Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
3. 10. 2012,
22.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 3. 10. 2012, 22.01

8 let

Rode dokazal to, česar mnogi državniki ne morejo

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kardinal Rode je nedavno z DNK-testom zanikal več tednov trajajoče poročanje medijev in dokazal, da ni oče Petra Stelzerja. A pri številnih svetovnih politikih, tudi domačih, zgodba ni tako preprosta.

Poglejmo le nekaj najbolj odmevnih primerov.

Leta 1996 umrlega francoskega predsednika Francoisa Mitterranda sta na pogrebu spremljali kar dve družini. Poleg Mitterrandove žene Danielle in njunih dveh sinov sta se pogreba namreč udeležili tudi Anne Pingeot, predsednikova ljubica, in Mazarine, Mitterandova nezakonska hči. Potrditev, da je njihov predsednik živel dvojno življenje, so Francozi dobili šele po Mitterrandovi smrti, ko je tednik Paris Match objavil Mazarinine fotografije.

Albert priznal kar dva nezakonska otroka Monaški knez Albert II. je julija 2005 javno priznal, da je oče tedaj 22-mesečnega fantka Alexandra, ki sta ga zaplodila s 33-letno stevardeso iz Toga Nicole Coste, sicer tudi francosko državljanko. Leto pozneje se je Albert po dolgotrajnem sodnem postopku odločil, da bo uradno priznal tudi hčerko Jazmin Grace, to sta z nekdanjo natakarico iz ZDA Tamaro Rotolo spočela med 14 dni trajajočo romanco leta 1991.

Najbolj odmevna zgodba med omenjenimi politiki se je zagotovo odvijala okoli nezakonskih otrok Arnolda Schwarzeneggerja, nekdanjega kalifornijskega guvernerja in filmskega zvezdnika. Schwarzenegger je maja lani priznal, da je oče otroka Mildred Baena, ta je bila dolgoletna hišna pomočnica družine Schwarzenegger. Njegova žena Maria Shriver, sicer nečakinja nekdanjega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja, je zato po 25 letih zakona na sodišču v Los Angelesu vložila zahtevo za ločitev. Zaradi afere je Schwarzenegger odložil tudi vrnitev v svet filma, ki jo je napovedoval po koncu kariere na položaju guvernerja.

Med svojim predsednikovanjem je nezakonsko hči Zaro priznal tudi perujski predsednik Alejandro Toledo, državo je vodil med letoma 2001 in 2006.

Drnovšek med novoletno poslanico presenetil javnost Da slovenski politiki niso nobena izjema, pa zgovorno priča primer nekdanjega predsednika republike Janeza Drnovška. Leta 2006 je Drnovšek v novoletni poslanici državljankam in državljanom zaželel "čim več lepega, da bi se jim uresničile želje, da bi preživeli mirno leto, da bi bili veliko skupaj s tistimi, ki jih imajo radi, da bi mirno preživeli in da bi znali ceniti enostavne stvari v življenju".

Mimogrede pa je v nagovoru omenil tudi, da ima 24-letno hčer, za katero javnost do tedaj ni vedela. Čez nekaj dni je bila nato na njegovi spletni strani objavljena še fotografija predsednika z obema otrokoma, sinom Jašo Drnovškom in hčerko Nano Forte. Da je Fortejeva Drnovškova hči, ni nihče javno podvomil, zato tudi test očetovstva ni bil opravljen.

Gorenak zaposlil hčerko, ki je nima Zapleti z domnevnimi otroki politikov pa so lahko včasih prav zabavni. Na spletnem portalu policist.si je tako avgusta eden od komentatorjev zapisal, da naj bi minister za notranje zadeve Vinko Gorenak na lastnem ministrstvu priskrbel službo hčerki. Zadeva se zdi na prvi pogled hudo sporna, a kaj ko Gorenak hčerke sploh nima.

"Kaj naj rečem ob tej novici? To, da hčere sploh nimam, je sicer dejstvo, a očitno nepomembno. To, da imam sina, ki nima redne službe in bo kmalu doktoriral in nikoli ne bo zaposlen na MNZ, mi je v tolažbo. Naj se torej smejem? Nimam razloga," je ob tem na svojem blogu zapisal Gorenak.

Ne spreglejte