Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 4. 2023,
23.19

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,41

18

Natisni članek

reševalna akcija poškodba jama

Sobota, 15. 4. 2023, 23.19

1 leto

Življenje rešene jamarke še vedno ogroženo #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,41

18

V jami pri Dolenji vasi pri Cerknici so jamarski reševalci 33-letno ponesrečeno jamarko Jamarskega društva Rakek po 30 urah reševanja ob 4.05 prinesli na površje. O začetku dviga ponesrečenke, ki ji je med raziskovanjem jame v soboto zvečer na glavo padel večji kamen in jo poškodoval, je po pripravi varne poti iz jame odločila zdravnica, ki je bila ob njej. S helikopterjem Slovenske vojske so jo prepeljali na nadaljnje zdravljenje v UKC Ljubljana. Iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so za STA sporočili, da je jamarka še vedno življenjsko ogrožena in da je stanje nepredvidljivo.

Kot je za STA povedal vodja regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk, je imela poškodovanka, ki je že ves čas od nesreče v nezavesti, po prihodu iz jame normalen pulz in pritisk.

Na površje so jo reševalci na nosilih prinesli štiri ure in pet minut po tem, ko so začeli zahtevno pot s kraja nesreče, ki se je pripetila na globini približno stotih metrov. Nato so jamarko z reševalnim vozilom prepeljali do Cerknice, kjer je že čakal helikopter Slovenske vojske in poletel v klinični center v Ljubljani.

"S tem smo zagotovili, da je v najhitrejšem možnem času prišla do zdravniške oskrbe ter da smo se izognili jutranjim prometnim konicam in nevarnosti novih nesreč," je dejal Curk, ki je pohvalil delo reševalcev v izjemno zahtevnih razmerah.

Okrog 23. ure so jamarski reševalci začeli dvig poškodovanke iz globine približno sto metrov. Dvig nosil je trajal nekaj ur, je za STA povedal vodja Jamarske reševalne službe pri Jamarski zvezi Slovenije Walter Zakrajšek. Jamarski reševalci, ki so že od začetka nedelje širili najožje dele Vranjedolske jame, so delo končali okrog 18. ure. Preostali reševalci, ki so prišli na pomoč iz vse Slovenije, so pripravili vse za varen prenos ponesrečene jamarke.

Dvigovanje ponesrečenke potekalo počasi

33-letna jamarka ima poškodovano glavo in je v nezavesti, vendar je stabilna in odzivna na bolečinske dražljaje, so povedali pristojni. Zato je tudi dvigovanje nosil s ponesrečenko potekalo počasi in nadzorovano, na določenih mestih tudi vertikalno. Ponesrečenko je ves čas dvigovanja spremljala zdravnica, ki je nadzorovala njeno stanje. Ob morebitnem poslabšanju stanja bi dvigovanje nosil ustavila in odločila, kdaj lahko nadaljujejo.

V jami so bili v nedeljo zvečer reševalci, ki so prišli na pomoč čez dan. Tisti, ki so bili v jami že v soboto, so si nekoliko odpočili, je povedal vodja reševanja Luka Zalokar.

V reševalni akciji so poleg jamarskih sodelovali tudi drugi reševalci. Regijski štab Civilne zaščite za Notranjsko je poskrbel za logistično podporo jamarjem, da bi kar najhitreje svojo kolegico potegnili iz podzemnih globin. 

Poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Notranjsko Sandi Curk je v nedeljo dopoldne povedal, da se dogaja projekt reševanja, ki je lahko za vzorec tudi Evropski uniji. "Jama ni ozka, ampak predelna, kar je dodaten izziv za jamarje. Danes je na delu 65 jamarjev, gasilcev, pomočnikov. Skušamo narediti vse, kar lahko človek naredi za človeka v takem trenutku. Verjamemo, da bo ponesrečenka danes pripeljana iz jame in prepeljana v bolnišnico."

Miniranje je potekalo zelo previdno 

Luka Zalokar, vodja intervencije, je v nedeljo še povedal, da je jama nova, zato še niso imeli skice. "Miniramo previdno, da ne bi prišlo do dodatnih zrušitev. Delajo že devet ur. Trajalo bo še dve ali tri ure. Vse je odvisno od trdote kamna. Vsakih 20 minut miniramo. Potem jo bodo s škripčevjem potegnili ven. Poškodovanka in oskrbovalci so v toplem bivaku s potrebno opremo, hrano in pijačo. Zdaj se bo k njej odpravil spočit zdravnik. Če bi morala ostati dlje časa, bi morali narediti malo operacijsko dvorano," je povedal v nedeljo.

Glede zahtevnosti reševanja je še dejal, da so že imeli v preteklosti podobna in da so sicer v gorah na splošno reševanja zahtevnejša.

Nesreča se je zgodila pri raziskovanju nove jame v bližini Dolenje vasi pri Cerknici. V jamo je odšlo šest jamarjev. Ko se je na globini okoli sto metrov zgodila nesreča, je eden od njih prišel iz jame in obvestil reševalne službe.

Iz jame so prišli preostali štirje jamarji Jamarskega društva Rakek, ki so skupaj s ponesrečeno jamarko raziskovali novo jamo. Eden od njih je jamarskim reševalcem narisal načrt jame ter jih opozoril na številne ožine in podore, ki bi že ob nekoliko močnejših vibracijah lahko povzročili nove težave.

Fotogalerija
1 / 5

 

Ne spreglejte