SiolNET. Novice Slovenija
2,44

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Pobeg s kraja nesreče

"Tudi če se ne čutite sposobne pomagati, ustavite vozilo, pokličite 112" #video

2,44

termometer

Pobeg voznika, ki je včeraj v Mengšu na prehodu za pešce zbil žensko, ni bil za policiste nič posebnega. Letno namreč zabeležijo kar dva tisoč nesreč s pobegom. Na presenečenje reševalcev so vozniki v Mengšu še kar nekaj časa vozili mimo poškodovane peške, ki je ležala na cestišču. Nihče ji ni pomagal.

Umor v Avstriji Novice Petkratni umor v Avstriji: ubil nekdanje dekle, njeno družino in novega partnerja

Po besedah Tine Urankar, medicinske sestre na oddelku nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Domžale, časa nesreče v Mengšu sploh niso mogli določiti. Nanjo je naletel policist v civilu.

"Kar nas je najbolj presenetilo, je to, da so se mimoidoči poškodovanke, ki je ležala kar sredi cestišča, izogibali. Nihče ni niti poklical ali ustavil. Šele gospod, ki nas je poklical, je zavaroval kraj nesreče in poklical ustrezne službe," je povedala za oddajo Planet 18. 

Voznika so policisti kasneje izsledili v okolici Kamnika.

Pobeg postaja vse pogostejša praksa

Policija letno zabeleži okrog dva tisoč primerov, ko nekdo nesrečo zapusti in skuša skriti identiteto. Všteti so tudi primeri, ko vam na parkirišču nekdo odrgne avto. Pobegov s kraja s hujšimi posledicami, za katere je zagrožena zaporna kazen, je okoli 30.

Kot razlaga Boštjan Smolej iz Sektorja za promet na Generalni policijski upravi, je kazenska globa ob zapustitvi poškodovanca v prometni nesreči 1200 evrov in 18 kazenskih točk. Ob lažji poškodbi je predpisana kazen do enega leta, za hujše telesne poškodbe ali smrten izid pa od tri do pet let. 

Pri tem pa Urankarjeva opozarja na še hujše posledice pobega – izgubljene minute za morebitne ranjene. "Tudi če se ne čutite sposobne pomagati strokovno ali laično, ustavite vozilo, pokličite 112 in poskrbite za to, da ponesrečenec dobi strokovno pomoč."

Smolej pristavlja, da je to dolžnost udeležencev v prometu.

pištola Novice Mladostnico v okolici Maribora ugrabil 26-letni Hrvat, ki tega ni storil prvič

 

Komentarji

4

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • mcgiver / 08.10.2019. ob 19:32 +5 - 1

  Verjetno bi vsak ustavil, če bi vedel, da mu ne grozi kazen, katera lahko posredno povzroči večjo tragedijo kot sama nesreča. Družinsko nasilje, včasih tudi s tragičnimi posledicami, stres, psihične motnje, tudi samomori niso redki... Pri nas se pač vse gleda enostransko v smeri kaznovanja in pobiranja €, v preventivo pa ne bi namenili niti centa.

  +5 - 1
 • MarkJurko / 09.10.2019. ob 00:06 +2 0

  razzz, ne, to spada in je objavljeno podrubriko Novice/Slovenija, kamor tudi paše. Ljudje so vedno bolj samovšečni, zato je prav čudno, da je za kakšne dobrodelne akcije za pomoč tako odličen odziv. Nihče ne pomisli, da se lahko sam znajde v podobni situaciji in bo hvaležen, če bo kdo poklical saj pomoč, če jo sam ne bo mogel.

  +2 0
 • dvojcek85 / 09.10.2019. ob 05:52 +2 - 1

  Avto je kriv vedno, tudi ce se pesec ali kolesar na avto sama vrzeta. Nekateri ne pogledajo levo in desno, samo stopijo na prehod. V takem primeru bi se pesec/kolesar tudi moral nositi del kazni, ker vcasih avto ne more v sekundi ustaviti.

  +2 - 1
delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin