Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 5. 2014,
16.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 14. 5. 2014, 16.23

8 let

Programski svet RTVS za obnovitev glasovanja o Pirc Musarjevi po odločitvi v DZ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) se je odločil za obnovo postopka imenovanja generalne direktorice zavoda Nataše Pirc Musar v delu, ki se nanaša na glasovanje o kandidatih.

Vnovično glasovanje bodo izvedli po prejemu obvestila državnega zbora, ko naj bi bilo jasno, ali dva programska svetnika izpolnjujeta pogoje za to funkcijo. Nataša Pirc Musar nam je povedala, da bo vložila upravni spor.

V. d. predsednika programskega sveta RTVS Mitja Štular je izredno sejo sklical na pobudo petih svetnikov, ki opozarjajo, da je bil svetnik Matjaž Sterže leta 2010 na seznamu članov sveta stranke Zares in tako ne izpolnjuje pogojev za člana programskega sveta. Mandatno-volilna komisija bo odločala še o enem kandidatu Ti namreč med drugim določajo, da v programski svet ne smejo biti imenovani tisti, ki so bili v obdobju petih let pred imenovanjem člani organov političnih strank. Ob tem pobudniki današnje seje opozarjajo tudi, da je glas programskega svetnika Matjaža Steržeta odločilno vplival na imenovanje nove generalne direktorice.

Parlamentarna mandatno-volilna komisija (MVK) bo o tem, ali Sterže izpolnjuje pogoje za svetnika razpravljala v četrtek, prav tako pa naj bi preverili, ali pogoje za člana programskega sveta izpolnjuje še en svetnik - Miha Klun, ki je član SDS.

Programski svet RTVS je o novi generalni direktorici, ki naj bi mandat nastopila 26. maja, odločal 7. aprila, danes pa je zadnji dan, ko so svetniki lahko odločili o obnovi postopka. Strinjali so se, da ne obnovijo celotnega postopka imenovanja, temveč samo postopka v delu, ki se nanaša na glasovanja o kandidatih. Kot so sklenili, bodo glasovanje izvedli po prejemu obvestila DZ, vendar najpozneje do 24. maja. Prav tako pa bodo na podlagi odločitve DZ preverili tudi izide vseh dosedanjih glasovanj programskega sveta.

Na odločitev programskega sveta se bo pritožila O tem, kako se bo odzvala na poteze programskega sveta, smo povprašali tudi Natašo Pirc Musar, dejala je: "Jaz bom seveda vložila upravni spor, pričakujem pa, da mi bo programski svet v skladu z zakonom o splošnem upravnem postopku v čim krajšem času vročil sklep o obnovi postopka, da se lahko nanj pritožim."

Če ji ne vročijo sklepa, lahko 26. maja pride v službo "Če mi ga ne bodo, lahko nastane čudovit pravni zaplet, ker ta odločitev zame potem ne velja in lahko 26. maja teoretično pridem v službo," je še dejala Pirc Musarjeva.

Breme nosi Sterže O tem, da je mandat svetnika Matjaža Steržeta sporen, ne dvomi niti Pirc Musarjeva: "Kot sem sama pregledala stvari, ni dvoma o tem, da je Steržetov mandat sporen, to breme on nosi na svojem hrbtu. Da je to stvar zamolčal državnemu zboru, je seveda nedopustno. Ne glede na to se stvari za nazaj, pravno gledano, ne more reševati tako, kot si predstavlja programski svet."

Ne spreglejte