Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 4. 2023,
11.49

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,31

8

Natisni članek

nesreča nesreča Jamarska reševalna služba

Ponedeljek, 17. 4. 2023, 11.49

1 leto

Nesrečno jamarko brat grel s svojim telesom in jo obvaroval pred podhladitvijo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,31

8

"Šlo za eno zahtevnejših reševalnih akcij, tudi zato, ker je bila ponesrečenka v nezavesti," je o reševanju 33-letne jamarke, ki je še vedno v smrtni nevarnosti, povedal vodja Jamarske reševalne službe Walter Zakrajšek. Kot je dodal, po njihovih izkušnjah v zadnjih nekaj letih globina jame pri reševanju ni pomembna, težave povzročajo predvsem ožine.

Vodja intervencije Luka Zalokar je pojasnil, da je reševanje trajalo 33 ur, pri čemer so morali na petih mestih minirati ožine, da so lahko jamarko prenesli na prosto. Izpostavil je tudi pomembno vlogo njenega brata, ki je reševalcem zelo natančno opisal načrt jame in ponesrečeno sestro grel s svojim telesom ter jo tako obvaroval pred podhladitvijo.

Kot je ocenil Zalokar, so jo rešili v najkrajšem možnem času. "Dali smo vse od sebe. Še vedno pa smo morali delati varno, da ne bi prišlo do dodatnih poškodb, saj je bilo na kraju veliko reševalcev," je dejal.

"V teh 30 urah smo iz teme prišli do svetlobe. Človeka iz teme smo dali na sonce. Ta zgodba ni odmevala samo v Sloveniji, ampak tudi širše. Lahko smo ponosni, da imamo med jamskimi reševalci v Sloveniji takšne ljudi, kot so zdravstveno osebje in minerji, ki so odprli jamo. Kar smo naredili, je velik uspeh," je poudaril vodja regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk.

Po njegovih besedah je v reševalni akciji sodelovalo okoli 150 ljudi.

Vodja Jamarske reševalne službe Walter Zakrajšek je ocenil, da je šlo za eno zahtevnejših reševalnih akcij, tudi zato, ker je bila ponesrečenka v nezavesti. Kot je dodal, po njihovih izkušnjah v zadnjih nekaj letih globina jame pri reševanju ni pomembna, težave povzročajo predvsem ožine. "Ali je jama globoka 300 ali 100 metrov, vedno je časovnica okoli 33 ur," je pojasnil.

"Šlo je za akcijo neverjetnih razsežnosti, ki jo je spremljal skoraj ves svet. Pokazalo se je, da sistem deluje. Ni šlo samo za pogum, ampak tudi za izjemno usposobljenost in izurjenost vseh, ki so v reševanju sodelovali," pa je povedal državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved.

Reševanje jamarke
Novice Življenje rešene jamarke še vedno ogroženo #foto #video

Nesreča se je zgodila v soboto zvečer

Reševalci so danes zjutraj po 30 urah prizadevanj iz jame blizu Cerknice uspešno rešili 33-letno jamarko iz Jamarskega društva Rakek, ki se je tam ponesrečila v soboto zvečer. Kot je povedal vodja regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk, so jo s helikopterjem prepeljali na nadaljnje zdravljenje v UKC Ljubljana, poroča STA.

Iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so sporočili, da je jamarka še vedno življenjsko ogrožena in da je stanje nepredvidljivo. Po Curkovih besedah je imela sicer poškodovanka, ki je že ves čas od nesreče v nezavesti, po prihodu iz jame normalen pulz in pritisk.

Jamarko z reševalnim vozilom prepeljali do Cerknice

Na površje so jo reševalci na nosilih prinesli štiri ure in pet minut po tem, ko so začeli zahtevno pot s kraja nesreče, ki se je pripetila na globini približno stotih metrov. Nato so jamarko z reševalnim vozilom prepeljali do Cerknice, kjer je že čakal helikopter Slovenske vojske in poletel v klinični center v Ljubljani.

"S tem smo zagotovili, da je v najhitrejšem mogočem času dobila zdravniško oskrbo ter da smo se izognili jutranjim prometnim konicam in nevarnosti novih nesreč," je dejal Curk, ki je pohvalil delo reševalcev v izjemno zahtevnih razmerah.

Poškodovanko so iz jame potegnili okoli četrte ure zjutraj, je sporočil vodja Jamarske reševalne službe pri Jamarski zvezi Slovenije Walter Zakrajšek. Več bo znano po izjavi za javnost, ki bo predvidoma danes okoli 12. ure v Cerknici.

Na glavo ji je padel večji kamen, ji razbil čelado in jo hudo poškodoval

Ponesrečena jamarka je bila v skupini šestih jamarjev Jamarskega društva Rakek, ki je raziskovala do zdaj še neznane dele novoodkrite Vranjedolske jame. V globini okrog sto metrov ji je na glavo padel večji kamen, ji razbil čelado in jo hudo poškodoval. Jamarka je bila sicer zelo izkušena z več kot desetletjem dolgo jamarsko dobo.

Po nesreči je eden izmed skupine jamarjev odhitel iz jame po pomoč, preostali pa so ostali pri njej in ji pomagali. Ves čas po nesreči je bila nezavestna, vendar po kasnejših ugotovitvah zdravnika odzivna na bolečinske dražljaje. Iz jame so jo prenesli po večurnem širjenju rovov, ki je bilo potrebno za prenos nosil.

Ne spreglejte