Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 11. 2011,
7.04

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 29. 11. 2011, 7.04

8 let, 5 mesecev

"Problem osamosvajanja Slovenije je večplasten"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Pod novicami na portalu Planet Siol.net se nabere na stotine bolj ali manj tehtnih komentarjev bralcev. Izbrali smo nekaj takšnih, ki so pritegnili našo pozornost.

V 88. letu starosti je umrl zadnji predsednik vlade SFRJ in eden od najbolj priljubljenih jugoslovanskih politikov.

HAL9000 28.11.2011 ob 10:09

Ne bomo izgubljali časa z bivšo državo - umrl je nekdo, ki se je po najboljših močeh trudil, da ne bi vse ugasnilo na najslabši možen način. Ostal mi bo v spominu kot človek, ki nam je v času slabih novic občasno povedal kaj vzpodbudnega in je bil za to tudi vesel.

Georges 28.11.2011 ob 14:35

Morda, morda je pa tudi Marković kaj kriv za to, da v Sloveniji nismo doživeli Vukovarja ali Sarajeva, da nam niso poslali Mladića in Adžića in so pustili glupega Rašeto, da je na svojem stolčku dremal naprej? Problem osamosvajanja Slovenije je večplasten; eno so slike Janše in Krkovića v baretkah, drugo je pa bistvo, ki je očem zakrito. Jaz ne morem reči, da imam Markovića za nekoga, ki nam je Slovencem hotel škodovat. Bi pa hitro med našimi našel par ljudi, ki so nam namenoma povzročili dosti več škode in gorja kot Marković.

Homer. 28.11.2011 ob 17:50

Možakar je prišel vsaj 5 let prepozno, ko je SFRJ začela zaradi nacionalizmov razpadati. Uspel je zaustaviti hiperinflacijo, uvesti konvertibilni dinar, dereguliral je gospodarstvo, kar je omogočilo ustanavljanje gospodarskih družb. Zato ker je prišel prepozno, razpada SFRJ ni več mogel prperečiti. Hipotetično vprašanje: Ali bi nekaj njegovih mandatov in obstoj Jugoslavije za Slovenijo 2011 pomenilo boljšo Slovenijo ali ne? Glede na to, da smo dediščino, ki smo jo prinesli iz SFRJ v 20ih letih zagonili, se skoraj upam reči, da bi bilo bolje.

Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije podpira podaljšanje življenjske dobe Nuklearne elektrarne Krško (NEK), pa tudi morebitno izgradnjo druge jedrske elektrarne.

SioA 28.11.2011 ob 17:02

odločno proti! naj zgradijo vetrne elektrarne, vetrnice, ki ne škodujejo okolju; hidroelektrarne, ki ne škodujejo okolju in rešijo problem poplavnih območij z regulacijo; sončna elektrarna in na vsako hišo sončne celice z subvencijo države pri nakupu. Če bodo samo kvarili izgled v okolju, kot pravijo nekateri ˝strokovnjaki˝, potem ne more biti kaj hujšega.

fumek 28.11.2011 ob 17:22

Vsak naj pogleda sebe in pomisli koliko energije je porabil pred desetimi in koliko pred dvajsetimi leti ( ne samo električne ).Tista nakladanja ,da naj bi pridobivali elektriko iz vetra ali sonca so vsa na trhlih nogah.Potrbujemo trajen ,stabilen vir električne enrgije,ki ne bo imel izustov oglikovega dioksida ,ki bi jih morali morebit celo plačevati.To je samo energija iz cepljenja atomov. Moč JE krško bi morali povečati vsaj za 2 x. Če bomo postopno prešli na električne avtombile moramo imeti ( samo za ta namen) ca 1000 MW instaliranih elektrarn.

zima1 28.11.2011 ob 18:20

Največji problem v Sloveniji je, da se vedno najde nekdo, ki je proti vsaki novogradnji. Pri vetrnih elektrarnah se bojijo za ptiče. Čeprav so za ptiče menda neškodljive. Imajo pa velik vpliv na netopirje. Ob vetrnicah nastane razlika v tlaku, ki je tako velika, da povzroči krvavitev v pljučih netopirjev. Pri izkoriščanju vodne energije se vedno najde civilna iniciativa, ki je proti… Zanimivo, da v primeru bloka VI v Šoštanju lokalno prebivalstvo projektu ne nasprotuje. Slovenija ima trenutno uravnoteženo proizvodnjo električne energije. Približno 1/3 iz termoelektrarn, 1/3 iz nuklearke in 1/3 iz obnovljivih virov. Verjamem, da bo razvoj čez 20 30 let močno dvignil potencial obnovljivih virov energije. Do takrat pa Slovenija mora ostati energetsko neodvisna. Lep primer države, ki je odvisna od nakupa elektrike je Italija. Cena elektrike je 5x višja kot v Sloveniji. Slovenski energetski sistem je odvisen od TEŠ tudi zaradi vzdrževanja frekvence električnega omrežja. Brez TEŠ, bi to morali vzdrževati v tujini in nam drago računali.

Stranke načeloma podpirajo predlog SDS za spremembo ustave, s katerimi bi skrajšali postopke imenovanja vlade. Gregor Virant: "V delu, ki daje večja pooblastila predsedniku vlade v razmerju do ministrov, ki gredo bolj v smer nekega avtokratskega vodenja vlade, pa ga ne podpiramo."

https 28.11.2011 ob 19:30

SDS je samo v nekaj tednih te predvolilne kampanje pokazala več kot v vseh treh letih nazaj, ko ji je bila glavna preokupacija predvsem aprioristično nasprotovanje in onemogočanje sleherne vsebinske aktivnosti koalicije. Ko so odpovedali lastni mehanizmi, so nahujskali sindikate (ali kako drugo primerno združbo) in pripeljali referendum. Enega za drugim... Brez skrbi ! Še jih bomo videli v njihovi stari vlogi, le nekaj dni potrpljenja. Edina razlika bo njihova potreba po zamenjavi liderja iz objektivnih razlogov... P.S. Ko se Janši nekaj tako "izjemno mudi" in apelira na "širši politični razum" (po ultra-hitrem postopku), je to zanesljivo sumljivo. Nekaj (trenutno še) neznanega ga mora hudo tiščati...

Ne spreglejte