Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 3. 2013,
6.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

DeSUS vlada Karl Erjavec

Torek, 12. 3. 2013, 6.43

8 let

Šušteršič: Boljše volitve kot slaba vlada (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poslanska skupina DL bo pri odločanju o vstopu v vlado enotna, meni vodja poslanske skupine Rihard Braniselj, podpredsednik stranke Janez Šušteršič je do nove koalicije skeptičen. DeSUS potrdil vstop.

Po izvršnem odboru je tudi svet DeSUS potrdil vstop v koalicijo mandatarke Alenke Bratušek. Predsednik DeSUS Karel Erjavec je po seji sveta stranke dejal, da bodo vlado podprli ne glede na to, ali bodo v njej tri ali štiri stranke. Sklep je bil sprejet soglasno.

Nekateri so sicer menili, da bi moral Zoran Janković odstopiti tudi kot ljubljanski župan, a je bila večina članov sveta proti takšnemu sklepu, je dejal Erjavec. Bo pa njegov odstop zahtevala ljubljanska mestna organizacija DeSUS, ker gre za vprašanje na lokalni ravni.

Kandidati za državne sekretarje bodo morali potrpeti Kandidata za ministra sta Erjavec (zunanje ministrstvo) in Tomaž Gantar (ministrstvo za zdravje), o državnih sekretarjih pa se bodo koalicijski partnerji pogovarjali po izvolitvi vlade, je napovedal Erjavec.

Koalicijska pogodba bo morala potrpeti do glasovanja o vladi Glede parafiranja osnutka koalicijske pogodbe je Erjavec pojasnil, da gre za dogovor o sodelovanju z enajstimi prednostnimi nalogami. Erjavec pričakuje, da bo koalicijska pogodba s podrobnostmi na posameznih področjih podpisana predvidoma do glasovanja o novi vladi.

Janković naj vpiše datum odstopa Že pred sejo IO pa je Erjavec dejal: "Ne pričakujem kakšnih težav, bomo pa videli, kakšna bo razprava, ker so bili na kongresu določeni pomisleki glede statusa Zorana Jankovića. Večinsko mnenje je, da se umakne kot predsednik PS in seveda pričakujemo, da do izvolitve nove vlade tudi vpiše datum odstopa kot predsednik stranke."

Kaj bi Erjavca presenetilo? Erjavec je ponovil, da v primeru nevstopa DL v koalicijo pričakuje oblikovanje manjšinske vlade in predčasne volitve do konca leta. "Predvidevam, da se bodo v DL odločili za vstop v vlado. Zame bi bilo presenečenje, če ne bi vstopili, je pa to v njihovih rokah."

Sprejemljiva Pirc Musarjeva v scenariju B DeSUS sicer v primeru nevstopa DL za zdaj ne bo zahtevala več kot dveh ministrstev. "Ocenjujem, da je dovolj strokovnjakov, ki bi prevzeli kakšen resor. Včeraj smo videli, da je mandatarka že pripravljala scenarij B in povabila nekatere strokovnjake, ki niso politično aktivni," je dejal predsednik DeSUS, za katerega bi bila informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar sprejemljiva kandidatka za ministrico.

Snidenje z mandatarko Erjavec je še napovedal, da se bo danes srečal z mandatarko Bratuškovo in da bo za novega generalnega sekretarja stranke predlagal predsednika izolskega občinskega odbora DeSUS Branka Simonoviča. Dosedanji generalni sekretar stranke Ljubo Jasnič, ki je na kongresu stranke izgubil bitko za predsedniški stolček, je namreč odstopil s funkcije.

Ne spreglejte