Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 6. 2008,
16.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 19. 6. 2008, 16.07

8 let

Tanko: Gantar policiji ni predal obremenilnih dokumentov o Sovi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Jože Tanko (SDS) Pavla Gantarja (Zares) sprašuje, zakaj je zavrnil zaprosilo policije za predajo obremenilnih dokumentov, "ki kažejo na sume kaznivih dejanj v Sovi".

Vodja poslanske skupine Tanko predsednika komisije DZ za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb Gantarja še sprašuje, kdaj bo komisija obravnavala poročilo o Sovi.

Tanko: Komisija je že dvakrat odklonila posredovanje podatkov policiji Kot je zapisal Tanko, je seznanjen, da je policija za potrebe predkazenskega postopka že dvakrat - menda decembra lani in marca letos - zaprosila komisijo za posredovanje podatkov v zvezi s sumi kaznivih dejanj v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova). Dodal je, da je bil obveščen, da naj bi komisija odklonila posredovanje podatkov policiji.

Tanko: Komisija odlaša s sprejemom poročila, ki je bilo napisano že pred pol leta "Ob tem, da komisija do junija 2008 še vedno ni sprejela poročila v zvezi z dogajanjem v Sovi, čeprav je bilo napisano že decembra 2007, nas utemeljeno napeljuje na razmišljanje, da namerno odlašate s sprejemom poročila o ugotovitvah dogajanj v Sovi," je poudaril Tanko.

V dopisu je vodja poslancev SDS zapisal, da je Gantar obravnavo poročila že večkrat prestavil. "Istočasno pa ne želite policiji posredovati obremenilnih dokazov, do katerih ste prišli, s čimer ovirate tudi preiskovalni in predkazenski postopek," je prepričan.

"Zadrževanje podatkov pritrjuje sumom, da gre pri Sovi za politično korupcijo" Po Tankovih besedah bi moral Gantar, tudi kot poslanec DZ, pridobljene dokaze o kaznivih dejanjih posredovati organom pregona po uradni dolžnosti. "Isto bi morala storiti tudi vaša komisija. Prikrivanje in zadrževanje podatkov pritrjuje sumom, da gre v primeru Sova za politično korupcijo, ki jo podpira opozicijska večina v vaši komisiji," je poudaril.

Vodja poslancev SDS v dopisu Gantarja tudi sprašuje, kdaj bo komisija obravnavala končno poročilo o dogajanjih v Sovi, "katero obravnavo ste že večkrat prestavili". "Ali res ni bilo mogoče od decembra 2007 do junija 2008 najti prostega termina za obravnavo poročila o dogajanjih v Sovi? Ali bo poročilo sprejeto pravočasno, za obravnavo le-tega na seji DZ v mesecu juliju?" še sprašuje Tanko predsednika komisije.

Ne spreglejte