Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 3. 2009,
18.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 1. 3. 2009, 18.03

8 let

Slovenija predlagala preložitev pristopne konference s Hrvaško

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenija je predlagala preložitev pogajalske konference EU in Hrvaške, napovedane za 27. marec, na april ali maj, je povedal premier Borut Pahor po pogovoru s predsedujočim EU, Mirekom Topolanekom.

"Predsedujoči je izrazil pripravljenost, da češko predsedstvo slovenski predlog preuči," je dodal. "S tem bi se ustvarile možnosti, ko bi imele Slovenija, Hrvaška in Evropska komisija dovolj časa, da bi lahko ugotovile, ali obstajajo možnosti za to, da se spremenijo okoliščine, v katerih je bila Slovenija primorana uveljaviti zadržke," je pojasnil Pahor. "V marcu je to težko pričakovati. Malo možnosti je, da bi se v tako kratkem času to zgodilo," je ocenil. Pahor je opozoril na možnost referenduma Premier Pahor se je ob robu izrednega neformalnega vrha EU o Hrvaški pogovarjal s češkim kolegom ter s predsednikoma švedske in madžarske vlade, Fredrikom Reinfeldtom in Ferencem Gyurcsanyjem, ki jima je pojasnil razloge za odločitev Slovenije, da ne soglaša z napredkom Hrvaške na poti v EU. Premier je sogovornika posebej opozoril, da mora na koncu hrvaških pristopnih pogajanj vstop Hrvaške v EU potrditi slovenski državni zbor z dvotretjinsko večino ter da če poslanci ne bodo zadovoljni z zaščito slovenskih interesov, lahko zahtevajo referendum. Pri tem je spomnil tudi na težave v primeru ratifikacije vstopa Hrvaške v zvezo Nato.

"Obema sem povedal eno pomembno stvar: na koncu pogajanj bo ratifikacija pristopne pogodbe v državnem zboru. Za ratifikacijo pristopne pogodbe sta potrebni dve tretjini glasov vseh poslancev in po slovenski zakonodaji je mogoče, da bi tisti, ki niso zadovoljni z morebitno pozitivno odločitvijo državnega zbora zahtevali referendum," je dejal premier. Pogovor z Reinfeldtom je bil sicer po njegovih besedah pomemben predvsem v luči dejstva, da Švedska za Češko predseduje EU, in to "v pomembnem času za dinamiko dialoga EU s Hrvaško". Pahor je švedskemu kolegu povedal, da si Slovenija želi spremembo okoliščin, v katerih je bila primorana podati zadržke, in da pozdravlja predlog Evropske komisije o mediaciji.

Švedska in Madžarska podpirata mediacijo Švedska naj bi prav tako podpirala predlog za evropsko posredovanje in naj bi pričakovala, da se bodo ustvarili pogoji za to, da bo Hrvaška lahko nadaljevala pogajanja z EU, je pogovor z Reinfeldtom povzel Pahor. To je po njegovih besedah dobra novica, saj je to premier države, ki bo predsedovala EU in hkrati podpira širitev, tako bi lahko od nje najprej pričakovali morebitne pritiske. Tudi Madžarska si želi, da bi se širitveni proces nadaljeval in tudi sklenil, je Pahor povedal o pogovorih z madžarskim kolegom in ob tem poudaril, da je to bilo in še vedno je tudi slovensko stališče. Tudi Madžarska je po njegovih besedah podprla mediacijo kot "pravi, morda celo edini način, da se problem zadovoljivo reši za vse, ki jih zadeva".

Pahor je ocenil, da je "v intenzivnem dialogu", ki bi potekal tako na bilateralni ravni kot med obema državama in Evropsko komisijo, v naslednjih mesecih realno pričakovati neke odločitve, ki bi lahko spremenile okoliščine, v katerih je bila Slovenija primorana podati zadržke za napredek Hrvaške v pogajanjih z EU. "To naši partnerji pričakujejo in mi se bomo potrudili, a potruditi se mora tudi država kandidatka," je poudaril premier. "In to sem poskušal pojasniti vsem, ki so me to danes spraševali," je sklenil.

Ne spreglejte