Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Sreda,
16. 1. 2013,
6.44

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 16. 1. 2013, 6.44

8 let, 2 meseca

SKEI: Če se nam z delodajalci ne uspe dogovoriti, 23. januarja stavkamo (video)

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na protestnem shodu SKEI-a pred stavbo GZS-ja v Ljubljani, na katerega je prišlo nekaj sto udeležencev, je sindikat ponovil zahteve po zvišanju najnižje osnovne plače in zvišanju regresa.

Pred stavbo Gospodarske zbornice Slovenije v Ljubljani je predsednica Sindikata kovinske in elektro industrije Lidija Jerkič delodajalce v panogah kovinske industrije, kovinskih materialov in livarn ter elektroindustrije pozvala k nadaljevanju pogajanj in ponovila zahteve, ki jih je sindikat pred dnevi zapisal v svoje sklepe. Te so dvig najnižje osnovne plače po vseh kolektivnih pogodbah za vse tri panoge, dvig regresa za leto 2012 in za naprej ter izplačilo dvajsetih odstotkov plače posameznega delavca, kolikor so po mnenju SKEI-a delodajalci zaslužili v enoletnem obdobju neuspešnih pogajanj. V SKEI-u po besedah Jerkičeve zahtevajo tudi zvišanje plač pri vseh delodajalcih. Kot je dejala, je razlog to, da ti takoj ob napovedi s pomočjo pogajanj s posamezniki v podjetjih skušajo uničevati sindikalni boj, s takšno zahtevo pa se skušajo v SKEI-u temu izogniti. Večina članov SKEI-a prejema minimalne plače SKEI sicer za delavce v podjetjih elektroindustrije zahteva 6,5-odstotno zvišanje plač, v kovinski industriji 7,5-odstotno, v dejavnosti kovinskih materialov in livarn pa devetodstotno zvišanje plač, pri čemer kot najnižje izplačilo v panogah zahtevajo 624 evrov neto. Kot je dejala Jerkičeva, je najnižja osnovna plača za kovinsko industrijo trenutno 483 evrov bruto, za kovinske materiale in livarne 485 evrov bruto in za elektroindustrijo nekaj čez 500 evrov bruto. Večina članov SKEI-a je po besedah Jerkičeve v rangu minimalne plače, kar je po njenem sramotno. "70 odstotkov članov SKEI-a je pod povprečno plačo v državi," je dejala Jerkičeva, ki sicer pravi, da je bilo poslovanje treh panog, ki jih pokriva SKEI, zlasti v letu 2011 preverljivo dobro in da so dobički marsikje zrasli, vendar se to ni poznalo pri plačah. Osnovna plača naj se izenači z minimalno Zahteva SKEI-a je po besedah njegove predsednice tudi, da se osnovne plače izenačijo z minimalno plačo, pa tudi, da delodajalci delavcem namenijo enkratno plačilo v vrednosti 20 odstotkov plače posameznega delavca. V zvezi z zadnjim je Jerkičeva kot razlog navedla, da se delodajalci del leta 2011 in vse lansko leto niso bili pripravljeni pogovarjati s sindikati o tarifnih prilogah, zato delavci v SKEI-u zahtevajo takšno izplačilo.

Nekateri delodajalci so se na zahteve že odzvali Jerkičeva je povedala, da so svoje zahteve po nadaljevanju pogajanj delodajalcem že posredovali. Po njenih besedah so se že odzvali delodajalci iz elektroindustrije, s katerimi je bil v torek opravljen prvi pogajalski sestanek, pogajanja pa se bodo nadaljevala v ponedeljek. Pogajanja bodo verjetno spet stekla tudi z delodajalci iz kovinske industrije, medtem ko od delodajalcev iz panoge kovinskih materialov in livarn povabila k pogajanjem po navedbah Jerkičeve še niso prejeli.

Če pogajanja ne uspejo, sledi stavka "Če pogajanja ne bodo uspešna, sem prepričana, da bo uspešna stavka 23. januarja," je dejala Jerkičeva, ki je sicer zanikala, da se bo SKEI pridružil protestom, ki jih na isti dan organizirajo javni uslužbenci. "To je naša oblika stavke, protestov dodatno ne mislimo organizirati, ti so bili organizirani danes," je povedala Jerkičeva, ki pravi, da "ne gre za podporo enemu ali drugemu". "Mi imamo svoje pogajalske zahteve in stojimo za njimi."

Če opozorilna stavka bo, bo ta po sklepu SKEI-a potekala doma. Kot razlog za takšno odločitev je predsednica SKEI-a navedla pretekle poskuse delodajalcev, da bi delavce, ki so stavkali na delovnih mestih, podkupili, jim prepovedali vstopanje v podjetja in jih ovirali pri odhodu na kosilo.

Mogoča je tudi trajajoča stavka Sicer bodo med 16. in 23. januarjem po navedbah Jerkičeve v podjetjih potekala tudi podpisovanja za trajajočo stavko, in če se bo večina članov izrekla zanjo, bo ta organizirana. "To pomeni, da podjetja obstojijo in ne nadaljujejo dela, dokler se ne dogovorimo," je pojasnila Jerkičeva.

Shoda na ploščadi pred stavbo Gospodarske zbornice Slovenije, ki je bil miren, a precej bučen – udeleženci so se oglašali z vzklikanjem ter s piščalkami in ragljami –, se je po besedah Jerkičeve udeležilo okoli 700 članov sindikata. Protestni shod so udeleženci sklenili enako, kot so ga začeli, z besedami Internacionale.

Ne spreglejte