SiolNET. Novice Slovenija
3,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

To je novi borec proti korupciji

3,75

termometer

Robert Šumi | Šumi bo za šest let prevzel vajeti vodenja protikorupcijske komisije. | Foto: STA
Šumi bo za šest let prevzel vajeti vodenja protikorupcijske komisije. Foto: STA

Robert Šumi je danes nastopil šestletni mandat predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Ob prevzemu funkcije je poudaril pomen, ki ga ima krepitev integritete v vseh sferah družbe. Na položaju vodje KPK je nasledil Borisa Štefaneca.

 

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel kolednike Misijonskega središča Slovenije. Novice Pahor podpisal ukaz o imenovanju Roberta Šumija za predsednika KPK

V zvezi s potrebo po krepitvi integritete je Robert Šumi tudi opozoril, da gre za drugo plat boja proti korupciji, "pri čemer je krepitev integritete usmerjena v preventivno delovanje, ki edino lahko na dolgi rok prinese rezultate", so njegove besede povzeli v KPK, piše STA.

Ničelna toleranca do neetičnih ravnanj

Kot je dejal, je KPK pri tem zelo pomemben državni organ s preventivno-nadzorno funkcijo. Pri tem se mora povezovati in sodelovati z drugimi državnimi organi, saj le tako lahko korak za korakom stopajo proti cilju, ki je družba z visoko stopnjo integritete in ničelno toleranco do neetičnih ravnanj, vključno s koruptivnimi ravnanji, je dodal.

Prizadeval si bo, da bo sodelovanje vzpostavljeno na vseh ravneh družbe in da bo preventivno delovanje zajelo vse segmente prebivalstva od najmlajših pa vse do tistih, ki so najvišji odločevalci in organi vseh vej oblasti ter morajo s svojimi ravnanji še posebej predstavljati zgled državljanom, je zagotovil.

Izbran med štirimi kandidati

Predsednik Borut Pahor je ukaz o imenovanju Šumija za predsednika protikorupcijske komisije podpisal po pogovoru z izbirno komisijo, preučitvi njenega poročila, opravljenih razgovorih s kandidati in javni predstavitvi Šumija kot kandidata za to funkcijo, piše STA.

Predsednik republike je Šumija izbral med štirimi kandidati, ki jih je kot primerne ocenila izbirna komisija. Kot so po imenovanju pojasnili v Pahorjevem uradu, Šumi s svojimi strokovnimi in vodstvenimi izkušnjami, svojim dozdajšnjim delom in izkazanim poznavanjem poslanstva KPK izpolnjuje visoke strokovne kriterije za uspešno opravljanje te funkcije.

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel kolednike Misijonskega središča Slovenije. Novice Pismo kandidata za šefa KPK: iz predsednikovega urada je prišel usodni klic

Petinštiridesetletni Šumi je do imenovanja za predsednika KPK vodil center za raziskovanje in socialne veščine na policijski akademiji, bil je tudi docent na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru. Med letoma 2008 in 2010 je vodil delovno skupino za krepitev integritete policistov, od leta 2011 je predsednik odbora za integriteto in etiko v policiji, ki deluje kot posvetovalno telo generalnega direktorja policije.

Zdajšnjemu predsedniku KPK Borisu Štefanecu je mandat potekel marca. Štefanec je sicer tudi sam znova kandidiral za predsednika KPK, a ga izbirna komisija ni uvrstila na seznam primernih kandidatov, še navaja STA.

Igor Šoltes, Boris Štefanec, Argument Novice Štefaneca ni med predlaganimi kandidati za novega šefa KPK

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin