Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 6. 2008,
14.30

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 7. 6. 2008, 14.30

8 let, 5 mesecev

Stres: Cerkvi se celo zameri, če se kdaj ne opredeli do političnih vprašanj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
"Od Cerkve se celo pričakuje in Cerkvi se celo zameri, če včasih ne reče kakšne stvari, čeprav zadeva eminentno politično področje," je povedal celjski škof Anton Stres.

Stres je glede dokumenta Odgovorni za življenje in prihodnost Slovenije povedal, da gre za dokument, ki zadeva področje temeljnih družbenih moralnih vrednot, zato v tem primeru ne moremo govoriti o neupoštevanju načela ločenosti Cerkve on države. "Načelo ločenosti Cerkve od države zadeva ločitev državnih pristojnosti od cerkvenih, tako da verske skupnosti načelno ne opravljajo nobenih javno priznanih upravnih, sodnih ali drugih državnih nalog," je povedal celjski škof.

"Seveda pa tudi država ne more vplivati na cerkvene odločitve" Cerkveni zakoni tako po njegovih besedah ne morejo veljati na civilnem področju in Cerkev ne more izdajati predpisov, ki bi veljali na civilnem področju. "Seveda pa tudi država ne more vplivati na cerkvene odločitve ali se kakor koli vmešavati v cerkvene upravne zadeve," je pojasnil.

"Cerkev ima pravico, da zagovarja svoja stališča"

Je pa Cerkev po Stresovih besedah polnopravni član civilne družbe. Prepričan je, da ima Cerkev kot vsak drug subjekt ali vsaka druga organizacija civilne družbe možnost in pravico, da javno nastopa in zagovarja svoja stališča, svoje moralne in druge vrednote in jih daje v javno razpravo.

"Od države je ločena cela civilna družba, ne samo Cerkev" Kot je pojasnil, gre za to, da je od države ločena cela civilna družba, ne samo Cerkev. "In Cerkev ni v sodobnem demokratičnem svetu nič bolj ločena od države kot katera koli druga organizacija s področja civilne družbe," meni celjski škof.

"Cerkvi tudi mnogi očitajo, da ni bolj odločno nastopila proti Hitlerju" Poudaril je, da na področju civilne družbe vedno poteka diskusija o pomembnih odločitvah, še posebno tistih, ki so odločilnega pomena za narodno preživetje."Od Cerkve se to celo pričakuje in Cerkvi se celo zameri, če včasih javno ne odkloni kakšne stvari, ki je obsodbe vredna, čeprav zadeva eminentno politično področje. Tako ji mnogi - upravičeno ali ne - očitajo, da ni bolj odločno nastopila proti Hitlerju, proti nacizmu in proti fašizmu," je izpostavil Stres.

"Ta dokument je dolžnost Cerkve"

V Komisiji Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK), ki je soavtorica dokumenta, se po besedah škofa ne ukvarjajo toliko s tem, ali bo dokument žel splošno odobravanje ali ne. Izpostavil je, da je to dolžnost Cerkve, saj gre za pomembna moralna vprašanja.

"Dokument bo vernikom dobrodošla pomoč" Poleg tega v komisiji ugotavljajo, da mnogi verniki, torej člani katoliške Cerkve dostikrat preprosto ne vedo, kakšno stališče naj kot kristjani zagovarjajo v pomembnih družbenih moralnih vprašanjih. Zato je Stres prepričan, da bo takšen dokument ljudem dobrodošla pomoč.

"Morala namreč ni le osebna, je tudi javna"

V prvi vrsti pa gre po škofovih besedah za to, da bi katoliški družbeni nauk čim bolj približali ljudem. "Morala namreč ni le osebna, je tudi javna (pravičnost, varovanje življenja, boj proti revščini, varovanje človekovega dostojanstva), in naše odločitve imajo vedno tudi družbeno in politično razsežnost," je izpostavil.

"Cerkev nima svojih lastnih političnih strank" Ob tem pa je poudaril, da Cerkev nima svojih lastnih političnih strank. Kot je dejal, Cerkev ne zagovarja političnih doktrin ali političnih odločitev zato, ker so v prid kaki stranki ali pa v nasprotju z njo.

"Cerkev ima neka splošna moralna načela"

Pač pa ima Cerkev po Stresovem prepričanju neka splošna moralna načela, za katera verjame, da so v dobro ljudem in jih je treba v konkretnem življenju uveljaviti. "V teh načelih pa se bodo lahko našle številne stranke, mogoče ene bolj, druge manj," je povedal.

"Mi se ne obračamo po strankah, ampak se stranke opredeljujejo do nas" Kako se bodo stališča Cerkve ujemala s hotenji in s programi političnih strank, je po njegovem mnenju torej problem strank. "Mi se ne obračamo po strankah, ampak se stranke opredeljujejo do nas," je sklenil celjski škof Stres.

Dokument Odgovorni za življenje in prihodnost Slovenije so v maju predstavili Slovenska Karitas, komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK) in Svet Katoliških laikov Slovenije z želijo ljudem predstaviti temeljne probleme današnjega časa in jih spodbuditi k premisleku, koga bodo volili.

Ne spreglejte