SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šušteršič o morebitni interpelaciji: Ne bom odgovarjal na nekaj, česar ne poznam

2

termometer

Vlada o morebitni interpelaciji zoper ministra Janeza Šušteršiča na delovnem posvetu v Mariboru ni razpravljala.

Minister za finance Janez Šušteršič je po posvetu, ki je potekal v okviru obiska vladne ekipe v Zgornjem Podravju, glede morebitne interpelacije zaradi dogajanja v zvezi z dokapitalizacijo NLB-ja pojasnil, da je treba počakati, ali bo ta sploh vložena.

Šele takrat se bo, kot pravi, lahko odzval na očitke, ki bodo podani. "Vnaprej pa seveda ne bom odgovarjal na nekaj, česar ne poznam," je zatrdil. Dodal je še, da na posvetu s preostalimi ministri o interpelaciji niso razpravljali.

PS razmišlja o interpelacijah, SD o nezaupnici V Pozitivni Sloveniji razmišljajo o začetku interpelacije proti več ministrom. Prvi na seznamu naj bi bil zaradi NLB-ja prav Šušteršič. Kot je znano, je namreč KBC v zadnjem trenutku odpovedala sodelovanje v dokapitalizaciji naše največje banke, zaradi česar je na njeno mesto morala stopiti država oziroma Kad in Sod.

Vodja poslanske skupine SD-ja Janko Veber pa ne izključuje, da bi na konferenci stranke 12. julija razpravljali celo o konstruktivni nezaupnici zoper premierja Janeza Janšo.

"Za zdaj smo morali zagotoviti prehodno rešitev" V nadaljevanju pogovora z novinarji je Šušteršič sicer še dejal, da dokapitalizacija NLB-ja s strani Kada in Soda namesto belgijske banke KBC niti ni tisto, kar so želeli, niti tisto, kar so obljubili davkoplačevalcem, ko so govorili, da bodo čuvali denar davkoplačevalcev in ga porabljali za nujnejše stvari.

"Za zdaj smo morali zagotoviti prehodno rešitev. Delamo vse, da bi res ostala prehodna in da bi ta denar lahko iz banke spet vzeli," je poudaril in zatrdil še, da bo država, podobno kot pri NLB-ju, pri dokapitalizaciji NKBM-ja, z vodstvom katerega se bo minister srečal v nadaljevanju obiska v Zgornjem Podravju, sodelovala le v skrajni sili, "če bo ogrožena varnost depozitov ali stabilnost bančnega sistema".

V nasprotnem primeru vlada NKBM-ju sporoča, naj išče zasebne vire za dokapitalizacijo, za katero so sprejeli tudi akcijski načrt, z uresničevanjem katerega se bo na sestanku z vodstvom banke seznanil minister.

"Gre v glavnem za prodajo nebančnih naložb in za poskus pridobitve dodatnega kapitala prek finančnih trgov. Mislim, da bi lahko bila banka pri tem uspešna," je poudaril.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin