Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 4. 2010,
16.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 4. 4. 2010, 16.31

8 let

Rode: Gonja okoli pedofilije presega meje dobrega okusa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kardinal Franc Rode je za hrvaški časnik Večernji list govoril o pedofilskih škandalih, položaju Cerkve v Sloveniji, odnosih med Slovenijo in Hrvaško in o vlogi Cerkve v življenju ljudi.

"Ta gonja okoli pedofilije v duhovniških vrstah presega meje dobrega okusa," je dejal nekdanji ljubljanski nadškof. "Statistično je to nepomemben problem – eden ali največ dva med stotimi duhovniki sta imela takšno avanturo, v medijih pa se to predstavlja kot vseprisoten in permanenten pojav v Katoliški cerkvi. Kdo ne vidi, da je to sovražen napad na Cerkev in predvsem v zadnjih dneh na samega Svetega očeta? Namen je povesem jasen: zmanjšati moralno avtoriteto Cerkve in jo gospodarsko uničiti. V ozadju so sile, ki ne prenesejo, da je Cerkev navzoča v svetu in ima vpliv na ljudi s svojim moralnim naukom," je bil glede pedofilskih škandalov, ki v zadnjih tednih pretresajo RKC, oster Rode. "Glede verouka smo žalosten unikat v Evropi" Rode se strinja z novim ljubljanski nadškofom Antonom Stresom, da je v Sloveniji med Cerkvijo in državo več nerešenih vprašanj. Izpostavil je vprašanje verouka, kjer Slovenija "ustvarja žalostni unikat v Evropi. Praktično smo na nivoju Albanije." Dejal je, da je "težko biti zadovoljen".

"Agresivne izjave niso koristile nikomur" Rode je dejal, da ne pozna sporazuma med premierjema Borutom Pahorjem in Jadranko Kosor, a meni, da prav, da se odnosi med Slovenijo in Hrvaški rešujejo z dogovorom in da čim prej pride do njega. "Sovražni govor in agresivne izjave niso koristili nikomur. Moramo graditi skupnost kot dobri sosedi in prijateljski narodi. Vsaka poteza, ki gre v to smer je pozitivna, pametna in modra. Preprosto, krščanska," je dejal.

"Osrednjega pomena dostop do mednarodnih voda" Po njegovem bo najboljši dogovor tisti, s katerim ne bo povsem zadovoljen nihče. "Vendar moram dodati, da je za Slovenijo osrednjega pomena pristop do mednarodnih voda." je dejal. Dodal je, da je izjava komisije Iustitia et Pax Hrvaške škofovske konference, da nasprotuje arbitražnemu sporazumu, neprijetno presenetila tako njega kot Vatikan, saj je papež arbitražni sporazum podprl kot dober način reševanja mednarodnih sporov.

"Zakoni morajo biti skladni s katoliško etiko" Rode je večji del intervjuja odgovarjal na vprašanja o vlogi Cerkve v življenju posameznikov in skupnosti. Trdi, da ljudje najlažje sprejmejo Cerkveni socialni nauk, nauk o medsebojni ljubezni in kar uči o spolnosti. "To še posebej velja danes, ko evropske države sprejemajo zakone, ki so v nasprotju s cerkvenim naukom o spolnosti in družini," je dejal. Ker ljudje mislijo, da je tisto, kar je zakonito tudi moralno, morajo biti zakoni skladni s naravnim pravom in katoliško etiko, je pojasnil.

"Duhovnik mora biti Jezusova prisotnost med ljudmi" Na vprašanje, kakšen bi moral biti duhovnik, je odgovoril, da je papež Benedikt XVI. za ideal postavil arškega župnika iz 19. stoletja Ivana Vianneya, ki je bil "enostaven, ponižen, siromašen, pobožen in goreč". "Za svoje vernike je bil utelešenje Jezusa Kristusa. Njegova beseda je bila Jezusova beseda, njegova dobrota odraz dobrote Kristusovega srca. Tak mora biti duhovnik – Jezusova prisotnost med ljudmi," je dejal.

Ne spreglejte