Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
16. 1. 2013,
18.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 16. 1. 2013, 18.11

8 let

Tomšič: Verjetnost, da bi Janša sam ponudil odstop, je precej majhna

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Janez Janša bo poskušal SDS čim prej pripeljati na volitve, saj ima stranka dovolj trdno strukturo volivcev oziroma bolj trdno kot druge stranke," pravi Samo Uhan.

Politična analitika Matevža Tomšiča in Sama Uhana smo na Planet Siol.net povprašali, kako bo po njunem mnenju v prihodnjih dneh po prihodu iz Azerbajdžana glede na poročilo protikorupcijske komisije in grožnje z izstopi iz koalicije ravnal predsednik vlade Janez Janša.

"Skoraj vsi pričakujejo, da bo Janša vztrajal na položaju" Tomšič pravi, da je težko napovedati, kako bo ravnal premier. "Če sklepamo iz njegovih nastopov po objavi poročila KPK in po odzivih njegove stranke, je verjetnost, da bi sam ponudil odstop, precej majhna, je pa res, da se je v nekaterih zadnjih izjavah zdel precej skrivnosten," je pojasnil.

"Skoraj vsi pričakujejo, da bo vztrajal na položaju. Glede na to bi, če bi ponudil odstop in predlagal naslednika, presenetil tiste, ki že računajo, da se ne bo umaknil, in se pripravljajo, da bodo izstopili iz koalicije. Tukaj gre predvsem za predsednika DL Gregorja Viranta, ki bi ga Janša z odstopom ujel zelo nepripravljenega. Ampak še vedno je bolj verjetno, da bo vztrajal, ker tudi stranka daje taka znamenja, da nekako pričakuje od njega, da bo vztrajal na položaju," je še dodal.

Uhan meni, da se bo SDS umaknila v opozicijo Samo Uhan pričakuje, da bo Janša najprej poskušal mnenjsko oziroma medijsko pripraviti teren za odločitev, s katero bo dramatiziral razmere, nato pa bo po Uhanovih besedah poskušal odgovornost za razmere v Sloveniji razširiti na druge akterje v državnem zboru. Meni, da se bo SDS umaknila v opozicijo, saj ne verjame, da bo Janša poskušal na silo pokrpati koalicijo, "ker so šle nekatere stvari že čez rob".

"Koalicija bi se v tem primeru ukvarjala bolj sama s sabo kot z reševanjem države. Janša bo poskušal pripeljati stranko čim prej na volitve, ker ima dovolj trdno strukturo volivcev oziroma bolj trdno kot druge stranke," je sklenil.

Ne spreglejte