Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 7. 2008,
8.35

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 7. 2008, 8.35

8 let, 5 mesecev

Rupel s kosovskim kolegom za multietničnost in evropsko perspektivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Zunanji minister Dimitrij Rupel in njegov kosovski kolega Skender Hyseni sta se ob začetku dvodnevnega obiska kosovskega gosta v Sloveniji strinjala glede glavnih nalog, ki čakajo mlado državo.

Zavzela sta se za multietničnost in evropsko perspektivo Kosova ter izpostavila prizadevanja za stabilnost in mir na Zahodnem Balkanu. Na prvem srečanju med državama na ministrski ravni po februarski osamosvojitvi Kosova, je Rupel pojasnil, da današnji obisk spada v kontekst prizadevanja za stabilnost Zahodnega Balkana, ki ga je Slovenija začrtala v času predsedovanja EU. "Slovenija bo v bilateralnih odnosih in kot članica EU tudi odslej nadaljevala s prizadevanji za stabilnost, ozemeljsko celovitost, družbeni in gospodarski razvoj ter evropsko perspektivo Kosova," je v izjavi pred večerjo s kosovskim kolegom povedal Rupel. Rupel je izpostavil zaščito srbske skupnosti in njenih kulturnih spomenikov Slovenski minister je spomnil, da ima kosovska vlada pomembno vlogo pri vzpostavljanju države, vključno z administrativnimi obveznostmi, izboljšanjem družbenega in gospodarskega stanja in uveljavljanjem človekovih pravic. Pri tem je Rupel izpostavil predvsem zaščito srbske skupnosti in njenih kulturnih spomenikov. Hyseni je zagotovil, da je nedavno sprejeta nova kosovska ustava primer sodobne ustave, ki zagotavlja zelo širok spekter zaščite manjšinskih skupnosti. Vodstvo Kosova se je zavezalo to ustavo izvrševati v celoti, zlasti pa se bo po Hysenijevih besedah osredotočila na tista določila, ki so povezana z zaščito srbske skupnosti in kulturne ter verske dediščine, ki ima velik pomen za celoten Kosovo.

Prav tako je Hyseni povzel Ruplove želje, da bi Kosovo gojil dobre sosedske odnose z Makedonijo in Črno Goro. "Kosovo je zelo zavezano k ustvarjanju tesnih in dobrih sosedskih odnosov z vsemi našimi sosedi, vključno s Srbi," je poudaril Hyseni in dodal, da bodo še naprej iskali in vztrajali pri vzpostavitvi dobrih odnosih s Srbijo ter pri normalizaciji vseh odnosov s to državo. Prihodnost regije in tudi samega Kosova Hyseni vidi v sodelovanju in dobrih sosedskih odnosih, ne pa v delitvi in sovraštvu. Za dosedanje podpiranje stabilnosti in miru na Zahodnem Balkanu, ki po mnenju kosovskega ministra temelji na samostojnosti in neodvisnosti Kosova, se je Hyseni zahvalil Ruplu ter Sloveniji prenesel tudi hvaležnost prebivalcev Kosova za hitro priznanje njihove neodvisnosti. Sedaj Kosovo čaka izgraditev države, ki bo usmerjena v evropsko perspektivo, kar zagotavljajo tudi s tem, da pri vsakem delu nove zakonodaje preverijo, ali je v skladu z evropskimi direktivami, je še dejal.

"Kosovo je dokazalo zrelost pri mirnem obvladovanju procesov" Rupel je prepričan, da je Kosovo že pokazalo, da zna dobro sodelovati z mednarodno skupnostjo in institucijami ter dokazalo zrelost pri mirnem obvladovanju procesov. Tudi tiste probleme, ki jih na Kosovu imajo, bodo po zagotovilih Hysenija reševali postopoma in v tesnem sodelovanju z EU in mednarodno skupnostjo. "Pri vsem tem je, tako v tehnično kot političnem pogledu pripravljena sodelovati tudi Slovenija," je poudaril Rupel in spomnil na slovenske ustanove, ki so namenjene stabilizaciji in evropski perspektivi Zahodnega Balkana. Ena izmed takšnih ustanov je tudi Center za evropsko prihodnost na Gradu Jable, ki si ga bo Hyseni ogledal v torek.

Ne spreglejte