Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 3. 2010,
14.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 3. 2010, 14.37

8 let

Protest proti imenovanju Žgajner Tavševe za zagovornico načela enakosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Metka Mencin Čeplak, Vika Potočnik in Vera Kozmik Vodušek opozarjajo na neprimernost imenovanja Barbare Žgajner Tavš za v.d. zagovornice načela enakih možnosti.

Kot so zapisale, nekdanja predsednica komisije za žensko politiko Metka Mencin Čeplak ter nekdanji direktorici vladnega urada za žensko politiko Vika Potočnik in Vera Kozmik Vodušek, v izjavi za javnost, se z imenovanjem bivše poslanke Lipe urad "žal dejansko sprevrača v nasprotje tistega, kar smo poskušali doseči z ustanovitvijo njegovega predhodnika Urada za žensko politiko leta 1992". "V posmeh samemu načelu enakosti in spoštovanju človekovih pravic" Imenovanje Žgajner Tavševe, skupaj z dejstvom, da komisiji DZ za peticije "predseduje oseba, ki izraža podoben odnos do marginaliziranih skupin kot aktualna v. d. zagovornice načela enakih možnosti", je tako po njihovem "v posmeh samemu načelu enakosti in spoštovanju človekovih pravic". Urad za žensko politiko je v preteklih letih, kot so prepričane podpisnice izjave, širil polje, v katerem je bilo mogoče neenakost obravnavati kot politično vprašanje.

Po njihovem o tem priča vrsta ohranjenih ali na novo pridobljenih pravic, kot so pravica do umetne prekinitve nosečnosti in temu ustrezna zdravstvena zakonodaja, prepoved diskriminacije na osnovi spolne usmerjenosti, sankcioniranje spolnega nadlegovanja na delovnem mestu, zakon o enakih možnostih žensk in moških, zakon o preprečevanju nasilja v družini. Sem uvrščajo tudi prve predloge, ki so bili podlaga za pripravo aktualnega predloga družinskega zakonika.

"Vodilna oseba naj bo pro-aktivna - in ne zgolj re-aktivna" Nekdanje funkcionarke s področja pravic žensk in drugih skupin se sicer zavedajo, da obstoj institucij, ki v svojem nazivu nosijo sintagme, kot sta spoštovanje človekovih pravic in načelo enakosti, sam po sebi ne zagotavlja uresničitve teh načel in namenov.

Zato je po njihovem prepričanju pomembno, da osebe, ki vodijo take institucije, "izkazujejo najvišjo raven politične kulture, etičnih in moralnih standardov pri ščitenju in uveljavljanju pravic družbenih manjšin, marginaliziranih skupin in nemočnih posameznikov in posameznic, da so pro-aktivne - in ne zgolj re-aktivne".

Ne spreglejte