Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 3. 2012,
15.24

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 3. 2012, 15.24

7 let, 12 mesecev

PS Gantarja poziva k čimprejšnji spremembi zdravstvene zakonodaje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Poslanska skupina Pozitivne Slovenije ministra za zdravje Tomaža Gantarja poziva k čimprejšnji spremembi zdravstvene zakonodaje.

Po njihovih navedbah namreč Sloveniji zaradi sporne ureditve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja grozi 2,9 milijona evrov kazni, spremembe pa so prav tako pomembne zaradi uresničitve nekaterih varčevalnih ukrepov. "Gre za najlažji način varčevanja pri bolnikih in njihovem zdravljenju" Kot je v imenu poslanske skupine Pozitivne Slovenije zapisal poslanec Borut Ambrožič, predlogi za varčevalne ukrepe, ki jih je predstavil generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Samo Fakin, v prvi vrsti predstavljajo najlažji način "varčevanja" pri bolnikih in njihovem zdravljenju. Sicer se strinjajo, da je prihranek več kot 300 milijonov evrov v letošnjem letu nujno potreben, a "bi moral ZZZS s svojim direktorjem v prvi vrsti spremeniti, optimizirati in racionalizirati predvsem lastno delovanje", so prepričani. PS pričakuje "takojšnje aktivnosti na ravni dogovora o rešitvi" Za tako obsežne spremembe, kot jih predlaga Fakin, bi morali po Ambrožičevih besedah "v prvi vrsti doseči širši konsenz, saj ZZZS med ukrepi navaja tudi ukrepe, ki jih ni moč realizirati brez spremembe ustrezne zakonodaje". Zato v Pozitivni Sloveniji od ZZZS in pristojnih ministrov pričakujejo "takojšnje aktivnosti na ravni dogovora in usklajevanja o primerni in ustrezni rešitvi".

Ob tem opozarjajo tudi na dopolnilno zdravstveno zavarovanje, "ki je po oceni Evropske komisije sporno urejeno v zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju". Ta zakon zato po njihovem mnenju nujno potrebuje spremembe, saj je rok zanje postavljen do konca marca.

"V kateri smeri bodo potekale spremembe?" V Pozitivni Sloveniji tako ministra za zdravje pozivajo, da zaradi te sporne ureditve in tudi zaradi varčevalnih ukrepov nemudoma pristopi k spremembi zakona, pozneje pa naj v sodelovanju s strokovnjaki in zainteresirano javnostjo celovito uredi področje zdravstvenega varstva in zavarovanja. Ob tem ministra tudi sprašujejo, v kateri smeri bodo potekale spremembe na področju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

"Poti k reševanju so že začrtane" Kot poudarja Ambrožič, vprašljiva ureditev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja traja že štiri leta. "Ne glede na to, da je nova vlada sicer šele nastopila mandat, menimo, da so poti k reševanju že začrtane, na ministru za zdravje pa je, da se odloči za rešitev, ki bo pomenila začetek za celovite spremembe na področju zdravstvene dejavnosti in zdravstvenega zavarovanja," je še zapisal.

Ne spreglejte