Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 6. 2008,
15.42

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 17. 6. 2008, 15.42

8 let, 5 mesecev

Programski svet RTVS sprejel osnutek programsko produkcijskega načrta za leto 2009

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je sprejel osnutek programsko produkcijskega načrta RTVS za leto 2009.

Še pred tem se je med člani sveta razvnela razprava o tem, ali programski svet urednikom TV Slovenija lahko naloži obvezo, da mora v TV Dnevnik vključiti več kulturnih vsebin. Granda se zavzema za več kulturnih vsebin v Dnevniku Predsednik programskega sveta Stane Granda je namreč članom sveta predlagal, da bi med sklepe, ki bi jih člani sveta sprejeli na koncu razprave o programsko produkcijskem načrtu, uvrstili tudi sklep, po katerem bi odgovornim urednikom na TV Slovenija naložili, naj v program TV Dnevnika uvrstijo več kulturnih vsebin. Jančič: Novinarji sami najbolje vedo ... Prvi je proti temu nastopil član sveta Peter Jančič. Menil je namreč, da bi takšen sklep pomenil poseg v uredniško politiko dnevno-informativnega programa RTVS. Po njegovem namreč uredniki in novinarji v tem programu sami najbolje vedo, katere vsebine so najbolj gledane, zato mora biti izključno od njihove presoje odvisno, katere vsebine in koliko njih se bo predvajalo v TV Dnevniku. Vsak drugačen sklep bi po njegovem pomenil, da programski svet izkorišča moč, ki mu jo daje zakon.

Za kulturo premalo prostora!?

S tem se ni strinjal predsednik programskega sveta. Opozoril je, da ga ljudje v vsakdanjih pogovorih opozarjajo, da je v osrednji informativno oddaji kulturi posvečajo premalo prostora. Po njegovem je ta del vsebin dovolj pomemben, da bi mu lahko posvetili več pozornosti.

Kultura ni tako gledana vsebina, kot so druge Na to se je odzval član programskega sveta Slavko Bobovnik in opozoril, da kultura ni tako gledana vsebina, kot so druge. Povedal je, da kadarkoli v večernih urah objavijo prispevek s področja kulture, gledanost v trenutku pade in dodal, da so pač ujetniki nacionalnega poslanstva, ki ga ima nacionalna televizija. Pritrdila sta mu tudi urednik informativnih programov na TV Slovenija Rajko Gerič ter direktor TV Slovenija Jože Možina, pri čemer je Gerič opozoril, da je v vsaj 95 odstotkih že zdaj mogoče najti kakšen prispevek s področja kulture.

Tudi Hubert Požarnik meni, da bi lahko kulturi dali več prostora Hubert Požarnik pa je menil, da bi bilo o tem najbolje narediti analizo in dejansko videti, koliko prostora se namenja kulturnim vsebinam. Ocenil je tudi, da bi kulturi lahko dali več prostora, če bi namenjali manj pozornosti "že večkrat prežvečenim temam in različnim političnim igricam".

Granda je na koncu - glede kulture - popustil

Ker je v razpravi o sklepu proti predlogu nastopila večina članov, ki prihaja iz novinarskih vrst, je Granda na koncu popustil in sklep spremenil tako, da programski svet vodstvu TV Slovenija močno priporoča naj v TV Dnevnik vključi več kulturnih vsebin. Takšen sklep je programski svet nato podprl, hkrati pa tudi sam osnutek programsko produkcijskega načrta za leto 2009.

Za promocijo RTV in arhivsko glasbo, proti zamudam Poleg tega so člani med drugimi sprejeli še sklep, da mora RTV okrepiti službo za promocijo televizije, zmanjšati zamude pri predvajanju oddaj, po sklepu, pa morajo glasbeniki uredniki tudi preučiti možnost, da med glasbo, ki jo predvajajo, uvrstijo več skladb iz arhiva.

Večina članov je ocenila, da je progam dober in ambiciozen V razpravi o osnutku programsko produkcijskega načrta RTVS za leto 2009 je sicer večina članov ocenila, da je progam dober in ambiciozen. Ob tem so se le spraševali, kako bo zavod zanj zagotovil dovolj sredstev. Generalni direktor RTVS Anton Guzej je namreč že ob začetku te točke pojasnil, da bi šel zavod ob uresničitvi celotnega programa v rdeče številke, kar pa, kot je dejal, ne bo dovolil.

Ne spreglejte