SiolNET. Novice Slovenija
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

S postankom na prehodu za pešce opozorili na težave bolnikov s Parkinsonovo boleznijo

0

termometer

 | Foto: Matej Leskovšek
Foto: Matej Leskovšek

Člani društva Trepetlika so danes zjutraj "zamrznili" na prehodu za pešce pri stavbi DZ in tako opozorili na težave bolnikov s Parkinsonovo boleznijo.

[video: 58065 / ]

Parkinsonova bolezen se kaže v številnih motoričnih in nemotoričnih simptomih. Tako imenovano zamrznjenje prepoznamo po tem, da bolnik na primer lahko brez težav hodi naravnost, ko mu ena noga naenkrat otrdi, bolnik pa se nato nekaj časa ne more premakniti, navajajo v društvu.

"To je zelo neprijeten pojav, ki se še posebej pogosto pojavlja med vrati, med prečkanjem ceste in med obračanjem. Kadar je zamrznjenje težko, lahko hitro padejo in se poškodujejo, bolniki pa imajo še dodatne težave z nerazumevanjem in nestrpnostjo okolice, ki tega pojava ne pozna in ga ne povezuje z boleznijo," so opozorili.

Člani društva Trepetlika se bodo dopoldne sestali s poslanci SMC in poskušali najti rešitve za boljšo oskrbo. Ob svetovnem dnevu Parkinsonove bolezni pretekli ponedeljek so v društvu namreč opozorili, da morajo bolniki s to boleznijo, gre večinoma za starejše od 60 let, na kontrolne preglede čakati predolgo. Bolniki bi po njihovih navedbah potrebovali kontrolne preglede vsakih od šest do devet mesecev, v napredovali fazi bolezni celo na tri tedne ali največ na tri mesece, v praksi pa na kontrolni pregled čakajo tudi več kot 12 mesecev.

Parkinsonova bolezen je počasi napredujoča degenerativna bolezen možganov, za katero je značilno tresenje, upočasnjenost gibov, otežena hoja, nerazumljiv govor, depresija, demenca in bolečine. Število obolelih v Evropi in Sloveniji hitro raste, saj se prebivalstvo pospešeno stara. V Sloveniji je okoli sedem tisoč oseb s parkinsonizmom.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin