Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 8. 2020,
10.09

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,30

39

Natisni članek

anketa

Ponedeljek, 24. 8. 2020, 10.09

3 leta, 7 mesecev

SD Fajonove in Šarčeva LMŠ spet izravnani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,30

39

Tanja Fajon Marjan Šarec | SD Tanje Fajon in LMŠ Marjana Šarca imata trenutno obe 14,5-odstotno podporo. | Foto STA

SD Tanje Fajon in LMŠ Marjana Šarca imata trenutno obe 14,5-odstotno podporo.

Foto: STA

Po zadnji raziskavi javnega mnenja spet ni jasno, kdo ima primat na politični levici. Medianina raziskava, ki jo je včeraj objavil POP TV, kaže, da sta stranki LMŠ Marjana Šarca in SD Tanje Fajon povsem izenačeni. Stranki DeSUS je podpora kljub sporom ob Aleksandri Pivec nekoliko narasla. Na prvem mestu pa je še vedno SDS z rezultatom, ki je skoraj enak seštevku deležev SD in LMŠ.

Če bi bile volitve prihodnjo nedeljo, bi največ glasov prejela stranka SDS Janeza Janše, kaže anketa, ki jo je za POP TV opravila agencije Mediana. Če upoštevamo le glasove opredeljenih volivcev, bi prejela 27,8 odstotka glasov. 

Boj za drugo mesto med LMŠ in SD

Bolj tesno je na drugem mestu, kjer sta se znašli nekdanji koalicijski partnerici, LMŠ Marjana Šarca in SD Tanje Fajon. Obe stranki bi izbralo 14,5 odstotka anketiranih v anketi.

LMŠ je bila vse od volitev leta 2018 po anketah javnega mnenja druga najbolj priljubljena parlamentarna stranka. A letos poleti jo je, potem ko je maja od Dejana Židana vodenje prevzela Fajonova, prehitela SD. Zadnja anketa Mediane pa ponovno kaže, da sta LMŠ in SD izenačeni. Ali se je trend obrnil ali gre le za posamezno odstopanje, bomo videli v prihodnjih mesecih. 

Le dobri dve odstotni točki za SD in LMŠ je še ena nekdanja koalicijska partnerica – Levica, ki jo vodi Luka Mesec in bi jo obkrožilo 12,2 odstotka vprašanih.

 

Na petem mestu je s 6,9 odstotka glasov vladna stranka NSi Mateja Tonina, s 5,6 odstotka glasov pa sledi DeSUS, ki ji predseduje Aleksandra Pivec in se je v zadnjem času znašla v središču medijskega dogajanja. Na zadnjem mestu med strankami, ki bi presegle štiriodstotni parlamentarni prag, je s 4,6 odstotka stranka SNS Zmaga Jelinčiča.

SMC in SAB se na volitvah ne bi uspelo uvrstiti v državni zbor, še kaže raziskava.

Podpora stranki DeSUS je pred izredno sejo sveta stranke, na kateri bodo odločali o usodi predsednice Aleksandre Pivec, zrasla na 5,6 odstotka. | Foto: STA , Podpora stranki DeSUS je pred izredno sejo sveta stranke, na kateri bodo odločali o usodi predsednice Aleksandre Pivec, zrasla na 5,6 odstotka. Foto: STA ,

V članku uporabljamo preračun, ki upošteva le volivce, ki so opredeljeni za posamezne stranke, kar omogoča primerjavo z volitvami. Odstotki se zato razlikujejo od dejanskih rezultatov javnomnenjskih raziskav, ki upoštevajo še odstotek neopredeljenih.

V grafiki ob rezultatu zadnjih parlamentarnih volitev objavljamo še rezultate raziskave Ninamedie, ki jih objavljata časopisa Dnevnik in Večer.
Ne spreglejte