Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 2. 2014,
14.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Roman Leljak Milan Kučan

Ponedeljek, 10. 2. 2014, 14.11

8 let

Roman Leljak z novim dokazom o umoru Stjepana Crnogorca (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Če bomo dovolili, da se tisti, ki so organizirali umore, ugrabljali, zastrupljali, sprehajajo med nami, do takrat ta država sploh nima podlage, da bi bila država," pravi Roman Leljak.

Publicist Roman Leljak je javnosti predstavil nov dokument, iz katerega je po njegovih navedbah razvidno, da je za ugrabitev in umor hrvaškega emigranta Stjepana Crnogorca odgovorna nekdanja Služba za državne varnosti (SDV) Slovenije.

Glas prepoznali sorodniki Gre za zvočni posnetek zaslišanja Crnogorca z dne 4. julija 1972 v Ljubljani, ko so ga med drugim zasliševali o njegovem šolanju v Salzburgu, služenju vojaškega roka v Prištini. Leljak je predvajal kratek izsek 40 let starega posnetka, ki pa je dokaj slab.

Da gre resnično za Crnogorca, za katerim se je po zaslišanju izgubila vsaka sled, so potrdili njegovi sorodniki, ki so prvi slišali posnetek. "Posnetek je dokaz, da je bilo to storjeno in da je to izvedla slovenska služba in to nikakor ni bilo zakonito niti po tisti veljavni zakonodaji," je dejal Leljak in dodal, da imen zasliševalcev zaradi poteka raziskave ne sme izdati.

"Imam občutek, da se ne bo vse skupaj končalo pri tožilstvu" V preiskavah zločinov, ki so se dogajali v času komunistične oblasti, Leljak namreč sodeluje tako s slovensko kot z avstrijsko in nemško policijo. Ob tem ima o preiskavi slovenske policije zelo dober občutek in da se ne bo vse skupaj končalo na ravni tožilstva.

Leljak pravi, da bo zanj tega raziskovanja konec, "ko bodo Janez Zemljarič, Silvo Gorenc, Boris Mužič, Marjan Orožen in podobnih 30, ki še dandanes kraljujejo po Sloveniji, počasi zapustili domove in odšli tja, kamor spadajo".

Dodal je, da nobena družba ne bi smela tolerirati umora, tudi če se je zgodil pred pol stoletja. "Če bomo dovolili, da se tisti, ki so organizirali umore, ugrabljali, zastrupljali, sprehajajo med nami, do takrat ta država sploh nima podlage, da bi bila država."

Ne spreglejte