Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 5. 2016,
12.10

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,68

30

Natisni članek

Milan Brglez

Četrtek, 5. 5. 2016, 12.10

7 let, 11 mesecev

Milan Brglez ustavil še tri referendume, v Odboru 2014 ne želijo "fašista za predsednika DZ"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,68

30

Koalicija je danes razpravljala o odločitvi predsednika DZ Milana Brgleza glede referendumov. Če bo DZ o njegovi razrešitvi na predlog SDS razpravljal pred odločitvijo ustavnega sodišča o tej zadevi, se mu obeta podpora. Brglez pa ne bo določil roka za zbiranje podpisov za referendum še za tri zakone.

   

Medtem ko v SMC trdno stojijo za Brglezom, ki Sindikatu delavcev migrantov Slovenije ni določil roka za zbiranje podpisov za zahtevo referenduma o vsaj treh zakonih, pa so v SD in DeSUS previdnejši in izpostavljajo njegovo odgovornost.

Brglez bo v velikih težavah, če mu sodišče ne bo pritrdilo, opozarja Matjaž Han (SD), strinja pa se tudi Franc Jurša (DeSUS).

"Izvršni odbor Stranke modernega centra je sinoči enotno podprl odločitev Milana Brgleza, da zavrne referendumske pobude, ki zlorabljajo pravico do referenduma," so sporočili iz SMC.

Brglez vztraja pri svojem

Predsednik državnega zbora Milan Brglez je danes predstavnikom Sindikata delavcev migrantov Slovenije (SDMS) sporočil, da ob upoštevanju ustavno utemeljenih razlogov koledarskega roka za zbiranje podpisov volivcev v podporo zahtevam za razpis referenduma o zakonu o partnerski zvezi, zakonu o spremembah in dopolnitvah pomorskega zakonika in zakonu o varstvu pred diskriminacijo ne bo določil.

Svojo odločitev je utemeljil s številnimi objektivnimi dejstvi, ki kažejo na zlorabo instituta referenduma za dosego ciljev, ki s sprejetimi zakoni nimajo nobene povezave.

Dodal je, da se v celoti strinja z mnenjem zakonodajno-pravne službe, da dejanski namen vlaganja referendumskih pobud, vloženih 28. 4. 2016, ni uresničevanje pravice do neposrednega sodelovanja državljanov pri upravljanju javnih zadev oziroma preprečitev uveljavitve zakonov, kar je cilj zavrnitvenega zakonodajnega referenduma, ampak da so podane objektivne okoliščine, ki kažejo na zlorabo pravice do referenduma.

Na shodu Brglezu očitali fašizem, za SMC primer učna ura demokracije

Pred DZ je v organizaciji Odbora 2014 nekaj sto ljudi protestiralo zaradi odločitve predsednika DZ Milana Brgleza, da ne bo določil roka za zbiranje podpisov za referendum o šestih zakonih. Menijo, da gre za fašistično dejanje, za katerega nima pravne podlage. Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer pa je primer označila za učno uro demokracije.

Pred parlamentom se je danes popoldne zbralo okoli 300 ljudi, po ocenah organizatorjev 500, med vzkliki je bilo slišati pozive k spoštovanju demokracije in Brglez dol. Predsednik Odbora 2014 Aleš Primc je v izjavi novinarjem ocenil, da Brglez za zavrnitev zbiranja podpisov za zahtevo referenduma nima niti ene pravne podlage - ne v ustavi, ne zakonu in ne v poslovniku DZ, pač pa gre za njegovo samovoljo.

"To je fašistična poteza, s katero se odteguje pravica ljudstvu, da bi sodelovalo v zakonodajnem postopku," je dodal Primc in dodal, da so se danes zbrali zato, da ga opozorijo, da si ne želijo "fašista za predsednika DZ".

Simona Kustec Lipicer: Brglez je zaščitil demokracijo in institut referenduma

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer pa je v odzivu na shod v izjavi novinarjem najprej ugotovila, da so člani Odbora 2014 svoja tradicionalna srečanja izpred sodišča danes prestavili pred DZ. "To je legitimno v demokraciji, vendar njihova glasnost ne bo preglasila dejstva, to je ustrezne in odgovorne odločitve predsednika DZ, da prepreči poskuse zlorabe demokratičnega instituta referenduma," je dejala. Tako je Brglez po njenih besedah zaščitil demokracijo in institut referenduma.

Ne spreglejte