Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 1. 2008,
18.20

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 16. 1. 2008, 18.20

8 let, 3 mesece

Sanader: ERC ne prejudicira meje med Slovenijo in Hrvaško

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Hrvaški premier Ivo Sanader je v Bruslju predlagal štiristranske pogovore o ERC v Jadranu med Hrvaško, Slovenijo, Italijo in Evropsko komisijo.

Pri tem je tudi poudaril, da je "tudi v odločitvi hrvaškega sabora jasno, da ERC ne prejudicira meje med Slovenijo in Hrvaško".

Sanader je povedal, da je tudi na sestanku hrvaške delegacije s Severnoatlantskim svetom dejal, da ima Hrvaška pravico do razglasitve te cone skladno s konvencijo ZN iz leta 1982 in da cone ne bo razveljavila. Hkrati je predlagal omenjeno štiričlansko srečanje, da bi se našla rešitev za razloge, zaradi katerih Slovenija in Italija nasprotujeta ERC.

Sanader je dejal, da se je treba o tem pogovoriti in da Slovenijo ter Italijo pojmuje kot prijateljski državi. Izrazil je prepričanje, da bo Slovenija nadaljevala pogovore s Hrvaško, slovenskemu premieru Janezu Janši pa je zaželel uspešno predsedovanje EU. "Mislim, da bo premier Janša uspešno vodil EU v naslednjih šestih mesecih," je dejal.

Hrvaška je dobila "močan signal" glede Nata

Generalni sekretar zveze Nato Jaap de Hoop Scheffer je povedal, da je bil ERC na sestanku omenjen na zelo prijateljski način in da ni bilo govora, da bi to vprašanje lahko oviralo obljubljeno članstvo Hrvaške v Natu. Hrvaška sicer pričakuje, da bo povabilo za članstvo v zavezništvu dobila na vrhu Nata, ki bo potekalo od 2. do 4. aprila v Bukarešti. De Hoop Scheffer je dejal, da vabilo še ni potrjeno, Sanader pa je izjavil, da je kljub vsemu optimist.

Hrvaška je namreč danes dobila "močan signal", naj nadaljuje z reformami, ki so nujne in potrebne za članstvo v Natu. Generalni sekretar zavezništva je Hrvaško pohvalil, da je pri reformah že veliko storila, Sanader pa je omenil, da si je država prislužila pohvale glede napredka ne le na obrambnem področju, temveč tudi na drugih, denimo pravosodju in boju proti korupciji. Izpostavljena je bila tudi vloga Hrvaške kot sidra stabilnosti v regiji, je dodal hrvaški premier.

Ne spreglejte