Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Četrtek,
4. 7. 2013,
14.42

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 4. 7. 2013, 14.42

8 let, 5 mesecev

Razočarani ponudnik elektronskega cestninjenja: Kaj sploh želi Slovenija? (VIDEO)

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V Kapsch TrafficCom, edinem prijavljenem podjetju na razpis za izvedbo elektronskega cestninjenja tovornih vozil, so razočarani nad odločitvijo državne revizijske komisije.

Razočarani in presenečeni. Tako v podjetju Kapsch TrafficCom komentirajo odločitev državne revizijske komisije, da razveljavi razpis za izbiro ponudnika elektronskega cestninjenja tovornjakov na naših cestah. Komisija je razpis razveljavila, ker financiranje in zavarovanje projekta ocenjuje kot sporno, zavarovanje projekta se zdi komisiji nesorazmerno. Dars je tako včeraj postopek javnega naročila za uvedbo in vzdrževanje elektronskega cestninjenja tovornih vozil ustavil. Odločitev komisije je arbitrarna, pravi Zidar Klemenčičeva "Odločitev državne revizijske komisije je milo rečeno skrb vzbujajoča. Gre za arbitrarno odločitev, ki nima podlage ne v zakonu ne v poznani praksi državne revizijske komisije. Takšen način financiranja in zavarovanja sta ne samo sprejeta, ampak tudi najpogosteje uporabljana načina v številnih evropskih državah in tudi širše," je o odločitvi komisije povedala pooblaščenka Kapsch Traffica Nina Zidar Klemenčič. Razlogi, ki jih je v podporo razveljavitvi navedla komisija, po njenem ne vzdržijo pravne presoje. Težava je, pravi Zidar Klemenčičeva, ker zoper odločitev ni pravnega sredstva, to pa je, meni, sistemski problem. "Kako je lahko državna revizijska komisija ugotovila, da je takšen način izvedbe negospodaren, ve samo sama," pravi Zidar Klemenčičeva. Kot pojasnjuje, je z razveljavitvijo razpisa nastala škoda, ki jo bomo trpeli vsi. "Pridobili so le tisti, ko bili že do zdaj dvorni dobavitelji Darsa," dodaja odvetnica. Da je razveljavitev postopka v nasprotju z javnim interesom in interesom davkoplačevalcev, ocenjuje tudi direktor Kapscha v Sloveniji Jože Hebar. "Z elektronskim cestninjenjem bi Slovenija dobila pravičnejši sistem v avtocestnem prometu, povečala bi se pretočnost in varnost, zmanjšali pa izpusti škodljivih snovi," je prepričan Hebar. "Če je državna revizijska komisija varuh zakonitosti in javnega interesa, potem njeno zadnjo odločitev razumemo kot nasprotje tega." Kapsch je bil edini ponudnik Kapsch TrafficCom je bil sicer edini ponudnik, ki se je javil na razpis. "Pričakovali smo, da se bo razpis končno končal, saj v njem ni bilo nič nenavadnega," pravijo v podjetju in dodajajo, da je ponudba, ki so jo oddali, temeljila izključno na mednarodno sprejetih standardih, cena pa je bila v primerjavi z mednarodnimi ponudbami za Slovenijo res atraktivna.

Edini ponudnik je bil pripravljen elektronsko cestninjenje tovornjakov zagotoviti za skupno 210 milijonov evrov. V Kapschu so vrednost projekta ocenili na 60 milijonov, 30 milijonov bi znašalo financiranje, za vzdrževanje bi odšteli še nadaljnjih 90 milijonov, 30 milijonov pa je bilo predvidenih za dodatne posege na avtocestah – a le, če bi jih dejansko izvedli. Financiranje vzpostavitve projekta bi po predlogu, ki ga je podal Kapsch, trajalo deset let, tehnično upravljanje in vzdrževanje sistema pa 13 let.

Omenjeni razpis je bil sicer ponovljen, potem ko je bil v predhodnem z avgusta 2011 rok za oddajo ponudb šestkrat preložen, na začetku leta 2012 pa so ga na zahtevo Janševe vlade razveljavili.

Razmišljajo o odškodninski tožbi in prijavi v Bruselj V Kapschu zdaj razmišljajo, da bi zoper državno revizijsko komisijo vložili odškodninsko tožbo. Stroški, ki so jih imeli s prijavo na razpis, so namreč znašali od enega do dveh milijonov evrov, je pojasnil Hebar. Razmišljajo pa tudi, da bi o razveljavitvi postopka obvestili Evropsko komisijo.

Ne izključujejo ponovne prijave, če bo izdan nov razpis Pa bi se v Kapschu ponovno prijavili, če bi Slovenija objavila nov razpis? "Ne moremo oceniti, kaj bomo storili v prihodnosti. Slovenija se mora preprosto vprašati, kaj sploh želi, ali želi imeti sistem elektronskega cestninjenja," pravi Erwin Toplak, poslovni direktor Kapsch TrafficCom z Dunaja. Če nihče ne more razveljaviti tako nesmiselne odločitve, kot je odločitev komisije, je Slovenija v slepi ulici, pravi Toplak, ki dodaja, da takšne odločitve ni srečal še v nobeni drugi državi. Kljub temu Toplak ne izključuje vnovične prijave na razpis, če bo ta spet izdan.

Sloveniji grozi kazen Evropska direktiva sicer od držav članic zahteva, da te najpozneje letos vzpostavijo elektronsko cestninjenje tovornjakov, s katerim bi pavšal nadomestile z obračunavanjem dejansko prevoženih kilometrov. Bruselj lahko zoper države, ki roka ne spoštujejo, uvede postopek in jih kaznuje z do 20 tisoč evrov kazni dnevno. Kazen za Slovenijo samo za leto 2013 bi v tem primeru lahko dosegla več kot sedem milijonov evrov.

Ne spreglejte