Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 5. 2010,
8.13

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 26. 5. 2010, 8.13

7 let, 12 mesecev

Tudi stranke zunaj parlamenta glede referenduma niso enotne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zunajparlamentarne stranke smo povprašali, kako so se opredelile glede referenduma o arbitražnem sporazumu s Hrvaško. Izkazalo se je, da so prav tako kot v parlamentu mnenja zelo deljena.

Nova Slovenija (NSi) arbitražnemu sporazumu nasprotuje. Menijo, da je slab, nejasen in neusklajen, izid arbitraže pa je po njihovem mnenju negotov in lahko ogrozi vitalne interese Slovenije. Prepričani so, da bi se moral premier Borut Pahor glede vsebine sporazuma predhodno uskladiti tudi z opozicijskimi strankami, DZ pa bi moral o njem odločati z dvotretjinsko večino. Dodajajo še, da vlada in poslanci z referendumom odgovornost prelagajo na državljane, ki za odločanje o tako zahtevni temi nimajo na voljo vseh ustreznih instrumentov in dokumentov. Za razliko od NSi v Stranki mladih – zeleni Evrope menijo, da je arbitražni sporazum prava pot, ki bo Sloveniji zagotovila dostop do mednarodnih voda in rešila vprašanje celotne meje. Prepričani so, da arbitražno sodišče ne bo sodilo "navijaško" – v korist zgolj ene strani. Kot so sporočili, je referendum dejstvo, zato ga je treba uporabiti, da končno dosežemo rešitev mejnega vprašanja. Ob tem volivce pozivajo, naj na referendumu glasujejo za arbitražni sporazum.

V Slovenski uniji opozarjajo, da bomo v primeru, če bo arbitražni sporazum na referendumu potrjen, končno odločitev o meji, ki je ne bo mogoče več spreminjati, predali v roke tretjim osebam. Ob tem opozarjajo na lokacijo mejnega prehoda v Sečovljah, pri katerem se je Slovenija "sprijaznila z osvajanjem tujega ozemlja". Menijo, da je arbitražni sporazum zelo tvegan, in obžalujejo razdvojenost slovenskega naroda.

V Stranki slovenskega naroda so prepričani, da je arbitražni sporazum škodljiv in ga je treba na referendumu zavrniti. Kot navajajo, so območja, o katerih bodo arbitri razsojali, nesporno del Slovenije, skladno s tem pa arbitražni sporazum ni potreben. Po njihovih navedbah bi na podlagi razsodbe arbitražnega sodišča tudi v najugodnejši varianti izgubili, kar že imamo.

Demokrati Slovenije pa arbitražni sporazum ocenjujejo kot dobro podlago za razrešitev mejnega spora. Menijo, da so nasprotniki sporazuma v dosedanji referendumski kampanji z "nestrpnostjo, zavajanjem, neargumentiranimi in neprepričljivimi izjavami" pokazali, zakaj spora vse od osamosvojitve ni bilo mogoče rešiti. Prepričani so, da je arbitraža priložnost Slovenije, da zaščiti vse svoje vitalne interese, tudi teritorialni stik z odprtim morjem, zato volivce pozivajo, naj sporazum na referendumu potrdijo.

Kako so se opredelili glede arbitražnega sporazuma in referenduma, smo povprašali tudi stranke Lipa, Lista za pravičnost in razvoj ter Slovenija je naša, a nam na vprašanje niso odgovorili.

Ne spreglejte