Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 1. 2013,
13.51

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 27. 1. 2013, 13.51

8 let, 5 mesecev

SDS: Nismo organizatorji protesta, se ga bomo pa udeležili (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Po tem, ko so organizatorji 3. vseslovenske ljudske vstaje SDS obtožili, da skuša namerno izzvati konflikt med državljani, v SDS obžalujejo in obsojajo sovražni govor ter neresnične obtožbe.

V stranki SDS so se odzvali na obtožbe protestnega odbora 3. vseslovenske ljudske vstaje, ki je zapisal, da shod, ki ga na isti dan in na isti lokaciji kot 3. vseslovensko ljudsko vstajo organizira Zbor za republiko, dejansko organizira SDS. V SDS so zapisali, da SDS ni organizator zborovanja, se ga pa bo z veseljem udeležila, ker menijo, da Zbor za republiko odpira prave teme za razpravo. "Obenem pozdravljamo pristop Zbora za republiko, ki zborovanje organizira odgovorno, v skladu z zakonom in tako že s tem aktom izraža spoštovanje do pravne države." Dodali so, da bo SDS kot vedno branila ustavno pravico do mirnega zborovanja. "To pravico smo vedno priznavali vsem, zato je povsem jasno, da si jo ne bomo pustili vzeti. Obžalujemo pa in obsojamo sovražno govorico ter neresnične obtožbe v sporočilu samozvane 'ljudske vstaje'. Iz govorice v sporočilu izhaja, da ne gre za nobeno ljudskost, temveč za skrajnosti, ki jih je slovenski narod v novejši zgodovini znal obvladati z razumom in demokratičnimi procesi ter instrumenti. In tako bo tudi tokrat," so v stranki še zapisali v sporočilu za javnost. "SDS poziva članstvo, naj se množično udeležijo mitinga resnice" V odzivu na izjave SDS je protestni odbor vseslovenske vstaje zapisal, da stranka SDS zavaja s tem, ko pravi, da gre pri vstaji za skrajna gibanja. Kot so v odboru zapisali v sporočilu za javnost, ne na prvi ne na drugi vseslovenski ljudski vstaji ni bilo nasilja. Zapisali so tudi, da imajo dokaze, da SDS aktivno sodeluje pri mobilizaciji svojega članstva. "Člani strankarskega vrha namreč prek strankarske mreže pozivajo svoje člane, naj se množično udeležijo mitinga resnice 8. februarja 2013," pravijo. Kot dodajajo, v SDS pri tem svojemu članstvu jasno povedo, da gre za obrambo strankarskega šefa Janeza Janše. "Poleg tega tudi jasno sporočajo svojemu članstvu, da gre pri tem zborovanju za to, da SDS pokaže svojo organiziranost in svojo moč. Očitno je torej, da gre za strankarski shod pod krinko civilne družbe," menijo.

V protestnem odboru še dodajajo, da smo bili tovrstnim zrežiranim mitingom nazadnje priča v Miloševićevi Srbiji. "Milošević je skliceval shode v svojo podporo na isti dan in na lokacijah, kjer so bile napovedane tudi protirežimske demonstracije. Seveda je zaradi razgrete atmosfere prišlo do konfliktov in fizičnih obračunavanj med navadnimi ljudmi. Žalostno je, da se SDS in Zbor za republiko po dvajsetih letih demokracije zgledujeta po režimih, proti katerim smo se borili v času osamosvojitve," so še zapisali.

Spomnimo: Osmega februarja bo na Kongresnem trgu v Ljubljani potekala t. i. tretja vseslovenska vstaja, protestni shod pa so za isti dan in na isti lokaciji napovedali tudi v Zboru za republiko. Organizatorji 3. vseslovenske vstaje pa so že v soboto sporočili, da so iz zanesljivih virov znotraj stranke SDS dobili informacijo, da protest, ki ga bo uradno pripravil Zbor za republiko, poteka pod okriljem SDS.

Zapisali so še, da bo SDS po njihovih informacijah organizirala in plačala avtobusne prevoze, zato da bi mobilizirala čim večje število privržencev. Organizatorjem 3. vseslovenske ljudske vstaje se zato zdi, da skuša SDS "namerno izzvati konflikt med običajnimi državljani, ki niso vzrok politične in moralne krize".

Ne spreglejte