Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 9. 2016,
3.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

4

Natisni članek

Anton Jamnik Miro Cerar Marjeta Zorc Medicor

Četrtek, 15. 9. 2016, 3.10

6 let, 6 mesecev

Kaj o obisku pri Cerarju pravi škof Jamnik?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

4

Anton Jamnik | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

"Pri predsedniku vlade Miru Cerarju sem se pogovarjal o šolstvu in begunski krizi, ne pa o zdravstveni reformi," je za Siol.net zatrdil ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik. Zakaj je na srečanje s Cerarjem nenapovedano pripeljal Marjeto Zorc, predsednico uprave MC Medicor, ni pojasnil.

Ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik je za Siol.net zatrdil, da je bil njegov novembrski obisk pri predsedniku vlade Miru Cerarju, "namenjen izključno aktualnim vprašanjem", ne pa reformi, ki jo pripravlja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

"O zdravstveni reformi ali zdravstveni politiki se z Mirom Cerarjem nikoli nisem pogovarjal," je poudaril Jamnik, čeprav je na obisk k premierju nenapovedano pripeljal Marjeto Zorc, največjo lastnico in predsednico uprave zasebne zdravstvene družbe MC Medicor.

Zorčeva je velika nasprotnica reforme, ki bo na novo uredila tudi sistem koncesij, ključni vir Medicorjevih prihodkov.


Nenavadni cerkveno-zdravstveni obiski pri premierju Cerarju

Zakaj hodite v službo #kolumna


"Želel sem se seznaniti s situacijo beguncev"

Kot je pojasnil Jamnik, je s predsednikom vlade govoril o dveh temah:

o šolstvu, predvsem o njegovem obisku Osnovne šole Alojzija Šuštarja,

in begunski krizi.

"Ker sem imel lani decembra predavanja v Oxfordu, v januarju 2016 pa sem se udeležil konference v Seulu, sem se želel podrobneje seznaniti s takratno situacijo beguncev v Evropi. To je bila tudi tema obeh konferenc," nam je dejal Jamnik. Jeseni je begunsko krizo tudi večkrat javno komentiral. Oktobra lani je recimo v njej videl "izziv za novo evangelizacijo".

Premier je na sestanku pričakoval le pomožnega škofa, a je z njim prišla tudi Marjeta Zorc iz Medicorja. | Foto: Ana Kovač Premier je na sestanku pričakoval le pomožnega škofa, a je z njim prišla tudi Marjeta Zorc iz Medicorja. Foto: Ana Kovač

Kaj ni logično v škofovih pojasnilih

1. Po podatkih s spletne strani Katoliške cerkve v Sloveniji glavna tema konference v Južni Koreji, ki jo je med 22. in 30. januarjem obiskal Jamnik, ni bila begunska kriza v Evropi, ampak medverski dialog v vzhodni Aziji.

Udeležencem konference je tako Jamnik predaval o evropski filozofiji s posebnim poudarkom na sodobnih etičnih vprašanjih in filozofiji religije. Domnevati gre, da pomožni škof pri svoji razpravi verjetno ni potreboval zadnjih vladnih informacij o razsežnostih begunskega vala.

2. Tudi sicer ni najbolj jasno, zakaj bi visoki predstavnik ljubljanske nadškofije k predsedniku vlade hodil po informacije o "situaciji beguncev v Evropi". Še manj, zakaj bi jih premier, ki te informacije redno dobiva tudi od Sove, saj gre za vprašanje iz polja nacionalne varnosti, z Jamnikom sploh delil.

3. Prav tako ni razumljivo, zakaj bi Jamnik na sestanek k Cerarju, na katerem se ni želel pogovarjati o zdravstvu, ampak o šolstvu in beguncih, pripeljal Marjeto Zorc, predsednico uprave družbe MC Medicor, enega največjih zdravstvenih koncesionarjev v Sloveniji.

Vprašanje, zakaj je k Cerarju pripeljal Zorčevo, brez odgovora

Odgovoru na vprašanje o Zorčevi se je Jamnik, sicer tudi član nadzornega sveta Medicorja, izognil.

Vnovič je zatrdil, da "se s predsednikom vlade o zdravstveni reformi ni nikoli pogovarjal". "Prvič, to sploh ni moje področje odgovornosti pri Slovenski škofovski konferenci. Drugič, ker za to nisem ne kompetenten in nimam nobenih pooblastil," je poudaril Jamnik.

Sestanek pri predsedniku vlade Miru Cerarju je bil zelo kratek, pravi pomožni škof Anton Jamnik. | Foto: Matej Leskovšek Sestanek pri predsedniku vlade Miru Cerarju je bil zelo kratek, pravi pomožni škof Anton Jamnik. Foto: Matej Leskovšek

Že včeraj so nam v kabinetu predsednika vlade pojasnili, da je Zorčeva na obisk prišla nenapovedano. Čeprav je Cerar oba kljub temu sprejel, je Jamnik priznal, da "je bil obisk zelo kratek". Tega ni pripisal nenajavljenemu prihodu Zorčeve, ki bi ga lahko predsednik vlade razumel kot nevljudnega, ampak "mnogim obveznostim, ki jih je imel premier tisti dan".

Jamnik: gospa Zorc svoje obveznosti načrtuje sama

 "Ga. dr. Zorc svoje obiske, obveznosti, pogovore in druge obveznosti načrtuje oziroma organizira sama. Samo ona vam lahko pojasni svoje vizije in načrte, ki jih na področju zdravstva, kolikor je meni znano, opravlja zelo profesionalno," je dejal Jamnik.

Pojasnil je še, da je na mednarodnem simpoziju v Portorožu, ki ga je decembra lani organiziral Medicor, predaval o aplikativni etiki v medicini.

Na pojasnila Medicorja in Marjete Zorc, ki nam jih je obljubila, še čakamo.

Ne spreglejte