Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Četrtek,
4. 9. 2014,
18.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 4. 9. 2014, 18.35

8 let

Slovenska islamska skupnost: Islamske skrajneže je treba čimprej ustaviti

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V slovenski Islamski skupnosti obsojajo početje sunitskih skrajnežev v Siriji in Iraku: "To je zelo zelo narobe in ni v skladu z islamskimi načeli," pravi tajnik skupnosti Nevzet Porić.

"Obsojamo vsako obliko nasilja, posebej takšnega, ki je bilo storjeno v imenu religije. To ni v skladu z islamskimi načeli, z islamskim verovanjem," o zadnjih dogodkih v Siriji in Iraku govori Nevzet Porić iz Islamske skupnosti Slovenije.

Pred kamero obglavili že dva novinarja, grozijo z ubojem humanitarca Kako resno mislijo s svojimi ekspanzijskimi težnjami in kako nedoumljivo kruti so lahko pri tem, pripadniki samooklicane Islamske države Iraka in Sirije (ISIS) v zadnjih mesecih in tednih dokazujejo praktično iz dneva v dan.

Ena njihovih zadnjih žrtev je obglavljeni ameriški novinar Steven Sotloff, čigar poslednje trenutke so sunitski skrajneži pred dnevi v svarilo ameriškim oblastem objavili na medmrežju. Pred tem je ISIS enako storila s Sotloffovim rojakom Jamesom Foleyjem, prav tako novinarjem, ta je bil v rokah ugrabiteljev zadnji dve leti. Če bo Zahod preslišal njihova opozorila, naj se ne vmešava v dogajanje na območju Iraka in Sirije, džihadisti napovedujejo novo eksekucijo, njihova naslednja žrtev bo po napovedih britanski humanitarec David Haines.

Do dveh milijard z nafto, davki, s prekupčevanjem ISIS je vse kaj drugega kot le še ena islamska milica na Bližnjem vzhodu, je zelo dobro organizirana tvorba, ki želi vzpostaviti veliki kalifat, obsežno islamsko državo, podrejeno enemu samemu voditelju, Abu Bakru Al Baghdadiju.

Ta trenutek imajo skrajneži oblast nad petino ozemlja Sirije in tretjino površine Iraka. ISIS se po zaslugi osvojenih strateških ozemelj danes z denarjem obilno napaja prek posesti naftnih polj in plinskih nahajališč, z učinkovitim pobiranjem davkov, ropanjem, s prekupčevanjem in z odkupninami, ki jih za svoje ugrabljene državljane plačujejo tuje države. Z dvema milijardama evrov v denarju in drugih sredstvih je skrajna islamska država na pohodu ta trenutek najbolj finančno potentna militantna skupina na svetu.

"Vladajo v drugem največjem mestu Iraka. In vladajo zelo dobro, to je zelo zanimivo. Življenje, banke, občine in vse ostalo normalno deluje. Izdajajo svoje osebne izkaznice," o razmerah, ki vladajo pod ISIS-om, pravi Bakhtyar Aljaf, direktor inštituta za bližnjevzhodne študije Ifimes.

Že 80 tisoč borcev, med njimi 2.500 tujcev Pripadniki ISIS-a imajo na voljo velike količine lahkega in težkega orožja, tudi raketne sisteme in protiletalsko obrambo, po nekaterih navedbah celo letala. Trenutno naj bi obvladovali ozemlje velikosti Jordanije, pod njihovo oblastjo je bojda že osem milijonov ljudi. Če jih preštejejo, naj bi imela ISIS v svojih vrstah že strašljivo število, 80 tisoč borcev, 2.500 od teh tujcev iz zahodnih držav, ki s prihodom na bližnjevzhodna bojišča dokazujejo privrženost krutemu izročilu, ki ga širi organizacija.

Številni izmed njih naj bi bili Britanci. Če je bil za Otočane šok že način, na katerega skrajni suniti jemljejo življenja zahodnjakov in prebivalcev zasedenih ozemelj, ki jim ne želijo brezpogojno slediti v verskem prepričanju, je bil toliko večji pretres zanje, ko so ugotovili, da so v brutalna dejanja pred in za kamero vpleteni britanski državljani. Tisti, ki so otroštvo, mladost in prehod v odraslost preživeli v okolju, kjer je poseg v življenje in telo civilizacijska norma, katere kršitev je strogo kaznovana. Jihadi John, ki je obglavil Foleyja in Sotloffa, se izraža v specifični londonski angleščini, pripadal naj bi skupini na Bližnji vzhod prispelih Britancev, ki jih islamisti kličejo The Beatles.

Fatva zoper skrajneže Pred dnevi se je na Otoku oglasilo šest vplivnih islamskih klerikov, zoper britanske državljane, ki so odšli na bojišča v Sirijo in Irak, so izrekli fatvo, razsodbo, s katero so jih razglasili za heretike in da so izdali svojo matično skupnost, ki krutih ravnanj skrajnežev ne odobrava.

Zadnji primer, ki sproža osuplost na Otoku, je Aksa Mahmud. Novembra lani je povsem običajna britanska 20-letnica, ki se je želela izučiti za zdravnico, zapustila družino na Škotskem in odšla v Sirijo.

Zdaj naj bi bila poročena s pripadnikom ISIS, popoln šok za tiste, ki jo poznajo, pa so bila njena nedavna sporočila na Twitterju, v katerih je celo pozivala k terorističnim dejanjem. Strta starša sta jo v sredo – v upanju, da je še živa – prek britanskih medijev pozvala, naj se čimprej vrne domov.

Spretno novačenje novih simpatizerjev z digitalnimi orodji Početje pripadnikov ISIS v Siriji in Iraku je surovo in okrutno. "Brutalnost je tudi v tem, kako vešče borci ISIS uporabljajo ameriško orožje, zaseženo v iraški provinci Mosul. Gre za nekdanje častnike iraške vojske. Veščina ISIS pa se kaže tudi v uporabi družbenih omrežij, Twitterja, YouTuba, Facebooka. V tem so zelo nevarni, na ta način lahko z ideologijo okužijo na deset tisoče mladih, tudi v Evropi," pravi Bakhtyar Aljaf.

ISIS na območju Iraka in Sirije izvaja množične eksekucije. Iraškega vojaka Alija Husseina Kadhima, šiita, so sunitske milice skupaj z več sto drugimi vojaki ujele junija. Je eden izmed redkih, ki so preživeli masaker na območju kampa Speicher, kjer je pod kroglami likvidatorjev končalo približno 1.700 iraških vojakov. To mu je uspelo po srečnem naključju, potem ko ga je čudežno zgrešila krogla v zatilje in je moral dolge ure ležati ob truplih svojih ustreljenih soborcev.

Takšne krutosti islam ne predvideva "Videno v medijih je nekaj popolnoma novega, izmišljenega, to nima nobene povezave z islamom. S tem se ni mogoče poistovetiti. Islam je nekaj čisto drugega, to so povedali tudi britanski kleriki v svoji fatvi," pravi Nevzet Porić iz Islamske skupnosti.

Podobno stališče ima sogovornik iz Muslimanske skupnosti Slovenije, ki pa ni želel biti imenovan, saj v skupnosti o zadnjih dogodkih še niso razpravljali. "Kar se dogaja na Bližnjem vzhodu, ni pravilno. To ni islamsko početje. Islamska vera ne dovoljuje takšne uporabe sile, takšnega ubijanja ljudi. To je popolnoma protiislamsko. Tega sporočila ni v Koranu."

Aljaf: Najprej politična, šele potem vojaška pot V zadnjih dneh se zdi vse verjetnejša možnost oblikovanja široke mednarodne vojaške koalicije, ki bi ISIS-ovim kurdskim in šiitskim nasprotnikom v prihodnje lahko pomagala nadvladati skrajne sunitske borce. O tem naj bi v prihodnjih razpravljali tudi na vrhu Nata v Walesu.

A po mnenju Bakhtyarja Aljafa vojaška pot ni prava za reševanje nastalih težav.

"Proces reševanja zapletov v Siriji in Iraku mora biti najprej političen, šele potem naj se vključi vojska. Zelo pomembno je, da se zmerne sunite v Siriji in Iraku vključi v političen proces in se jih skuša dobiti v novo vlado, sicer ne vidim izhoda iz nastalega položaja. Kaj se bo zgodilo, bo jasno do konca tega tedna. Za zdaj pa niti Barack Obama še nima strategije, kako se tega lotiti."

Islam dovoljuje uporabo sile le v obrambi V sredo so bosanske oblasti na območju Sarajeva, Zenice in več drugih krajev po državi zaradi novačenja borcev za odhod v Sirijo in Irak aretirale 16 oseb. Po nekaterih ocenah naj bi se islamističnim skupinam na Bližnjem vzhodu v preteklih mesecih pridružilo okoli 150 oseb iz Bosne.

Kakšna je možnost, da bi na bližnjevzhodnem prostoru poprijel za orožje tudi kdo iz Slovenije? V Islamski skupnosti pravijo, da o tem nimajo nobenih informacij, enako nam je zatrdil sogovornik iz Muslimanske skupnosti Slovenije.

"Uporaba sile je v islamu dovoljena samo v obrambi, trenutni položaj ISIS v Iraku in Siriji pa to ni," pravi naš sogovornik, ki ne želi biti imenovan. Nevzet Porić dodaja: "Kar počnejo na Bližnjem vzhodu, je napačno, zelo napačno, in to je treba ustaviti."

Ne spreglejte