Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 9. 2013,
7.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 6. 9. 2013, 7.40

7 let, 12 mesecev

Trije ključni ljudje, ki so "pomagali" Janezu Janši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V gotovinskih poslih nekdanjega premierja in predsednika SDS Janeza Janše imajo ključno vlogo tri osebe: Nataša Pajenk, brat Rajko Janša in Franci Zavrl.

Delo Največja hrvaška zavarovalnica Croatia je naprodaj, med mogočimi kupci pa se omenja tudi slovenska Zavarovalnica Triglav. Na Triglavu že proučujejo pogoje za nakup večinskega deleža v Croatii, preden bodo oddali zavezujočo ponudbo za nakup zavarovalnice, pa morajo dobiti še soglasje nadzornega sveta, ki pa sicer nakup podpira. Triglav bi moral v primeru nakupa razmisliti o finančni konstrukciji, saj bo moral, če se odloči za 80-odstotni delež, ki ga prodaja hrvaška država, odšteti med 80 in 150 milijoni evrov.

Tudi mariborski župan Andrej Fištravec je, podobno kot njegov predhodnik Franc Kangler, naročil revizijo poslovanja zavoda Maribor 2012, ki je izvajal in bdel nad izvedbo projekta Evropske prestolnice kulture. Revizija, ki je obsegala poslovanje zavoda v lanskem letu in v prvih treh mesecih letošnjega ter izvedbo postopkov prenehanja oziroma likvidacije, je pokazala številne nepravilnosti. Nekdanje vodstvo zavoda Maribor 2012 ugotovitve poročila zavrača.

Sodišče pa je prejšnji petek državnemu pravobranilstvu vročilo 1066 tožb policistov, v katerih ti trdijo, da jim država kot delodajalec več let krši pravice glede delovnega časa in plačila za opravljeno delo ter jim posledično nepravilno izplačuje nadure.

Dnevnik V gotovinskih poslih nekdanjega premierja in predsednika SDS Janeza Janše imajo ključno vlogo tri osebe: bančnica Nataša Pajenk, ki obrača gotovino in ureja nakupe nepremičnin, njegov brat Rajko Janša, ki Janezu Janši posoja denar, in Franci Zavrl, ki od Rajka Janše kupuje preplačana podjetja.

Vrtci v obljubljanskih občinah pokajo po šivih. Zaradi velikega priseljevanja v te občine je namreč tam vse več otrok, v prihodnjih letih bo tudi naval v osnovne šole, župani teh občin pa ne vedo, kje bodo dobili denar za gradnjo novih oddelkov.

Prvi korak k temu, da se zniža število občin z 212 na okoli 120, je bil storjen s soglasjem predsednikov koalicijskih strank z ministrom za notranje zadeve Gregorjem Virantom. Utrip v koalicijskih strankah pa je pokazal, da v koalicijskih strankah ta projekt vsaj za zdaj še nima velike možnosti za uspeh.

Finance V Financah so preverili cene glavnih energentov ter zakaj je to pomembno za vaš posel, gospodinjstvo, cene izdelkov in ne nazadnje tudi ceno poti v službo. Elektrika se bo po nekaterih napovedih v prihodnje podražila, saj naj trenutna cena ne bi pokrila niti proizvodnih stroškov. Cene plina so v Sloveniji še vedno nekoliko nad evropskim povprečjem, vendar so na obzorju že novi popusti, prihod na trg pa napoveduje tudi Elektro Ljubljana, ki obljublja, da bo cena gotovo nekaj centov nižja od tekmecev. Cena nafte se v zadnjem času viša, kar gre pripisati zlasti nemirnim razmeram v Siriji, tako da lahko v prihodnje pričakujemo nove rekordne vrednosti.

Sindikati menijo, da bi strožji nadzor nad sivo ekonomijo v državno blagajno prinesel 1,25 milijarde evrov prihodka iz naslova namerno napačnega poročanja, vendar so dejanski rezultati precej drugačni. 250 milijonov evrov bi znašali dodatni davčni prilivi, če ne bi bilo sive ekonomije.

Če vam kdo od članov družine brezplačno pomaga pri vodenju podjetja, morate to prijaviti upravni enoti. Voditi morate tudi evidenco in plačevati prispevke.

Večer Prodaja največjega slovenskega trgovca Mercatorja hrvaškemu Agrokorju se nadaljuje. Še pred prodajo Agrokorju pa bo najboljši sosed poskušal doseči vzdržen reprogram posojil. Agrokor pa mora pred dokončanjem posla pridobiti še soglasje varuhov konkurence v Sloveniji, na Hrvaškem, v BiH, v Srbiji in v Črni gori. Koliko soglasij so že pridobili, niso razkrili.

Na levi sredini nastajajo tri nove zunajparlamentarne stranke. Nekdanji predsednik računskega sodišča Igor Šoltes je skupaj s kirurgom Danijelom Bešičem Loredanom iz iniciative zdravnikov za transparentno in kakovostno javno zdravstvo in notarko Polko Bošković v Kopru ustanovil društvo, ki za zdaj še nima imena, iz tega pa bo najverjetneje zrasla stranka. Jeseni pa naj bi dozoreli tudi stranki, ki sta se oblikovali med vstajniki: Solidarnost in Iniciativa za demokratični socializem.

Ne spreglejte