Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 5. 2013,
6.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vlada sindikati pogajanja

Ponedeljek, 6. 5. 2013, 6.43

8 let

Sindikati javnega sektorja in vlada na pogajanjih vsak dan (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vlada in sindikati javnega sektorja, ki naj bi se odslej na pogajanjih sestajali vsak dan, so srečanje končali po približno dveh urah.

Minister Gregor Virant je namreč odšel na vrh koalicije na Brdo pri Kranju, del sindikatov pa v Cankarjev dom, kjer predstavniki civilne družbe razpravljajo o predlaganih spremembah ustave.

"Ostali smo na relativno abstraktnem predlogu in protipredlogu" Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je po pogajanjih dejal, da so danes "ostali na relativno abstraktnem predlogu in protipredlogu".

Vladna stran po njegovih navedbah ni prinesla podatkov resornih ministrstev, koliko je mogoče privarčevati izven tega, da bi posegli v plače. "Zato smo tudi mi zgolj nakazali možnost pogajanj, pri čemer smo zavrnili zlasti dodatek na delovno dobo in posege v regres za prehrano," je pojasnil Štrukelj.

Kot dva osnovna elementa plač, o katerih bi se sindikati lahko pogajali, pa so po njegovih besedah omenili zlasti plačno lestvico in dodatna pokojninska zavarovanja, pri čemer na celotno zamrznitev pokojninskega zavarovanja ne pristajajo.

Štrukelj je glede možnosti za dogovore pri plačni lestvici pojasnil, da vladni predlog za zmanjšanje razlik med plačnimi razredi (t. i. kompresijo) ni tisti, o katerem bi želeli razpravljati. V sindikatih imajo drugačen predlog, ki bi vključeval tudi kompresijo, večina sindikatov pa po Štrukljevih besedah ocenjuje, da bi bilo pravično, da bi tisti, ki imajo več, tudi več prispevali.

Od vladne strani pričakovali pojasnila, od katerih naj bi bila odvisna nadaljnja pogajanja Sindikati so sicer na pogajanjih od vladne strani pričakovali pojasnila, od katerih naj bi bil odvisen tudi nadaljnji potek pogajanj. Zanimalo jih je, ali se je vlada pripravljena pogajati o sami višini znižanja mase za plače, pa tudi ali namerava vztrajati pri zapisu o linearnem znižanju plač v javnem sektorju v nacionalnem reformnem programu. Pričakovali so še pojasnila glede morebitne uvedbe kriznega davka in ali bi ta, potem ko bi javnim uslužbencem že znižali plače, zanje prinesel še dodatno znižanje.

Vodja vladnih pogajalcev, minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant je že pred začetkom pogajanj novinarjem pojasnil, da je vladna stran pripravljena iti sindikatom naproti in iz nacionalnega reformnega programa črtati sporni stavek. Poudaril je tudi, da se skozi pogajanja o ukrepih pogajajo tudi o plačni masi.

Na vprašanje o kriznem davku pa je odgovoril, da gre za ukrepe, ki bodo zajeti v programu stabilnosti in bodo sindikati z njimi seznanjeni prek Ekonomsko-socialnega sveta in ne prek plačnih pogajanj. Ob odhodu s pogajanj, pa je menil, da so bili sindikati z njegovimi pojasnili kar zadovoljni.

Potem ko je po njegovih besedah po današnjem sestanku že mogoče slutiti, v katero smer bi lahko šel sindikalni protipredlog, pa vladna stran sedaj pričakuje še, da bo predlog dobila na mizo, da bi lahko stekla pogajanja, kot so bila običajna, ko ena stran poda svoj predlog, sledi protipredlog druge strani, nato nov približevalni predlog, itd.

Ne spreglejte