Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 10. 2019,
7.03

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

3

Natisni članek

osamosvojitev Slovenije JLA dan suverenosti državni praznik

Petek, 25. 10. 2019, 7.03

4 leta, 6 mesecev

Spominjamo se dne, ko je iz Slovenije odšel zadnji vojak JLA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

3

Slovenska zastava | Z dnevom suverenosti obeležujemo obletnico odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije. | Foto Bor Slana

Z dnevom suverenosti obeležujemo obletnico odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije.

Foto: Bor Slana

Danes zaznamujemo dan suverenosti, s katerim se spominjamo 28. obletnice odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije. 25. oktobra 1991 sta namreč iz koprske luke izpluli še zadnji ladji z vojaki JLA, s čimer se je končal proces slovenskega osamosvajanja. 25. oktober kot dan suverenosti praznujemo od leta 2015. Gre za državni praznik, ki pa ni dela prost dan.

Predsedniška palača je bila ob današnjem državnem prazniku polna otrok, ki so jo obiskali ob dnevu odprtih vrat. Predsednik republike Borut Pahor je mlade ob dnevu suverenosti nagovoril z željo, da med seboj razvijajo spoštljive odnose in spoštujejo medsebojne razlike, hkrati pa se trudijo biti enotni takrat, "ko gre za našo skupno usodo".

Pahor: Moramo se potruditi, da pridemo do približno enakega stališča

"To je država in domovina za vas, mi smo jo zdaj dolžni negovati in razvijati, zato da bo varna in uspešna takrat, ko boste vi odrasli," je mladim dejal Pahor. Tudi ob državnem prazniku je po njegovih besedah pomembno poudariti, da se moramo poskušati med seboj razumeti, razvijati spoštljive odnose, spoštovati dostojanstvo vsakega in medsebojne razlike.

"Pri nekaterih stvareh se ne bomo nikoli do konca sporazumeli, pri nekaterih, ki so bistvene, pa se moramo potruditi, da pridemo do približno enakega ali enotnega stališča," je mlade obiskovalce še nagovoril Pahor. Med obiskovalci predsedniške palače je bilo danes tudi okrog 260 učencev in učiteljev Osnovne šole Hajdina. Predsedniku Pahorju so vrnili obisk, saj jih je sam pred letom dni obiskal ob 210-letnici šolstva na Hajdini. 

Tanko: Delajmo v dobro naših državljanov in Slovenije

Državljane in državni zbor je ob današnjem dnevu suverenosti nagovoril podpredsednik državnega zbora Jože Tanko. Na današnji dan se po njegovih besedah spominjamo enega od ključnih dogodkov v procesu osamosvajanja Slovenije, saj je na ta dan leta 1991 slovensko ozemlje zapustil še zadnji vojak JLA, je spomnil Tanko.

Kot je dejal, praznik predstavlja enega od mejnikov ločevanja slovenskega naroda od večnacionalne skupnosti, ki je nastala po prvi svetovni vojni leta 1918, po letu 1945 pa se je po njegovih besedah preoblikovala v državo s totalitarnim režimom, v katerem so se hudo kršile tako človekove kot tudi nacionalne pravice. Prav zaradi njihovega kršenja se je sprožil in v prebivalstvu dobil plebiscitarno podporo osamosvojitveni proces, ki je pripeljal do samostojne države Slovenije, je doda Tanko.

"Delajmo predvsem v dobro naših državljanov in naše ene in edine Slovenije," je dejal podpredsednik državnega zbora Jože Tanko. | Foto: STA , "Delajmo predvsem v dobro naših državljanov in naše ene in edine Slovenije," je dejal podpredsednik državnega zbora Jože Tanko. Foto: STA ,

Opozoril je, da sta tako Slovenija kot EU tudi danes soočeni z izzivi totalitarnih vzorcev na različnih osnovah, ki rušijo, mir, svobodo duha, življenja in ustvarjanja. Po njegovi oceni je Slovenija tako kot večina evropskih držav, naredila premalo, da bi ustavila te erozijske procese. Posebej je izpostavil migracije. "Tujci nam ne morejo in ne smejo vsiljevati pravil, po katerih bomo živeli, sicer to ne bo več naša domovina," je dejal Tanko.

Dejal je, naj bomo ponosni na enotnost naroda pred skorajda 30 leti in hvaležni vsem, ki so se žrtvovali za našo samostojnost, pa tudi za njihovo domoljubnost in pogum, zaradi katerih lahko živimo kot svoboden in suveren narod. "Delajmo predvsem v dobro naših državljanov in naše ene in edine Slovenije," je sklenil Tanko.

28. obletnica odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije

Po razglasitvi samostojnosti Slovenije 26. junija 1991 in napadu JLA na Slovenijo 27. junija 1991 je namreč prišlo do desetdnevne vojne, ki so ji sledila pogajanja na Brionih med razpadajočo Jugoslavijo, Slovenijo in Hrvaško. Pogajanja so bila zaključena 7. julija 1991 s podpisom brionske deklaracije, s katero so bila osamosvojitvena dejanja v Sloveniji zamrznjena za tri mesece.

Do izteka moratorija so jugoslovanske oblasti spoznale, da Slovenije ne bo mogoče zadržati v Jugoslaviji, zato so sledili pogovori o odhodu JLA s slovenskega ozemlja. Zadnji vojak JLA je slovensko ozemlje zapustil v noči na 26. oktober 1991.

Ne spreglejte