Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2008,
10.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 21. 2. 2008, 10.49

8 let

Slovenija v izenačevanju plačila med ženskami in moškimi nad povprečjem EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Člani komisije DZ za peticije so začeli z obravnavo poročila Enakost med ženskami in moškimi 2008.

Predsednica komisije Majda Potrata je poudarila, da je Slovenija v zaposlovanju žensk in izenačevanju višine plačila med ženskami in moškimi nad povprečjem EU. "Posvetiti pa se moramo zagotavljanju kakovostnih delovnih mest za ženske," je prepričana.

Plače žensk vedno bolj primerljive z moškimi

Kot je v razpravi dejala Potrata, stopnja zaposlenosti žensk z vsakim letom narašča, razlike med zaposlenostjo žensk in moških ter plače med njimi pa se v Sloveniji zmanjšujejo. Po njenih besedah je Slovenija po stopnji zaposlenosti žensk že dosegla cilj EU, ki ga je imela do leta 2010. Kot je pojasnila, ima Slovenija osem odstotno razliko med plačami žensk in moških, ta pa je v EU 15 odstotna.

"Te cilje smo presegli, zato se bo morala Slovenija usmeriti v spekter zagotavljanja kakovostnih delovnih mest za ženske," je prepričana Potrata.

"Razlika v plačilih med ženskami in moškimi pa se tudi v Sloveniji povečuje, ko gremo k višji izobrazbeni ravni," opozarja predsednica komisije. Po njenem mnenju bo zato treba prizadevanja usmeriti v to smer.

Več potrebno postoriti pri zaposlovanju starejših Slovenija ima po njenih besedah ogromno postoriti tudi pri zaposlovanju starejših, saj smo, kot zatrjuje Potrata, pri tem daleč za povprečjem EU. Prav tako je opozorila na naraščajočo dolgotrajno brezposelnost med ženskami in ter na zaposlovanje žensk za krajši delovni čas.

Krajši delovni čas za ženske nima varovalk

Po njenem mnenju je zmanjševanje razlik v plačah za ženske na boljših delovnih mestih težje uresničljivo, če je delež zaposlitev za krajši čas večji. "Nevarnosti pri tem je ogromno in jaz si krajšega delovnega časa ne bi upala spodbujati brez ustreznih varovalk," je dejala Potrata.

Zmanjšuje se varnost zaposlenosti žensk Tudi Maruša Gortnar iz Urada za enake možnosti je izpostavila povečanje zaposlovanja žensk. Pri tem pa je opozorila na nujnost posvečanja kakovosti zaposlovanja žensk. "Opozoriti je treba, da se zaposlovanje žensk za nedoločen čas ne povečuje, zmanjšuje pa se varnost zaposlenosti žensk," je poudarila.

Podpredsednica komisije Marjeta Uhan (NSi) je izpostavila svoj dvom v naraščajoč trend zmanjševanja varnosti zaposlitve žensk.

"Materinstvo ni problem," je dejala. Po njenih besedah je to posledica zakonodaje, ki predstavlja prednost. "Verjamem, da se ženske rade za to odločijo in jim je prednost, verjetno pa jim to res predstavlja manjše možnosti za višja delovna mesta," je še dodala.

Slovenija na prvem mestu po številu zaposlenih žensk z otroki Majda Potrata je pri tem ocenila, da se ženska res sama odloči o tem, ali bo ostala z otrokom ali bo gradila kariero. "Spodbujati pa moramo ukrepe, ki bodo ohranjali zaposlovanje žensk in hkrati materinstvo," je prepričana. Po njenih besedah je Slovenija na prvem mestu v EU po številu zaposlenih žensk z otroki.

Materinstvo je sreča in ne problem Potrata je še dodala, da sama materinstvo "šteje za srečo, ne problem". "Problem nastane takrat, ko mora ženska materinstvo obrazložiti delodajalcu," je še prepričana predsednica komisije.

Ne spreglejte