Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 3. 2008,
12.11

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 15. 3. 2008, 12.11

8 let, 6 mesecev

Stranke se že pripravljajo na volilno kampanjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
V večini parlamentarnih strank so že začeli priprave na jesenske volitve v državni zbor.

V največji parlamentarni stranki SDS so dejali, da se do konca predsedovanja Slovenije EU s kampanjo ne bodo ukvarjali, v največji opozicijski stranki SD pa so priprave že v polnem teku.

V LDS so konec januarja zaključili postopek evidentiranja kandidatov, postopek evidentiranja pa je še vedno odprt na organih stranke, je povedal generalni sekretar LDS Dorijan Maršič. Lista, ki jo mora potrditi svet stranke, bo po njegovih besedah izoblikovana v rokih, ki jih določa zakonodaja.

Konec marca bo stranka pripravila programsko konferenco, na kateri bo sprejet program stranke, s katerim bo ta nastopila na parlamentarnih volitvah. Program mora nato potrditi še kongres LDS, ki bo predvidoma maja, je še povedal Maršič.

NSi s poudarkom na družbeni odgovornosti in solidarnosti NSi bo v svoji kampanji pred volitvami poudarila družbeno odgovornost in solidarnost, je pojasnil vodja strateško programskega odbora strankinega volilnega štaba Lovro Šturm. "Želimo pritegniti čim več novih obrazov in biti odprti," je dodal Šturm, ki kot cilj NSi napoveduje izboljšanje rezultata s prejšnjih volitev leta 2004. Šturm se o možnosti, da bi sam kandidiral, ni izrekel, saj je po njegovo "prezgodaj o tem govoriti". Meni pa, da je prav dejstvo, da sam ni član NSi, dokaz o strankini odprtosti.

Šturm je sicer zavrnil, da bi ga članstvo v suverenem redu malteških vitezov kakor koli oviralo pri njegovih odločitvah, tudi pri tisti o članstvu v NSi.

Vodja volilnega štaba Maruša Novak je pojasnila, da je prezgodaj govoriti o konkretnih imenih, saj postopki evidentiranja kandidatov še potekajo. Ob tem pa je zagotovila, "da bodo kandidirala zelo zveneča imena", med njimi tudi predsednik stranke Andrej Bajuk.

V Zares med pripravami na kampanjo

V stranki Zares se, kot je povedala tiskovna predstavnica stranke Jelena Aleksić, na kampanjo še pripravljajo. Pri tem pa bodo računali predvsem "na lastne sile", je še dodala. Ker je stranka Zares še mlada stranke, se trenutno sami kampanji še ne posvečajo toliko. Več pozornosti po njenih besedah namenjajo samemu programu in ustanavljanju odbora. Za kampanjo je še nekaj časa, bodo pa tudi v njej drugačni, je še dejala.

SDS bo počakala na konec predsedovanja V največji parlamentarni stranki SDS so dejali, da se do konca predsedovanja Slovenije EU stranka ne bo ukvarjala z volilno kampanjo. Za pomoč pa tudi ne bodo najemali tujih agencij, kot jih tudi doslej niso, je dejala tiskovna predstavnica stranke Sandra Letica.

SD ima program in kadre

Kot je dejal tiskovni predstavnik stranke SD Sebastjan Jeretič, imajo v SD dva temeljna stebra, program in kadre. Trenutno so zaključili osnutek programa, ki bo sedaj podvržen strokovni in javni razpravi. Na podlagi tega pa bodo v stranki predvidoma do junija pripravili tudi končni program. Glede kadrov pa so sedaj zaključili postopek evidentiranja in iščejo soglasja kandidatov.

Kot je še dejal Jeretič, ima kampanja tri temeljne predpostavke - neposredni stik z volivci, alternativni vladni program in strateške usmeritve in odločitve. Pri kampanji bo SD pomagala agencija Grey Ljubljana. Imeli pa bodo tudi šest velikih shodov. Prvi bo v Kranju 29. marca.

V SNS evidentiranje kandidatov

V SNS trenutno poteka evidentiranje kandidatov. Posebnega volilnega programa pa v SNS, kot so pojasnili na stranki, običajno ne pripravijo, saj zastopajo program, ki je bil sprejet na kongresu.

V SLS že nekaj časa intenzivne priprave Kot so sporočili iz SLS, se v stranki že kar nekaj časa intenzivno pripravljajo na jesenske volitve, v teh tednih predvsem z obiski predsednika Bojana Šrota po regijah in srečanji članstva in vodstev občinskih odborov z njim.

O tem, kdo bo vodil volilni štab, še niso formalno odločali, predvidevajo pa, da bo operativni volilni štab vodil glavni tajnik stranke Rok Ravnikar, politični štab pa predsednik stranke Bojan Šrot. Ocene za stroške letošnje kampanje še niso znane, načrtujejo pa, da letošnja kampanja v teh pogledih ne bo odstopala od dosedanjih.

Dokončnih odločitev glede kreativnih rešitev, sodelovanja z oglaševalskimi agencijami in morebitnih zunanjih sodelavcih še niso sprejeli.

V Lipi bodo stavili na zaupanje ljudi Kot je pojasnil predsednik novonastale stranke Lipa Sašo Peče, bodo v stranki gradili svojo strategijo na zaupanju v ljudi. Prepričani so, da bodo letošnje volitve drugačne, saj bodo volivci pozorni predvsem na vsebino in ne zgolj na formo, je dejal Peče. Na tem bo temeljil tudi celoten program stranke in tudi program volilne kampanje. Peče meni, da so člani stranke Lipa s svojim delovanjem dokazali, da jim volivci lahko zaupajo.

Kot je dejal vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič, se bo v aprilu sestal svet stranke, ki bo sprejel volilni program. Do tedaj pa se stranka ne bo zelo aktivno pripravljala na volilno kampanjo.

Ne spreglejte