SiolNET. Novice Slovenija
1,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Programski svet RTVS: po redni še izredna seja zaradi nezadovoljstva zaposlenih

1,21

termometer

Rtv | PPN za leto 2023 predvideva vrnitev 20-minutne zunanjepolitične oddaje Globus v najbolj gledani večerni termin na prvem programu TVS, ne vračata pa se niti Studio City niti Točka preloma. | Foto: Ana Kovač
PPN za leto 2023 predvideva vrnitev 20-minutne zunanjepolitične oddaje Globus v najbolj gledani večerni termin na prvem programu TVS, ne vračata pa se niti Studio City niti Točka preloma. Foto: Ana Kovač

Programski svet Radiotelevizije Slovenija je danes odločil, da bo o predlogu programsko-produkcijskega načrta (PPN) zavoda za leto 2023 glasoval po posvetovanju s svetom delavcev, medtem ko so razpravo opravili. Predstavniki zaposlenih v svetu so pripravljavcem dokumenta ob razpravi najbolj zamerili prav to, da skupnega posvetovanja ni bilo. Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) se je po redni seji sestal še na izredni.

Predlog PPN tudi ni kadrovsko usklajen, so posvarili. Direktor Televizije Slovenija (TVS) Uroš Urbanija jih je zavrnil z besedami, da je bil načrt vsaj o televizijskem delu usklajen na kolegiju tako kadrovsko kot finančno.

Vrnitev Globusa, ne pa Studia City in Točke preloma 

PPN za leto 2023 predvideva vrnitev 20-minutne zunanjepolitične oddaje Globus v najbolj gledani večerni termin na prvem programu TVS. Načrt za letos namreč oddaje ni predvidel. Napovedana je nadgradnja koncepta in vsebine nekdanjega Globusa s krepitvijo terenskih zgodb dopisnikov RTVS in zunanjepolitičnih novinarjev v Ljubljani.

Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTVS Marica Uršič Zupan je v razpravi opozorila, da se nekatere oddaje kljub njenim priporočilom ne vračajo na spored. Tako se na primer ne vračata niti Studio City niti Točka preloma, je poudarila.

Izjava članov straqnke SDS ob referendumu o vladi, RTVju in oskrbi. Branko Grims, Alenka Jeraj, Zvonko Černač. Novice Nemško veleposlaništvo ostro nad Grimsovo izjavo

Posvetovanje po sprejetju dokumenta ocenili kot bizarno  

Ksenija Horvat iz sveta delavcev pa je opomnila, da svet delavcev ni prejel niti osnutka niti predloga PPN za leto 2023. Po njenem opozorilu je zelo pomembno, da svet delavcev pove svoje mnenje. Generalni direktor zavoda Andrej Grah Whatmough je po njenih besedah prekršil participacijsko pogodbo, ker z organom soupravljanja ni izvedel skupnega posvetovanja o dokumentu.

Grah Whatmough je še pred odločanjem o tem, ali bodo o predlogu načrta glasovali po posvetu s svetom delavcev, dejal, da bo skupno posvetovanje s svetom delavcev po sprejetju dokumenta. Participacijska pogodba po njegovih besedah nikjer ne določa, kdaj se opravi posvetovanje.

Programski svetnik iz vrst zaposlenih Robert Pajek je posvetovanje po sprejetju dokumenta ocenil kot bizarno. To nikakor ni običajno, kot zdaj poskuša predstaviti generalni direktor, je opomnil. Graha Whatmougha je pozval k spoštovanju delavcev.

Pavle Gantar, Janez Šušteršič Novice Gantar: Brez tega je s SDS konec. Šušteršič: Tudi levici je velik del ljudi poslal sporočilo.

Omalovažujoč odnos do sveta delavcev se izraža tudi v vsebini TVS, pa je opazil programski svetnik Sašo Hribar, ki je prav tako iz vrst zaposlenih. Programski svetnik iz vrst zaposlenih Gregor Drnovšek je medtem menil, da bi se vodstvo moralo pri oblikovanju PPN usklajevati in iskati kompromise, ne pa se temu izogibati.

Programska svetnica Jelka Stergel je opazila, da ni niti usklajenosti z vidika financ niti z vidika kadra. Po njenem mnenju se obravnava posamezne dele, za celoto pa se zdi, kakor da nihče ne odgovarja zanjo.

Na seji so sprejeli tudi dopolnitev zavodovega poslovnika. V skladu z njim bo posnetek tistega dela seje programskega sveta, ki se prenaša po medmrežju, po seji dostopen javnosti na portalu MMC RTVS. Tako so želeli odgovoriti na pobudo udeležencev prireditve RTVSMO, ki je 26. oktobra pod okriljem sveta delavcev RTVS potekala v Šentjakobskem gledališču v Ljubljani. Dopolnitev poslovnika bo začela veljati za naslednjo sejo sveta.

Po redni še izredna seja, ki pa so jo takoj končali 

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) se je po redni seji sestal še na izredni, ki jo je zaradi vse večjega nezadovoljstva med zaposlenimi na zavodu zahtevalo 11 članov sveta, med njimi vsi trije predstavniki zaposlenih. Ker pa so podpisniki pod zahtevo na sami izredni seji umaknili svoje podpise, so sejo takoj končali.

Podpisniki so v zahtevi izpostavili, da v javnem zavodu vladajo nevzdržne razmere, zaposleni so nezadovoljni, programske obveznosti iz programsko-produkcijskega načrta zavoda pa se ne izpolnjujejo, so našteli.

Kriza vodenja, najdaljša stavka zaposlenih, ukinjanje oddaj ...

Ugotavljajo, da je v zadnjem letu javna RTVS v krizi vodenja. Po njihovih besedah se namreč sooča z najdaljšo stavko zaposlenih v svoji zgodovini, pri čemer vodstvo ne zna vzpostaviti socialnega dialoga in ustrezno odgovoriti na stavkovne zahteve. Zaposleni opozarjajo na nevzdržne razmere, poseganje v novinarsko in uredniško avtonomijo, ukinjanje oddaj, zunanjih dopisništev, mobing in grožnje stavkajočim z odpuščanjem, so navedli.

Glede na to se je gledanost Televizije Slovenija po njihovih besedah znižala, zadnja raziskava Valicona Ogledalo Slovenije pa je pokazala še na padec ugleda oziroma zaupanja v javno RTV. Tako mediji kot RTVS so dosegli najnižjo stopnjo zaupanja, izmerjeno do zdaj, so opomnili.

Izrazili so dvome o zakonitosti, gospodarnosti in uspešnosti dela sedanjega vodstva, zato so ga pozvali, da jim v skladu s svojimi pristojnostmi poda pojasnila, zakaj ne zagotavlja takšnega izvajanja nalog javne službe in nacionalnega poslanstva RTVS, kot ga zahtevata zakon in statut.

En disciplinski postopek že, sledili naj bi še zoper novinarje

Med novinarji na javnem zavodu vre že sredine maja, ko so vodstvu zavoda napovedali opozorilno stavko. Stavke še niso končali. Zahtevajo novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo, dogovor o kadrovski politiki, pogajanja o dvigu najnižjih plač na RTVS in socialni dialog. Pogajanja z vodstvom niso prinesla pomembnejšega napredka.

V zadnjem času pa so olje na ogenj prilila opozorila pred odpovedjo delovnega razmerja, ki jih je vodstvo oktobra poslalo 38 novinarjem. Opozorila so prejeli, ker so proti koncu avgusta in v začetku septembra s prihodom v televizijski studio, kot so pojasnili v Koordinaciji novinarskih sindikatov RTVS, "izrazili solidarnost s šikaniranimi kolegi".

Novinarji televizijskega informativnega programa so medtem na družbenih omrežjih objavili, da so jih danes obvestili, da je bil v petek sprožen disciplinski postopek zoper enega zaposlenega in da bodo sledili še novi disciplinski ukrepi zoper novinarje. Zakaj je bil sprožen prvi disciplinski postopek, ne vedo. STA še čaka pojasnila zavoda o tem.

za proti Novice Med Koprom in Ribnico Saša Krajnc Novice Novinarji RTV: Javnost je potrdila, da z nami bije boj Janez Janša, Matej Tonin Novice Tonin po novem porazu desnice pozval k samorefleksiji. Kaj na to pravi Janša? Andrej Grah Whatmough, Peter Gregorčič in Tom Zalaznik Novice Gregorčič o zakonu o RTVS: Obrnil se bom na ustavno sodišče Izjava članov straqnke SDS ob referendumu o vladi, RTVju in oskrbi. Branko Grims, Alenka Jeraj, Zvonko Černač. Novice Alenka Jeraj: Dobivamo politično Golobovo televizijo #video Referendum Novice Golob: Sporočilo je bilo jasno in glasno #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin