Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 3. 2013,
18.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

sindikati javni sektor plače

Petek, 15. 3. 2013, 18.38

8 let

Sindikati javnega sektorja: ključno vprašanje mase za plače

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za področje javnega sektorja je ključno vprašanje mase za plače, zato v sindikatih po besedah Branimirja Štruklja od nove vlade pričakujejo nadaljevanje socialnega dialoga ob morebitnih posegih.

Janez Posedi pa od Gregorja Viranta, ki se vrača na mesto ministra, pristojnega za javno upravo, pričakuje odpravo anomalij pri plačni reformi. Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj opozarja, da ključno vprašanje mase za plače v javnem sektorju ob odhodu vlade Janeza Janše ostaja odprto. Zahteve z januarske splošne stavke pa so "ostale na pogajalski mizi in čakajo vlado, da se razrešijo", je dejal.

Štrukelj pričakuje, da bodo njihove stavkovne zahteve razrešene s stavkovnim sporazumom, torej "z dogovorom, ne pa s poglabljanjem konflikta". "Če pravilno sklepam iz koalicijske pogodbe, je pripravljenost nove vlade v koalicijski pogodbi za dogovor vsaj posredno nakazana," je dejal.

Vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Janez Posedi koalicijske pogodbe sicer še ni videl. Kot je poudaril, bi želel, da nova vlada povrne ugled politiki, javni sektor ga po njegovih besedah ima, "v kolikor ga politika ni narušila". Ob napovedih o vnovičnih posegih v maso plač pa Posedi težko razume, za kaj gre, ker že posegi prejšnje vlade po njegovih navedbah niso bili sprejemljivi, tako da dvomi, da lahko načrtujejo dodatne.

'Virant naj odpravi anomalije, ki jih je ustvaril'

Od Viranta, ki naj bi se vrnil na mesto ministra, pristojnega za javno upravo, in je hkrati avtor zadnje plačne reforme, Posedi pričakuje, da bo odpravil anomalije, ki jih je "ustvaril, in v socialnem dialogu uspešno končal projekt, ki ga je v veliki meri sooblikoval".

Prepričan je, da bo nova vlada morala s sindikati vsekakor voditi dialog, če želi obstati leto dni, kot si je zadala sama. Kredibilnost ministrske ekipe Posedi sicer težko ocenjuje, to bo po njegovih besedah naloga volivcev.

Koalicijske partnerice PS, SD, DL in DeSUS so v sporazumu o sodelovanju v vladi kot prioritetno med drugim tudi navedle zavezo, da bodo javnemu sektorju vrnile pomen in mesto v družbi in okrepile njegov razvojni potencial. Hkrati pa so napovedale zniževanje proračunskega primanjkljaja predvsem z racionalizacijo javne porabe, tudi zniževanjem mase sredstev za plače. Obvezale so se sicer, da bo to potekalo v sodelovanju s socialnimi partnerji, stranke pa se bodo izogibale "netenju umetnih nasprotij med gospodarstvom in javnim sektorjem".

Ne spreglejte