Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 9. 2016,
15.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

5

Natisni članek

Marjeta Zorc Medicor Anton Jamnik

Četrtek, 15. 9. 2016, 15.53

6 let, 6 mesecev

Prikaz nasprotnih dejstev

Metka Zorc, Medicor, pojasnjuje svoj obisk pri predsedniku vlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

5

Marjeta Zorc | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Spoštovani gospod urednik Uroš Urbas,

po prihodu s kongresa v tujini, kjer sem v dveh predavanjih uspešno predstavila delo, rezultate in novosti, ki jih uvajamo v medicino v naši ustanovi MC MEDICOR Slovenija, nisem dobila vaših cenjenih vprašanj, ki ste jih naslovili name dne 14. 9. 2016.

Premierja sem obiskala pred več kot letom dni z namenom, da ga povabim na mednarodni simpozij MC MEDICOR Slovenija, katerega so se udeležili najpomembnejši strokovnjaki s področja kardiologije in kardiovaskularne kirurgije, ter da mu predstavim naše delo.

Ko sem po številnih klicih in zgražanju mojih bolnikov ob napornem delu v ambulanti, kjer sem vršila priprave bolnikov na operativne posege in se posvečala zdravljenju, sem ob tem, moram reči, doživela veliko stresa.

Bila pa sem tudi počaščena, da me podpira toliko ljudi in da kljub temu, da nekatere moti naše delo, vzbujamo spoštovanje bolnikov, katerim vračamo zdravje in življenje.

V članku, ki ste ga objavili, je toliko netočnosti in neresnic, da jih ne nameravam komentirati. S ponosom pa vam lahko povem dejstvo, da je ustanovi MC MEDICOR od začetka mojega dela pomagal z izjemno veliko pozitivne energije in spodbude spoštovani gospod nadškof Alojzij Šuštar.


Brez njegove pomoči pritiskov, ki so bili naperjeni vame že pred 15 leti, ne bi vzdržala.

S svojim delom pomagam slovenskim srčnim bolnikom in to mi je tudi uspelo, saj je MC MEDICOR posebna ustanova, v kateri smo razvili posebno strategijo in postavili bolnika, njegovo zdravje in življenje na prvo mesto.

Vsa naša ekipa deluje z veliko ljubeznijo do slovenskih srčnih bolnikov in visoko profesionalnostjo. Ponosni smo, da smo se uspeli uvrstiti med vodilne svetovne centre in v letu 2015 dosegli najnižjo smrtnost v Evropskem prostoru.

Ustanova MC MEDICOR je zdravila 18.000 bolnikov, ustanova MC MEDICOR je ustanova, ki je pridobila koncesijo v času, ko je Ministrstvo za zdravje vodil prof. dr. Dušan Keber, ki je z razpisom postavil posebne pogoje za pridobitev koncesije in imenoval mednarodno komisijo. Vse zahteve so bile natančno izpolnjene do zadnje podrobnosti.

Skupaj z ekipo sem ustvarila posebno ustanovo, ki predstavlja dom slovenskim srčnim bolnikom, kjer se počutijo dobro in varno.

Ko sem se spraševala, kako naj odgovorim na neresnice in žalitve, so mi na misel prišle besede spoštovanega nadškofa Šuštarja, ki mi je večkrat dejal: Pustite, delate dobro in resnica je vedno samo ena. Na laži ne smete odgovarjati. Vedno sem ga poslušala in tudi sedaj nadaljujem tisto, kar me je učil: na laži in neresnice nisem odgovorila.

Glede naše ustanove bi vam rada predstavila tudi dejstvo, da je plačilo naših storitev nižje, kot če bi bile iste storitve opravljene v ustanovi, ki je v državni lasti. Ekonomisti, ki bdijo nad našimi financami, so izračunali, da bi bilo ustanovi, ki je v državni lasti, za storitve, ki smo jih opravili pri nas, plačano 20 MIO EUR več, kot smo prejeli mi.

To pove vsakemu, da smo poklonili ogromno dela, časa in življenja, da smo lahko z nižjimi finančnimi sredstvi uspešno zdravili slovenske srčne bolnike.

Glede Društva za zdravje naroda sem počaščena, da so me prijazno povabili, da lahko sodelujem v tako pomembnem trenutku naše zgodovine, skozi pozitivno vizijo, ki se je izoblikovala v okviru Društva za zdravje naroda in ni uperjena proti nobeni politični stranki, pač pa je usmerjena v dejstvo, da se poskrbi za vse bolnike enako.

Priti mora trenutek, da se spremeni mišljenje v Sloveniji, ki je majhna dežela, kjer bi bilo lahko dobro poskrbljeno za vse, ne pa da velja: če nisi naš, tvojega znanja ne potrebujemo. Sama dobro poznam naš zdravstveni sistem, vem kje so rešitve, imam znanje, vendar če moje znanje ni dobrodošlo, se lahko usmerim v tujino, kjer smo že oblikovali podobno ustanovo, kot je naša na Kitajskem, in to brez honorarjev!

V Sloveniji se slabonamerno širijo neresnice o javnem in zasebnem zdravstvu. Zasebnega zdravstva pri nas sploh ni, vsi koncesionarji smo del javnega zdravstva, pri koncesionarju bolnik ne plača popolnoma nič!

Na številne pripombe o delu zdravnikov, ki delajo v ustanovah, ki so v lasti države, in o zdravnikih, ki delajo pri koncesionarjih, naj povem samo to, da je delo zdravnikov potrebno organizirati tako, da seveda zdravljenje bolnikov poteka normalno in da ni konflikta interesov. Člani moje ekipe v svojem prostem času prav tako delajo drugje, to je stvar odločitve posameznika. Ko je delo v naši ustanovi opravljeno, lahko posameznik igra golf, tenis ali pa zdravi bolnike drugje. To je stvar posameznika in njegove odločitve.

Kolegi iz tujine, ki so se udeležili konference pri nas v mesecu maju 2016, so me spraševali in pojasnjevali, da imajo občutek, da v Sloveniji izginja spoštovanje do zdravniškega poklica in da jim je to nerazumljivo. Še bolj se sprašujejo sedaj, ko nas je pretresla smrt kolega, strokovnjaka.

Zdravniki nismo krivi za čakalne dobe, pomagamo bolnikom, kolikor moremo. Vedno bom verjela v poslanstvo zdravniškega poklica in vedno bom verjela v poslanstvo slovenskega zdravnika.

Zdravniki smo posebni ljudje s posebnim znanjem, ki ga ni mogoče pridobiti preko noči. V življenju nisem srečala zdravnika, ki bi namenoma zdravil slabo. Zdravniki smo samo ljudje, tudi mi lahko zbolimo, imamo težave doma, tudi nam lahko kdaj izgine nasmeh z obraza. Prav to se mi je zgodilo včeraj, saj laži in nesramnosti bolijo in motijo koncentracijo pri delu.

Bolniki so me včeraj spraševali, kam je izginil moj nasmeh, in predlagali, naj povabim spoštovane novinarje, naj prevzamejo mojo popoldansko ambulanto.

Nihče se ne zaveda, da zdravnika ne moreš zamenjati čez noč, lahko pa zdravniki opravljamo tudi druga dela, lahko smo novinarji, pisatelji, pesniki, lahko razumemo tudi finance in politiko.

Razkorak v Sloveniji, ko je zdravniški poklic poseben poklic, mnoge zelo moti.

S spoštovanjem,

akad. prof. dr. Metka Zorc, dr.med.


Preberite še:

Kaj o obisku pri Cerarju pravi škof Jamnik?

Nenavadni cerkveno-zdravstveni obiski pri premierju Cerarju

Ne spreglejte