Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 1. 2008,
14.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 5. 1. 2008, 14.07

8 let

Slak: Po dogodkih v Amrusu sem bil primerno žrtveno jagnje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dolgoletni direktor Policijske uprave Ljubljana (PU Ljubljana) Branko Slak je v pogovoru za prilogo časnika Večer V soboto izjavil, da še danes ne ve, zakaj je bil zamenjan.

Slaka je direktor policije Jože Romšek odstranil s položaja po dogodkih v Ambrusu konec leta 2006, ki so pripeljali do izselitve romske družine Strojan iz tega območja. "Mislim, da je bilo ob dogodkih v Ambrusu in Zagradcu res potrebno žrtveno jagnje, saj sem bil glede na okoliščine primeren za to," je dejal Slak.

"Kar nekaj časa so čakali na primerno priložnost"

Slak je prepričan, da "so čakali kar nekaj časa na primerno priložnost za mojo odstavitev". Navaja, da je bil "pod drobnogledom vodilnih na Generalni policijski upravi (GPU)" že od sredine 2005, ko so ga hoteli obremeniti posredovanja zaupnega spisa v primeru direktorja Sociusa Leonarda Peklarja novinarju TV Slovenija Jožetu Možini. "Moral sem dobesedno izsiliti preiskavo zoper sebe, kjer se je kasneje izkazalo, da nimam s to zadevo nič. Celo več, ugotovilo se je, da zaupni dokument sploh ni prišel v medije s policije, temveč iz nekega drugega ministrstva."

Mate: Našli smo več kot 450 nerešenih spisov gospodarske kriminalitete

Minister za notranje zadeve Dragutin Mate je v pogovoru za isto prilogo Večera 22. decembra lani med drugim omenil, da je bil Slak zamenjan tudi zato, ker so po njegovem odhodu s PU Ljubljana našli več kot 450 nerešenih spisov gospodarske kriminalitete. Zato da je bila ustanovljena tudi posebna skupina kriminalistov iz vse Slovenije, ki so pomagali ljubljanskim kolegom pri odpravi teh zaostankov. Slak pravi, da je to izvedel šele ob branju intervjuja v časniku.

"Romšek bi moral takoj odrediti priskavo"

Kar se tiče ministrove izjave o 450 nerešenih primerih gospodarskega kriminala, Slak pravi, da bi moral v tem primeru Romšek takoj po odkritju teh primerov odrediti preiskavo in o tem obvestiti tožilstvo. "Če tega ni storil sam, bi moral to od njega zahtevati minister, kar pa iz njegove izjave v intervjuju ni razumeti," pravi Slak.

Dodaja, da bi morali v zvezi s tem vprašati tudi njega kot takrat objektivno odgovornega, in njegovo pomočnico Tatjano Bobnar, ki ji je sam z odločbo konkretno naložil odgovornost za področje kriminalitete in s tem povezano področje gospodarske kriminalitete. "Vendar me ni o tem nihče nič vprašal, moja pomočnica pa je po mojem odhodu napredovala v sam vrh GPU oziroma kriminalistične policije, za kar pa nisem prepričan, da bi se zgodilo, če bi držala ministrova trditev."

"Zaostanki so vedo bili"

Na vprašanje, kako je bilo z zaostanki v času njegovega vodenja, odgovarja, da so zaostanki vedno bili, "saj je ljubljanska policijska uprava daleč največja v Sloveniji". "Na PU Ljubljana smo vsako leto obravnavali okoli 70 odstotkov vse gospodarske kriminalitete v Sloveniji, med njimi tudi najtežja in najzahtevnejša kazniva dejanja. Temu pa nikoli ni sledila ustrezna zapolnitev delovnih mest, tako da so bili kriminalisti s tega področja med najbolj iskanimi, hkrati pa smo se spoprijemali z veliko fluktuacijo med kriminalisti ter nenehnim usposabljanjem novih kriminalistov, kar je oteževalo normalno delo," pojasnjuje Slak in dodaja, da so na PU Ljubljana zaostanke na tem področju beležili že pred njegovim prihodom.

"Za primopredajo bi potrebovala vsaj mesec dni, ne zgolj eno uro"

Po njegovih besedah so zaostanke že v času njegovega vodenja reševali z začasnimi premestitvami določenega števila kriminalistov iz drugih policijskih uprav. Premestitve je odobril generalni direktor policije, pojasnjuje Slak in dodaja, da je s problematiko gospodarske kriminalitete v letih 2005 in 2006 celovito seznanil Romška ter ga zaprosil za ustrezno pomoč pri odpravljanju zaostankov. Romšek pa ga je po besedah Slaka napotil na svojega namestnika Matjaža Šinkovca, s katerim naj bi rešili probleme. Ta naj bi po besedah Slaka obljubil pomoč pri odpravljanju zaostankov za leto 2005, a do njegovega odhoda s policijske uprave "tega ni dočakal".

Slak pojasnjuje, da z njegovim naslednikom Aleksandrom Jevškom nista opravila prave primopredaje: "Na dan moje zamenjave, 27. novembra 2006, sem moral v nekaj urah pospraviti pisarno, za primopredajo pa je ostalo komaj uro, čeprav bi oba potrebovala vsaj mesec dni."

Kar se tiče sodelovanja z Romškom pravi, da je bilo vsaj z njegove strani korektno. "Na račun mojega dela iz njegovih ust nikoli nisem slišal pripomb, celo več, na razširjenih kolegijih me je vedno hvalil kot dobrega strokovnjaka in direktorja. Moji kolegi, prisotni na teh kolegijih, so bili ob moji odstavitvi izjemno presenečeni ter me še danes večkrat spomnijo na Romškove hvalnice," dodaja Slak.

"Če bi bile v zvezi z Ambrusom nepravilnosti, bi zagotovo poročali"

Po Slakovih besedah je Romšek v zadevi Ambrus ustanovil dve preiskovalni skupini. "Če bi bile v preiskavi ugotovljene nepravilnosti v zvezi z mojim ravnanjem, bi vi novinarji zagotovo o njih poročali, jaz pa bi obe poročili dobil skupaj z aktom o uvedbi disciplinskega postopka ali celo ovadbe," še meni nekdanji direktor PU Ljubljana.

Ne spreglejte