Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2008,
13.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 21. 2. 2008, 13.08

8 let

Transparency International skrbi ukinitev Kosove komisije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mednarodna protikorupcijska organizacija Transparency International je v pismu slovenskemu ministru za javno upravo izrazila zaskrbljenost nad ukinitvijo komisije za preprečevanje korupcije.

Ukinitev predvideva predlog zakona o prepovedih in omejitvah za nosilce javnih funkcij. Po mnenju organizacije komisija igra pomembno vlogo v boju proti korupciji. Ukinitev bi negativno vplivala na druge države Zakon po navedbah organizacije ukinja komisijo za preprečevanje korupcije ravno v času, ko bi morala biti Slovenija kot predsedujoča EU v boju proti korupciji zgled tako ostalim državam EU kot tudi celotni Jugovzhodni Evropi. Ukinitev komisije bi po mnenju organizacije negativno vplivala na druge vlade, ki se soočajo z upravičenimi zahtevami po zagotovitvi neodvisnih organov za protikorupcijski boj. Velik mednarodni ugled slovenske komisije Po navedbah organizacije ima slovenska protikorupcijska komisija v nasprotju z večino protikorupcijskih komisij pomembno moč pri boju s korupcijo, že vse od ustanovitve pa uživa velik tako državni kot mednarodni ugled. Komisija je pokazala, da lahko igra pomembno vlogo v boju proti korupciji v Sloveniji, še posebej, ko gre za sprejemanje pravil pri t.i. konfliktu interesov in poročanje javnih funkcionarjev o svojem premoženju, navaja organizacija. Dodaja, da je pomembno vlogo komisije poudarila že v pismu predsedniku vlade 7. novembra 2005.

EU korupcijo smatra kot resno kriminalno dejanje "Če bo šla vlada v nasprotno smer in bo komisijo ukinila, potem se bo postavilo vprašanje, ali Slovenija lahko predstavlja EU, saj EU korupcijo smatra kot resno kriminalno dejanje," še ugotavlja organizacija v pismu, naslovljenem na ministra Gregorja Viranta. Obenem izraža "veliko zaskrbljenost" nad dejstvom, da Slovenije še ni ratificirala konvencije ZN o boju proti korupciji (UNCAC).

Naslednje leto brez Kosove komisije? Zakon o prepovedih in omejitvah za nosilce javnih funkcij, ki ga je v obravnavo državnemu zboru predložila vlada, predvideva, da bo komisija za preprečevanje korupcije, t.i. Kosova komisija, prenehala delovati 1. januarja 2009.

Ne spreglejte