Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 10. 2011,
16.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 10. 2011, 16.07

8 let

Tudi Virant in resetiranci bi šli na volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekdanji minister v vladi Janeza Janše in predsednik Zbora za Republike Gregor Virant se bo do konca naslednjega tedna odločil, ali bo šel na parlamentarne volitve s svojo listo.

Virant se s še tremi tako imenovanimi "resetiranci" pripravlja na nastop na parlamentarnih volitvah. Z nekdanjim ministrom za promet Markom Pavliho, nekdanjim direktorjem urada za makroekonomske analize Janezom Šušteršičem in ekonomistom Radom Pezdirjem razmišljajo o ustanovitvi državljanske liste, je Virant povedal za Planet Siol.net. Virant je sicer poudaril, da je Rado Pezdir civilno družbeni podpornik njihove liste, kandidiral pa ne bo. Poleg tega ni človek, ki bi ga "veselilo biti poslanec ali minister". Cilja na zmago "Ne želimo javno nastopati, dokler ne bomo videli, ali lahko uspemo," je dejal in dodal, da bodo še naslednji teden zbirali kandidate, nato pa sprejeli končno odločitev. O listi razmišljajo, ker je po njihovem mnenju za ustanovitev stranke do volitev premalo časa. Za Reporter je Virant dejal, da bi lahko dobili do 15 odstotkov, a nato za Planet Siol.net zatrdil, da bodo ciljali na zmago. "Zakaj pa ne," je vrnil vprašanje. Raje Janša kot Janković "Če ne, pa bomo ponudili sodelovanje tistemu, ki bo dobil mandat za sestavo vlade," je napovedal. Čeprav priznava, da računa tudi na siceršnje volivce Janševe SDS, je na vprašanje, ali bi na položaju mandatarja raje videl Janšo ali Zorana Jankovića, odločno odgovoril, da je to Janša. "Slovenija potrebuje znanje" "Računamo predvsem na neopredeljene volivce, tiste, ki v obstoječi ponudbi ne najdejo prave izbire zase," je pojasnil. "Slovenija v naslednjem mandatu potrebuje veliko znanja in sposobnosti. Obljubljam, da ne bomo izgubljali energije za nepotrebne prepire."

Virant: V ozadju ni nobenih zarot Glede očitkov, da je to zarota v sodelovanju z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, Virant za STA odgovarja, da gredo v to zgodbo izključno s pozitivno energijo in se bo "negativna energija od nas odbijala". "Zanimajo nas projekti, delo in vsebina, v ozadju ni bilo nobenih zarot," je zagotovil Virant. Medtem Virant želi, da SDS v njihovi listi vidi dopolnitev, potencialnega ter kakovostnega političnega partnerja po volitvah.

Pavliha: Državo želimo upravljati za ljudi, za vse državljanke in državljane Pavliha pa je za STA pojasnil, da so se za to odločili zato, ker želijo "državo upravljati za ljudi, za vse državljanke in državljane, prebivalke in prebivalce, in sicer na etičen, zlasti pošten, pravičen, domoljuben, okolju prijazen, gospodaren in sočuten način, ob doslednem spoštovanju in razvijanju pravne ter socialne države".

"Ker nismo politična stranka, ne bomo trošili dragocene energije za premagovanje notranjih peripetij, za politično preživetje in lastne interese, temveč bomo raje modro in strokovno opravljali tisto, kar najbolje znamo," je zagotovil Pavliha. Po njegovih navedbah imajo gospodarske, akademske in politične izkušnje in znajo veliko.

"Vsi smo namreč na isti barki, ki vozi proti skupnemu cilju" Verjamejo tudi v sodelovanje in povezovanje, namesto agresivnega tekmovanja in nenehnega škodljivega razlikovanja na levico in desnico, na "vaše in naše". "Vsi smo namreč na isti barki, ki vozi proti skupnemu cilju - čim večji blaginji in srečnemu življenju," še ugotavlja Pavliha.

Njihove poslanke in poslanci bodo po njegovih navedbah dosledno spoštovali pozabljeno ustavno določbo, da morajo biti predstavniki vsega ljudstva, pri čemer niso vezani na kakršnakoli navodila. Njihove ministrice in ministri pa bodo "vrnili besedi minister prvotni pomen, zato bodo svojo službo opravljali kot vrhunski strokovnjaki in predani služabniki ljudstva".

Ne spreglejte