Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 10. 2017,
19.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

študent vlada Maja Makovec Brenčič

Četrtek, 19. 10. 2017, 19.53

6 let, 6 mesecev

Študenti opozorili na neskladnost dejanj in retorike ministrstva #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Predstavniki Društva Iskra so danes pred poslopjem ministrstva za izobraževanje, znanost in šport državnemu sekretarju Tomažu Bohu in direktorju direktorata za visoko šolstvo Stojanu Sorčanu predali javno pismo, v katerem opozarjajo na krčenje študentskih pravic, ki so ga povzročile zadnje spremembe zakona o visokem šolstvu.

Kot so navedli predstavniki društva, želijo z javnim pismom izraziti nestrinjanje z delovanjem ministrstva. Zadnje spremembe zakona o visokem šolstvu novembra 2016 po njihovih navedbah namreč kršijo pravice vzporedno, zaporedno in izredno vpisanih študentov, ki naj bi ostali brez zdravstvenega zavarovanja in socialnih pravic, povezanih s študentskim statusom. Po njihovih navedbah je takšnih študentov okoli 2000, državni sekretar pa je odgovoril, da je bila več kot polovica omenjenih študentov ob zdravstveno zavarovanje, ker so starejši od 26 let.

Očitki ministrici in vladi

V Društvu Iskra so dejali, da je ministrstvo želelo z zakonskimi spremembami rešiti stanje študentov, ki so vpisani v predbolonjske študijske programe in omejiti izkoriščanje socialnih pravic fiktivno vpisanih študentov.

Pred poslopjem ministrstva so opozorili na neskladnost dejanj in retorike ministrstva. Menijo, da se ministrica in predsedniška kandidatka Maja Makovec Brenčič v svoji predsedniški kampanji zavzema za mlade, hkrati pa izvaja politike, ki omejujejo kakovost študija.

Vladi očitajo, da namesto izobraževanja več denarja namenja preplačanim infrastrukturnim projektom, potrebam Nata, žici na meji in vodnim topovom.

Od ministrstva in vlade med drugim zahtevajo, da dopolnijo zakon o visokem šolstvu tako, da bo trajanje statusa in z njim povezanih pravic urejeno jasno ob hkratni in natančni opredelitvi izjem. Prav tako se zavzemajo, da se vsem študentkam in študentom omogoči dokončanje študija pod enakimi pogoji, kot so bili predvideni ob začetku študija.

Študenti menijo, da se ministrica in predsedniška kandidatka Maja Makovec Brenčič v svoji predsedniški kampanji zavzema za mlade, hkrati pa izvaja politike, ki omejujejo kakovost študija. | Foto: STA , Študenti menijo, da se ministrica in predsedniška kandidatka Maja Makovec Brenčič v svoji predsedniški kampanji zavzema za mlade, hkrati pa izvaja politike, ki omejujejo kakovost študija. Foto: STA ,

Sorčan je predstavnikom društva zagotovil, da imajo pripravljenih nekaj rešitev, vendar da je o dokončni rešitvi težko govoriti, saj odločitve sprejema državni zbor, ministrstvo pa jih zgolj izvaja. "Vsakemu državljanu je enkrat omogočen študij na eni stopnji brezplačno," pa je dejal Boh, ki je dodal, da predvidene spremembe zakona ne bodo povzročale novih neenakosti med študenti.

Oba predstavnika ministrstva menita, da je za iskanje rešitev potreben dialog, med drugim so tudi ves čas sodelovali s Študentsko organizacijo Slovenije. Predstavnike društva sta povabila na zaprt pogovor v prostore ministrstva.

Ministrstvo: Težavo smo rešili

Po pogovoru so na spletni strani ministrstva zapisali, da so že rešili težavo, ki je nastala zaradi različnih interpretacij enovitega magistrskega študija. "Kot sta zagotovila državni sekretar in direktor direktorata za visoko šolstvo, bomo poiskali tudi ustrezne rešitve za odprto vprašanje glede vzporednega in zaporednega študija, in sicer tako, da ne bomo povzročili novih neenakosti med študenti," so navedli.

Namen novele zakona o visokem šolstvu je po pojasnilu ministrstva omogočiti vsakomur, da lahko enkrat v življenju brezplačno študira, pri čemer mu pripadajo tudi določene socialne pravice, ki so vezane na dolžino študijskega programa, rešitev pa je bila sprejeta v izogib izkoriščanju statusa študenta in pripadajočih pravic ter zaradi preprečevanja fiktivnega vpisa. Novela obenem predvideva, da je študij brezplačen tudi v primeru, če se študentka oziroma študent med študijem prepiše v drug študijski program.

"Vsak državljan ima možnost enkrat v življenju brezplačno študirati v enem študijskem programu. Poleg tega novela zakona o visokem šolstvu omogoča tudi še brezplačno dodatno leto (po formuli n+1), na primer v primeru ponavljanja ali prepisa," je poudaril Boh.

Ne spreglejte