Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 8. 2011,
15.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 8. 2011, 15.17

8 let

Srna kar dvakrat na štajerski avtocesti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Promet na štajerski avtocesti je kar dvakrat motila srna. Policisti pa ob tem opozarjajo, da divjadi ni možno preprečiti dostopa na avtocesto.

Nekaj pred 10. uro je zašla na avtocesto Maribor-Ljubljana med priključkom Dramlje in predorom Pletovarje v smeri Maribora, nekaj pred 11. uro pa pred priključkom Slovenska Bistrica - jug v smeri Maribora. Kot so povedali na Policijski upravi Maribor, divjadi ni možno preprečiti dostopa na avtocesto. "Ceste je nemogoče zapreti, saj je del, kjer so izvozne in dovozne poti, odprt," je dejal Bojan Kitel z omenjene uprave. Policija podatkov o tem, kolikokrat divjad zaide na avtocesto, ne vodi, so še povedali na PU Maribor. Ne smemo se ustavljati Uporabnik ali uporabnica avtoceste ali hitre ceste mora imeti žival na cesti za oviro na cesti. Zaradi tega mora zmanjšati hitrost vožnje in se varno umakniti na drugi pas. "Nikakor pa ne sme ustavljati ne na voznem ne na prehitevalnem pasu, da ne pride do naleta," opozarjajo v Družbi za avtoceste v RS (Dars).

Če voznik uspe priti na odstavni pas (oz. vozilo zapeljati do odstavne niše, če je na cesti brez odstavnega pasu), mora takoj zapustiti vozilo, se umakniti prek varnostne ograje in takoj poklicati policijo oz. Prometno-informacijski center za državne ceste na telefonsko številko 1970.

V dveh letih povoženih 1852 živali Na avtocestah in hitrih cestah v upravljanju Darsa je bilo v obdobju od leta 2007 do 2009 povoženih 1852 živali, od tega 232 lisic, 230 mačk in 191 srn.

Najpogosteje je do nesreč zaradi povoženih živali prišlo na avtocestnih odsekih med Brezovico in Postojno na primorski avtocesti, med Slovensko Bistrico in Celjem na štajerski avtocesti ter med Naklim in Šmartnim na gorenjski avtocesti.

O številu povoženih živali na avtocestah in hitrih cestah v Darsu sklepajo predvsem na podlagi odškodninskih zahtevkov, izstavljenih zaradi tega. Teh je bilo v omenjenem triletnem obdobju 2007-2009 skupno 402, v letu 2010 pa 146.

Ne spreglejte