Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
18.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 18.50

8 let

SDS zaradi uhajanja zaupnih podatkov predlaga nujno seje odbora za obrambo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poslanci SDS zahtevajo za sklic nujne seje odbora, na kateri bi obravnavali prisluškovanje na obrambnem ministrstvu in uhajanje strogo zaupnih podatkov, pridobljenih s strani policije, v javnost.

Kot je v zahtevi za sklic seje zapisal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, so se v zadnjih dneh v javnosti pojavile informacije in podatki, ki kažejo na široko razširjeno uporabo posebnih metod in sredstev s strani policije.

"Gre za načrtno slabitev vojske?" Očitno je, da policija pokriva ravnanja in prisluškuje pogovorom ministrice za obrambo Ljubice Jelušič, prepisi teh prisluhov pa so se potem pojavili v javnosti, navaja Tanko. Obseg prisluhov na ministrstvu še ni znan, vendar pa je po njegovem očitno, da "po tej poti v javnost uhajajo strogo varovani zaupni podatki s področja nacionalne varnosti".

Ker se je takšno ravnanje razkrilo v času, ko nekateri pozivajo k ukinitvi Slovenske vojske, se po navedbah Tanka javnost upravičeno sprašuje, v kolikšni meri gre "za načrtno kompromitacijo in slabitev obrambnega resorja pred domačo in tujo javnostjo". Kot je zapisal, se je v preteklosti protizakoniti nadzor obrambnega resorja s strani policije že dogajal. Zato je nujno potrebno, da se odbor za obrambo podrobno seznani z metodami in obsegom poseganja policije v obrambni resor, je še navedel Tanko.

Želijo udelebo Jelušičeve in Kresalove V poslanski skupini SDS sicer predlagajo dva sklepa. Prvi je seznanitveni, v drugem pa naj bi odbor pozval vlado, "da prepreči zlorabo policije v politične namene, ker močno škoduje varnosti in ugledu države ter ruši institucije države". Predlagajo tudi, da se na odbor povabi obrambno ministrico Ljubico Jelušič in notranjo ministrico Katarino Kresal.

Prikriti ukrepi policije predvsem na področju organiziranega gospodarskega kriminala Vlada je sprejela program dela policije na področju prikritih preiskovalnih ukrepov v letu 2010 in ga poslala v obravnavo komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Uporaba prikritih preiskovalnih ukrepov bo letos med drugim usmerjena predvsem na področje organiziranega gospodarskega kriminala, so sporočili iz Ukoma.

Policisti se bodo pri uporabi takšnih ukrepov usmerili tudi na preprečevanje korupcije, pranja denarja, trgovine z ljudmi, spravljanja v suženjsko razmerje, nedovoljenega prehajanje meje, nedovoljene trgovine s prepovedanimi drogami, ponarejanja denarja in premoženjske kriminalitete z elementi nasilja ali čezmejnih razsežnosti.

Ne spreglejte