Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 2. 2011,
13.12

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 2. 2011, 13.12

7 let, 12 mesecev

Terme Snovik z ekoprogrami v jubilejno leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Te dni v Termah Snovik – leta 2007 so prejeli evropski certifikat, s čimer so si prislužili ime ekoterme – praznujejo devet let obstoja.

Takšen naziv so si prislužili zaradi energije iz obnovljivih virov, prijazne do okolja, sicer pa so ponosni na termalno vodo, ki je razglašena za naravno zdravilno sredstvo.

Terme Snovik ležijo v Tuhinjski dolini, v manjšem naselju Snovik, v naročju Kamniško-Savinjskih Alp. Njihovo termalno vodo, bogato z magnezijem, kalcijem in minerali je ministrstvo za zdravje leta 2006 razglasilo za naravno zdravilno sredstvo.

Danes imajo v Termah Snovik skupaj tisoč kvadratnih metrov vodnih površin v notranjih in zunanjih bazenih, gostom pa ponujajo 74 apartmajev in 31 dvoposteljnih sob, vsi objekti so zasnovani tako, da je njihova postavitev kar se da prilagojena naravni konfiguraciji terena. V apartmajskem naselju, ki je bilo delno financirano s strukturnimi skladi Evropske unije, je zdaj 371 ležišč.

Namesto fosilnih goriv do okolja prijazna energija iz obnovljivih virov

Marca leta 2007 je v okviru naselja začela obratovati tudi kotlovnica na biomaso, kar pomeni, da so uporabo fosilnih goriv popolnoma odpravili in nadomestili z energijo iz obnovljivih virov, prijazno do okolja. Gradnja kotlovnice je bila delno financirana s sredstvi Evropskega kmetijskega in usmerjevalnega in jamstvenega sklada (EKUJS) in Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja. Poleg nastanitvenih zmogljivosti so v apartmajskem naselju na voljo tudi tri sodobno opremljene seminarske dvorane, ki sprejmejo do 55 udeležencev.

Prve raziskave za termalno vodo že leta 1953

Prve analize vode in tal ter raziskave za morebitno izkoriščanje termalne vode so se začele leta 1953. Strokovnjaki so ugotovili, da gre za visoko kakovostno pitno vodo. Odkrili so, da je zelo bogata z magnezijem in kalcijem. Leta 1994 so postavili prvi poskusni leseni bazen. Junija 2001 so odprli pokrit termalni bazen z več kot 500 kvadratnimi metri vodnih površin.

Ekousmeritev tudi na področju prehrane Danes si v Termah Snovik še posebej prizadevajo ponuditi svojim gostom zdravo in ekološko prehrano, ponujajo jedi iz ekološko pridelanih sestavin iz Tuhinjske doline in okolice, uspešno so izvedli projekt Uvajanje uporabe živil, pridelanih na območju Srca Slovenije v Eko Termah Snovik. Svoje goste tudi ozaveščajo o zdravi prehrani, izdali so priročnik s praktičnimi nasveti in veliko koristnimi informacijami o zdravi prehrani. Ob koncu lanskega leta pa so prejeli tudi specializacijo pohodniškega hotela kot prvega turističnega objekta na Kamniškem.

Ne spreglejte