Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 4. 2013,
8.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Gregorij Rožman Anton Jamnik

Nedelja, 7. 4. 2013, 8.32

8 let

Škof Jamnik: Rožman je povezoval Slovence živ in mrtev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik je povedal, da je škof Gregorij Rožman, katerega posmrtne ostanke bodo prihodnji teden prepeljali v domovino, povezoval Slovence, ko je bil živ in tudi po smrti.

V Lemontu pri Chicagu bo potekalo slovo od Rožmana, ki bo v soboto pokopan v ljubljanski stolnici. Rožmanovi posmrtni ostanki že več dni počivajo v pogrebnem zavodu v Lemontu, krsta pa bo danes postavljena v samostansko cerkev sv. Marije pomagaj. Po bedenju bo zvečer po slovenskem času potekala poslovilna maša, ki jo bo vodil upokojeni pomožni škof Clevelanda Edvard Pevec, Jamnik pa bo somaševal skupaj z upokojenim pomožnim škofom Chicaga Johnom Gormanom.

Jamnik: Prišel sem se zahvalit bratom frančiškanom Jamnik bo ob tej priložnosti prebral pozdravno pismo ljubljanskega nadškofa in Rožmanovega naslednika Antona Stresa. "Prišel sem se zahvalit bratom frančiškanom, ki so ga tako lepo sprejeli in skrbeli za njegov grob. Zahvaliti se želim tudi vsem Slovencem v ZDA in Kanadi, duhovnikom, škofom in drugim, ki so bili z njim povezani," je po prihodu v ZDA povedal Jamnik.

"Kakor tudi vi vsi, bi tudi jaz rad doživel osvoboditev Slovencev izpod komunistične diktature in se vrnil v svojo škofijo. Toda, če more moja žrtev količkaj prispevati k božji slavi in večji sreči mojih vernikov in vseh Slovencev, potem z veseljem iz vsega srca kličem Gospod sprejmi moje življenje in naj umrjem v begunstvu," je Rožmanove besede iz leta 1948 navedel Jamnik.

"Še ko je bil živ in potem, ko je bil pokopan, je bil vezni člen med Slovenci" "Še ko je bil živ in potem, ko je bil pokopan, je bil vezni člen med Slovenci, ki so v njem čutili neko oporo in moč. V tistih težkih časih je bil trdna opora vsem, ki so izgubili domovino in najbližje, ki so končali mlada življenja po slovenskih moriščih. Izgubili so vse razen življenja in začeli na novo v svobodni družb. Ameriški in kanadski Slovenci so bili v težkih letih begunstva vedno hvaležni, da so imeli med seboj škofa," je glede na zapise frančiškanskega patra Metoda Ogorevca navedel Jamnik.

Jamnik: To dejanje je na simbolni ravni izjemnega pomena na poti do sprave Na vprašanje o pomenu preselitve Rožmana v Slovenijo, je Jamnik odgovoril, da mora biti to pietetno dejanje, brez velikega hrupa. "Prepričan sem, da je to dejanje na simbolni ravni izjemnega pomena na poti do sprave, sprejemanja različnosti, pomiritve in dialoga. Rožman bo pokopan v luči vere in želje, da počiva v domači zemlji in mislim, da bo imelo to predvsem versko razsežnost."

Želel je počivati v domači zemlji "Človek ima na temeljni etični ravni pravico, da počiva v domači zemlji, kar je bila tudi njegova želja. Te prošnje pa so bile izražene že večkrat prej in tudi nekdanji predsednik Milan Kučan je vatikanskemu državnemu tajniku leta 2001 izrazil željo, da bo Rožman v skladu s temeljnimi etičnimi načeli, ki veljajo v svetu, pokopan v domači zemlji," je dejal Jamnik.

Pogoj Vatikana, da se Rožmana preseli v Slovenijo šele, ko bo razveljavljena obsodba vojaškega sodišča, je bil izpolnjen že leta 2009. Na vprašanje, zakaj prihaja do selitve šele zdaj, je Jamnik odgovoril, da je proces tekel dlje časa, med drugim tudi zaradi zamenjave vodstva ljubljanske nadškofije. "Pobude so bile sicer prisotne, odkar je Slovenija samostojna in sem hvaležen, da se to sedaj dogaja."

Okoliščine Rožmanovega življenja in delovanja so stvar zgodovinarjev Jamnik je poudaril, da so okoliščine Rožmanovega življenja in delovanja stvar zgodovinarjev, cerkev pa želi pokop v Sloveniji opraviti pietetno na duhovni ravni. "Pogreb je priložnost za molitev," je dejal Jamnik, ki pa je vseeno želel poudariti Rožmanovo duhovno dediščino.

"Rožman je imel tri temeljne poudarke v svoji škofovski službi. Prvi je evharistija, se pravi molitev in čaščenje Jezusa. Ta vidik, da se zahvalimo bogu, da je na čudovit način izpolnil obljubo, da bo z nami za vse večje čase, je zelo pomemben."

"Drugi vidik je njegova marijanska razsežnost duhovnosti. Zato je tudi želel biti pokopan v ameriških Brezjah v Lemontu. Marija v njegovem življenju pomeni predvsem to, da je potrebno tudi pod križem v trenutkih najhujših preizkušenj ohraniti vero, upanje in ljubezen."

"Tretja dimenzija je čaščenje Jezusa Kristusa kralja. Ne kralja moči, vojske, nasilja in sovraštva, ampak gre za kraljestvo oziroma sporočilo miru, pravičnosti, ljubezni in odpuščanja. To je bilo njegovo duhovno poslanstvo, ko je bil v Sloveniji in tudi ko je bil v tujini vse do njegove smrti," je dejal Jamnik.

Ne spreglejte