SiolNET. Novice Slovenija
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenska pobuda za svetnovni dan čebel dobila podporo FAO

0,08

termometer

svetovni dan čebel
Foto: Boštjan Noč/Facebook

Kmetijskemu ministru Dejanu Židanu z delegacijo je uspelo pridobiti podporo Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) v Rimu, da se 20. maj razglasi za svetovni dan čebel.

Pobudo so obravnavali na odboru za kmetijstvo pri FAO, po razpravi pa je Slovenija dobila podporo vseh 194 članic. Minister za kmetijstvo Dejan Židan je v svojem nagovoru poudaril, "da je naša moralna obveznost, da našim bodočim generacijam zagotovimo čisto in zdravo okolje ter da bodo imeli na razpolago raznoliko in s hranljivimi snovmi bogato hrano, pri tem pa imajo pomembno vlogo prav čebele in preostali opraševalci". Dodal je, da svetovni dan čebel združuje in povezuje svet, kar je še posebej pomembno v časih politične nestabilnosti in gospodarske nestanovitnosti.

V prostorih FAO je sicer prvič na ogled tudi interaktivni paviljon Čebelji svet, s katerim Slovenija obiskovalce informira o pobudi razglasitve svetovnega dne čebel ter jim približa vsebine o pomenu čebel.

Minister Židan je papežu podaril slovenski med in potico. Minister Židan je papežu podaril slovenski med in potico. Foto: Boštjan Noč/Facebook

Minister Židan s pobudo tudi pri papežu

Ob robu zasedanja FAO se je minister Židan udeležil  tudi splošne avdience papeža Frančiška v Vatikanu, kjer ga je s pobudo seznanil. Ob tem mu je podaril tudi slovenski med s sporočilom o pobudi za razglasitev svetovnega dneva čebel ter slovensko potico.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin