Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 11. 2009,
15.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 1. 11. 2009, 15.10

8 let

Slovenski škofje ob prazniku vseh svetih izpostavili prave človeške vrline

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ljubljanski nadškof Alojz Uran je v nagovoru ob prazniku vseh svetih spomnil, da "svetništvo ni vedno status, ki izvira iz cerkvenega priznanja", temveč lahko svetnika najdemo v vsaki družini.

Uran je v cerkvi Vseh svetih na ljubljanskih Žalah opozoril, da "svetništvo ni vedno status, ki izvira iz cerkvenega priznanja. Kadar cerkev koga razglasi za blaženega, jih je to le nekaj v množici, ki je nihče ne more prešteti." V svojem nagovoru je izpostavil izjavo sv. Terezije, da nam "nič ne zagotavlja, da so kanonizirani svetniki največji". "Nikogar izmed nas ni, ki ne bi imel svetnikov v svojem rodovniku, naj se tega zaveda ali pa ne," je poudaril Uran. Stres: Nesporna človeška vrlina je moralna odličnost Resnična in najbolj nesporna človeška vrlina ali lastnost ni poklicna ali strokovna sposobnost, temveč moralna odličnost, pa je v nagovoru izpostavil mariborski nadškof pomočnik in apostolski administrator celjske škofije Anton Stres.

"Tisto, za kar največ žrtvujemo, ni vredno napora" Tisto, kar imajo ljudje največkrat za najpomembnejše, ni najpomembnejše; kar imajo za najbolj koristno in so za tisto pripravljeni največ žrtvovati, ni vredno tega napora. Požrtvovalna in nesebična ljubezen - recimo matere - ki je javno mnenje ne ceni ali jo celo zaničuje, pa nosi v sebi večjo obljubo kakor bogastvo, zdravje, dolgo življenje, uspešnost, kariera ali človeška čast, je dejal Stres.

Kramberger v župnijski cerkvi na Pobrežju Praznik vseh svetih ima v Katoliški cerkvi dolgo tradicijo. Tako so danes številne slovesnosti in molitve potekale tudi po cerkvah. Mariborski nadškof Franc Kramberger je daroval praznično mašo v župnijski cerkvi na Pobrežju v Mariboru, v murskosoboški stolnici murskosoboški škof Marjan Turnšek in v novomeški stolnici novomeški škof Andrej Glavan. Ta je popoldne maševal še v Srebrničah, kjer je vodil tudi molitev za rajne.

Pirih, Bizjak, Smej na Primorskem Koprski škof Metod Pirih je vodil mašo v župniji Lokovec in na koprskem pokopališču. Na pokopališču v Piranu pa je mašo vodil koprski pomožni škof Jurij Bizjak. Upokojeni mariborski pomožni škof Jožef Smej je mašo vodil v župnijski cerkvi pri Sv. Ani v Slovenskih Goricah in na tamkajšnjem pokopališču.

Jamnik v stolni cerkvi Ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik je maševal v ljubljanski stolni cerkvi, ob spomeniku padlih za Slovenijo na Žalah pa je vodil molitve, pri katerih so sodelovali tudi predstavniki Vojaškega vikariata, policijski vikar in kvintet orkestra Slovenske vojske. Jamnik bo na Žalah vodil še molitveno srečanje mladih z naslovom Verujemo, da je Jezus umrl in vstal.

Ne spreglejte