Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 6. 2013,
15.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša

Sobota, 8. 6. 2013, 15.13

8 let

Tožilec Ferlinc: Vse je znano (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vrhovni državni tožilec, vodja obtožbe v zadevi Patria, je zatrdil, da je delal pošteno in strokovno, s prizadevanjem, da se ocenjuje dokaze, ne ljudi.

Prepričan je, da z datumi opremljeni dokumenti kažejo na pisno obljubo darila za SDS. Na vprašanje, če je bil dan obsodbe njegov dan zmage, Andrej Ferlinc v sobotni prilogi Večera odgovarja da ne. "To je neprijetna zadeva, v njej ni ne zmagovalca ne poraženca. Za državo gre, tudi za njen ugled v tujini," je dejal.

Rešitev je po njegovem mnenju pravična in zakonita, niso pa do zadnjega trenutka vedeli, kaj bo, kakšna bo sodba. "Nihče ni vedel. Zato so me še bolj zbodle insinuacije, da je bilo vse dogovorjeno," je dejal in zatrdil: "S sodnico tožilstvo ni imelo niti enega ustnega kontakta!"

"Ne razumem pa stavkov v smislu: ne priznam tega sodišča" Prav tako je zatrdil, da ni politično opredeljen. Sam sicer razume razočaranje ljudi, da je nekdo, ki je tako pomemben v njihovih očeh, v kazenskem postopku. "Ne razumem pa stavkov v smislu: ne priznam tega sodišča. Iz polpretekle zgodovine vemo, kdo je tako govoril," je dejal.

"V dokumentu piše, kdo je naslovnik nagrade" Pravniki, ki se ne strinjajo z obsodbo, pravi, da gotovo niso prebrali obširnega dokaznega gradiva. Prepričan je, da z datumi opremljeni dokumenti kažejo na pisno obljubo darila za stranko SDS. "V dokumentu, ki je med dokaznim gradivom, piše, kdo je naslovnik nagrade, za katero avstrijsko tožilstvo trdi, da je tudi prispela. In če je prispela, je gotovo, da je bila pred tem najmanj obljubljena. Kateri tožilec v Evropi bi to spregledal? Vse ima svoj datum, najpomembnejše točke dogajanja so v obtožnem predlogu opisane. Imamo način, imamo čas, imamo razdobje. V internem dokumentu Patrie so našteti odstotki za podkupnine. Tudi za Jureta Cekuto, tudi za Walterja Wolfa. Vsote so izredno visoke. In omenjen je delež za stranko. Piše SDS in PM Janez Janza. To smo javno predstavili, prikazali na glavni obravnavi na sodišču," navaja Ferlinc.

In dodaja, da v to niso dvomili, ker je Reijo Niittynen iz Patrie to potrdil. Tudi delež nagrade za Wolfganga Riedla, 7,5 odstotka, se ujema s tem dokumentom.

"Odstotki so znani, osnovni znesek je znan" Ferlinc priznava, da je bil, ko je zadevo prevzel, "pod vplivom hrupa", češ da se očitajo kazniva dejanja na neznanem kraju, ob neznanem času, celo da je nagrada neznana in da je generalnemu državnemu tožilcu na začetku sporočil, da bo umaknil obtožni predlog, če je to res. "Pa ni! Odstotki so znani, osnovni znesek je znan. Tudi če se odbijejo DDV in protidobave, je še vedno visok," je dejal.

Ferlinc si težko predstavlja, bi samo Avstrijci obsodili Glede postopkov v zadevi Patria na Finskem in v Avstriji sicer pravi, da niso vplivali na postopek pri nas, si pa težko predstavlja, da bi samo Avstrijci obsodili. Če bi pri nas izločili avstrijske in finske dokaze, bi po njegovem mnenju od spisa ostale le še platnice, tvegali pa bi mednarodno blamažo. "Kaj ni paradoks, da nekateri pri nas pravijo, da ni dokazov, po drugi strani pa so jih hoteli izločiti," se sprašuje Ferlinc.

Glede kazni, ki jo je tožilstvo zahtevalo in sodišče potrdilo, je dejal, da so na tožilstvu ob pripravi predloga pregledali že pravnomočne obsodbe korupcijskih deliktov pri nas, upoštevali so tudi, kaj je bilo izrečeno v Avstriji. "Tri leta zapora za Wolfganga Riedla. Pri nas so bili na primer v Čisti lopati obsojeni na okrog leto dni zapora. Tu, v zadevi Patria, imamo pa zneske v stotisočih evrov in koristoljubje, zato smo morali malo višje in smo zaporni dodali še denarno kazen," je dejal.

Sam sicer ocenjuje, da je korupcija v porastu, hkrati pa se jo je začelo sistematično odkrivati. "Gledam kolege na specializiranem državnem tožilstvu, vse sobe imajo polne materiala, to je izjemno mukotrpno delo, tudi ponoči delajo, tudi čez vikend, pa za te dodatne ure ne dobijo nobenega plačila. Idealist si, ko to delaš, tudi sam sem, prepričan moraš biti, da se boriš za pravično stvar. To mene vodi," je še dodal.

Ne spreglejte