Andreja Lončar

Nedelja,
10. 3. 2019,
14.09

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,51

9

Natisni članek

policija Filip Flisar varnost avtomobilov

Nedelja, 10. 3. 2019, 14.09

5 let, 1 mesec

So policijska vozila varna, če Filip Flisar steklo razbije z golimi rokami? #foto

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,51

9

Policijsko vozilo | Tako jo je v "bližnjem srečanju" s Filipom Flisarjem skupilo policijsko vozilo. | Foto policija

Tako jo je v "bližnjem srečanju" s Filipom Flisarjem skupilo policijsko vozilo.

Foto: policija

Bi si mislili, da imajo policijska vozila, ki so pogosto izpostavljena morebitnim nevarnim razmeram in včasih tarča objestnežev – tako kot se je to zgodilo v nedavnem incidentu s Filipom Flisarjem –, ojačana stekla ali kakšno drugačno zaščito? Na policiji pravijo, da ne. Vozila so, vsaj kar zadeva stekla, enaka kot tista za splošno uporabo.

Ko policisti nadzirajo dogajanje na javnih prireditvah, od veselic in nogometnih tekem pa do protestov, so občasno na udaru tudi njihova vozila.

To se je zgodilo pretekli konec tedna, ko se je smučar prostega sloga Filip Flisar pijan znesel nad njihovo patruljo. Kot je povedal pozneje, se je na zabavi na Ptuju opit najprej sporekel z nekaterimi drugimi udeleženci, ob odhodu iz prireditvenega šotora pa poškodoval oglasno tablo in razbil okno policijskega vozila.

Policisti so ga pridržali in Flisar je jutro pričakal na policijski postaji. Za dejanje se je hitro opravičil, smučarska zveza mu je naložila plačilo 1.500 evrov disciplinske kazni, policija pa mu bo izdala še plačilni nalog zaradi kršitve javnega reda in miru ter zoper njega vložila tudi kazensko ovadbo zaradi poškodovanja tuje lastnine. 

Filip Flisar
Sportal Filip Flisar bo plačal kazen

Filip Flisar
Sportal Flisarjev nasvet: Za rešetkami ni udobja, zato "iščite" boljše nastanitve v mestu #video

Brez pripomočkov

Filipa Flisarja, ki se je znesel nad policijskim vozilom, čaka tudi ovadba zaradi poškodovanja tuje stvari. Priljubljeni športnik se je za dejanje sicer javno opravičil.  | Foto: Sportida Filipa Flisarja, ki se je znesel nad policijskim vozilom, čaka tudi ovadba zaradi poškodovanja tuje stvari. Priljubljeni športnik se je za dejanje sicer javno opravičil. Foto: Sportida Zanimalo pa nas je, koliko je Flisar pravzaprav poškodoval vozilo in ali je normalno, da vozila, ki so verjetno nemalokrat izpostavljena morebitnim nevarnim razmeram, nimajo kakšne bolj trdne zaščite.

S policije so nam poslali fotografijo poškodovanega vozila volkswagen transporter (zgoraj), ki kaže, da je razbito vetrobransko steklo. To je sicer počilo, ni pa se razbilo, saj ima vstavljeno posebno folijo, ki prepreči, da bi razbitine padale v notranjost vozila.

Na policiji so dogodek opisali takole: "V izpostavljenem primeru se je storilec od strani sklonil nad pokrov motorja in del vetrobranskega stekla službenega kombiniranega vozila znamke Volkswagen ter z udarjanjem z golimi rokami po vetrobranskem steklu to razbil, pri čemer v rokah ni imel ničesar."

gasilni aparat
Avtomoto Zakaj gorijo vozila na slovenskih cestah?

Če policija sumi, da bi se na kakem dogodku lahko zgodili napadi, stekla vozil dodatno zaščiti s kovinskimi mrežami. Prizor je s protivladnih protestov v Ljubljani leta 2012. | Foto: Bor Slana Če policija sumi, da bi se na kakem dogodku lahko zgodili napadi, stekla vozil dodatno zaščiti s kovinskimi mrežami. Prizor je s protivladnih protestov v Ljubljani leta 2012. Foto: Bor Slana

Za tvegane dogodke kovinske mreže

Na policiji pravijo, da so v preteklosti že obravnavali primere poškodovanj različnih delov njihovih vozil, dogodku navkljub pa zatrjujejo, da so policijska vozila varna.

Kot pravijo, je večina njihovih vozil enaka kot tista za splošno uporabo, le da jih naknadno predelajo. "Stekla na vozilih so standardizirana in izdelana iz več plasti ter tehnološko obdelana. Debelina stekel na policijskih vozilih je odvisna od znamke vozila, večina je serijske proizvodnje," pravijo. To pomeni, da imajo v večini primerov policijska vozila enaka stekla kot "običajna" vozila.

Obenem pa lahko posebej zaščitijo vozila, ki se uporabljajo ob intervencijah posebne policijske enote oziroma ob varovanjih prireditev, kjer sumijo, da bi se lahko zgodili napadi (tu omenjajo kritične javne shode in nogometne tekme visokega tveganja). V takih primerih lahko stekla vozil dodatno zaščiti s kovinskimi mrežami.

Policijo pri nabavi vozil zanima predvsem varnost vozila v primeru trka. Pri tem upoštevajo teste organizacije Euro NCAP. | Foto: Gregor Pavšič Policijo pri nabavi vozil zanima predvsem varnost vozila v primeru trka. Pri tem upoštevajo teste organizacije Euro NCAP. Foto: Gregor Pavšič

Debela stekla pa le za blindirana vozila

Na vprašanje, kdo določa varnostne standarde vozil in na podlagi česa, pa na policiji odgovarjajo, da pri nabavi zahtevajo usklajenost s klasifikacijo organizacije Euro NCAP, ki preizkuša varnost novih vozil na trgu v primeru trka in jim podeli ustrezno število zvezdic.

"Glavni vidik glede varnosti pri nakupu vozila je, da morajo biti vsa vozila tovarniško homologirana. Vse preostale zahteve glede varnosti, na primer število varnostnih blazin, varnostnih in asistenčnih sistemov in drugo, pa podajamo na podlagi internih predpisov, ki opredeljujejo varnost in opremljenost vozil," pravijo na policiji in dodajajo, da upoštevajo tudi namembnost vozila, ki ga kupujejo. 

Stekla so bolj pomembna na primer pri blindiranih vozilih: ravno lani je policija kupovala dve tovrstni vozili, v razpisu pa med drugim zahtevala, da stekla zagotavljajo balistično zaščito (torej zaščito pred naboji) v skladu s certifikatom balistične zaščite VR7, ki  predvideva štiri centimetre debela stekla.

Zapleti z opremo: od cenenih pnevmatik do nevoznih helikopterjev

Policijska letalska enota ima šest helikopterjev, a so v začetku februarja zaradi tehničnih težav prav vsi ostali na tleh. | Foto: Matej Leskovšek Policijska letalska enota ima šest helikopterjev, a so v začetku februarja zaradi tehničnih težav prav vsi ostali na tleh. Foto: Matej Leskovšek Oprema – tudi vozila – slovenskih varuhov reda se je že večkrat znašla pod sojem medijskih žarometov. Spomnimo na spodrsljaj iz leta 2013, ko je notranje ministrstvo najhitrejša vozila (provide), s katerimi lovijo prehitre voznike, opremilo s cenenimi kitajskimi pnevmatikami. Policisti so se uprli, češ, da jim take pnevmatike ne zagotavljajo varnega dela, zato so jih naposled zamenjali. Malo pozneje so podobno storili še s turškimi pnevmatikami.

V začetku prejšnjega meseca pa je Dnevnik razkril, da so tehnične napake prizemljile še edinega letečega od šestih policijskih helikopterjev. Iz letalskih vrst že dolgo prihajajo očitki, da naj bi imeli v policijski letalski enoti težave z vzdrževanjem in da naj bi piloti zaradi slabega tehničnega stanja helikopterjev večkrat odklonili polet.

Bolj aktualni pa je lanski primer vojakov, ki so po mednarodni vaji Nata na Norveškem tožili nad čevlji, češ, da se na polarnih temperaturah niso obnesli. Pred dnevi objavljena testiranja so sicer pokazala, da naj bi bili škornji skladni z zahtevanimi lastnostmi oziroma jih presegajo, v vojski pa zdaj tako ali tako načrtujejo nakup nove opreme.

Novice Erjavec: Vojska bo dobila za 11 milijonov evrov novih uniform in škornjev #video