Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 5. 2009,
19.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 5. 2009, 19.05

8 let

Semolič pozval politike in lastnike kapitala, naj energijo usmerijo v obrambo delovnih mest

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik ZSSS Dušan Semolič je v govoru v Mariboru politike in lastnike kapitala seznanil z vsemi sicer že znanimi zahtevami delavskih predstavnikov.

Semolič je tako opomnil, da slovenski delavci praznik dela praznujejo že vse od leta 1890 in to ne glede na vojne in krize. Kot je dejal, nobena delavska pravica doslej ni bila podarjena in ni večna, saj se je bilo za vsako potrebno boriti, to pa po njegovo velja še toliko bolj za aktualni trenutek, ko je svet zajela gospodarska kriza. Slednje pa po mnenju sindikatov niso povzročili delavci, pač pa zlasti pohlep lastnikov kapitala na račun nizkih plač in pokojnin, čemur se je potrebno upreti, saj delavski razred ne more edini nositi bremena krize. "Prenehajte se ukvarjati samo s tajkuni" Prvi sindikalist je zato politike pozval, da se prenehajo ukvarjati samo s tajkuni in bankami ter dajo svojo energijo raje v obrambo podjetij in delovnih mest, dolgove pa naj raje kot tajkunom reprogramirajo delavcem, ki zaradi mizernih plač ne zmorejo bremena pokrivanja vseh svojih življenjskih stroškov, pa so banke do njih manj usmiljene.

"Dvignite plače in kriza se bo končala" "Pravijo, da je kriza nastala predvsem zaradi zmanjšanja povpraševanja in potrošnje. Mi vemo, kako lahko rešimo ta problem. Dvignite delavske plače in pokojnine, pa se bo kriza hitro končala," je povedal Semolič in dodal, da je dolžnost politike, da nemudoma pomaga mladim, ki so bili prve žrtve odpuščanj zaradi zaposlovanja za določen čas. Od politikov pa je zahteval tudi sprejem zakonodaje, ki bo omogočila odpiranje novih delovnih mest. Ob tem je še enkrat zahteval, da politika neha strašiti ljudi s podaljševanjem delovne dobe do 65. leta, saj se bodo takšnim idejam sindikati uprli z vsemi sredstvi.

"Dobičke razdelimo na tretjine" Semolič je predstavil tudi delavske zahteve delodajalcem in lastnikom kapitala, ki morajo po njegovih besedah najprej poskrbeti za delavce, ne pa zgolj za lastne dobičke. Predlagal je delitev slednjega na tretjine, pri čemer bi en del pripadal delavcem, del bi ga namenili za razvoj podjetij, tretjino pa naj si ga vzamejo tudi lastniki.

"Zahtevamo nove vrednote" Kot je še dejal predsednik ZSSS, je kriza nastala zaradi vrednot, ki trenutno prevladujejo po vsem svetu, te pa so povezane zgolj s pehanjem za dobičkom, kar po njegovem mnenju uničuje svet. Sindikati zato zahtevajo nove vrednote, kjer bodo v ospredju skrb za blaginjo vseh ljudi, več solidarnosti, zlasti medgeneracijske, družbena odgovornost kapitala in skrb za varovanje okolja.

Ne spreglejte